Yaşıtları okulda onlar ırgatlıkta!

Bölgedeki bir çok il ve ilçede, yüzlerce öğrenci sosyo-ekonomik sorunlar yüzünden yaşıtları gibi okula gitmiyor, tarlalarda çalışmak zorunda kaldıkları için, geçimkeli gidecekler. Pamuk toplayan genç kız ve erkeklerin yarısı, okula gidmesi gerekirken gidemiyor.

Haberler 20.09.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ergani ilçesinde yatlar okullarda dersba yaparken, onlarca örenci tarlalarda çalmaya devam ediyor. Baz örenciler pamuk, bazlar üzüm, baz örenciler de tütün yapraklar kesip topluyor. Ergani ilçesine bal Ortayaz köyünde 100 dönümlük tarlada tütün toplayan 20 içiden 10u, okula gitmesi gereken örencilerden oluuyor. Üniversite mezunu örencilerle birlikte okul snflarnda ders görmesi gereken lise örencileri de günlük 50 lira karlnda tarlada çalyor.

YAITLARI OKUL SIRALARINDA

Ergani ilçesine bal Ortayaz köyü yaknlarnda tütün ekili 100 dönümlük arazide çalan 20 içiden 10u, yatlar okulda dersba yapan örencilerden oluuyor. Lise örencileri, saat 06.30da tarlaya gelip saat 19.00a kadar çalrken, i bulamayan üniversite mezunlar da onlar gibi çalanlar arasnda. Bingöl Üniversitesi çocuk geliimi mezunu Rozerin Aslanolu, mezun olduunuama i imkan bulamadn belirterek, öyle dedi:

ÜNVERSTEY BTRM AMA SZ

Bingöl Üniversitesi çocuk Geliimi mezunuyum. çalma imkanlar bulamadm için ve aile bütçesine katkda bulunmak adna buradaki tarlada çalyorum. Ayrca KPS snavna da hazrlanyorum. 6 kardeiz, evin en küçüü benim. Sabah saat 06.30da geliyoruz. lk önce tütün yapraklarn krp topluyoruz. Sonra da yüklemesini yapyoruz. Günlük 50 lira yevmiye alyoruz. Tütün bitene kadar burda çalacam. Sonra zaman kalrsa da KPS snavna hazrlanacam.

Ergani Anadolu Lisesi örencisi Duygu Aslanolu da lise 2nci snfa geçtiini ifade ederek, Ailemin durumu iyi deil. 5 kardeiz, aile bütçesine katkda bulunmak için çalyorum. Üniversiteye gidip hemire olmay düünüyorum. Bunun için imdilik tarlada çalyorum dedi.

ALE BÜTçESNE KATKI çN

Molla Gürani mam Hatip Lisesi, 1inci snf örencisi Elanur Kaplan da, arkadalaryla birlikte aile bütçesine katkta bulunmak için tarlada çaltn anlatt. Süleyman Nazif Anadolu Lisesi örencisi Menderes Kaplan, Bekir Aral mam Hatip Anadolu Lisesi örencisi Muhammed Aslanolu da dier arkadalar gibi ailelerinin ekonomik skntlar içerisinde olduunu ve bu yüzden çaltklarn söyledi. Örenciler, her yl okula giderken, çeitli gündelik ilerde çaltn anlatt.

Ana Sayfaya Git