Yatırımcı kaçıyor!

Pandemi tedbirleri nedeni ile birçok işletme aylardır kepenk açamadı. Kısıtlamalar esnaf ve çalışanları vurdu.

Haberler 27.02.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTSO Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, pandemiden kaynakl alnan tedbirlerin kentte iyerlerini iflasn eiine getirdiini belirterek, hükümete harekete geçme çarsnda bulundu.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, yapt yazl açklamayla koronavirüs (Kovid-19) salgn sonras kentte birçok iyerinin uzun süre kapal olmasndan dolay iflasn eiine geldiini belirterek, hükümete önlemlerin alnarak normalleme admlarnn atlmasn istedi.

YERLER FLASIN ENDE

Bir yl akndr pandemiden kaynakl yaamn olumsuz etkilendiini ifade eden Kaya, Yürürlükteki tedbirlerin her bir birey, kurum ve iletme için titizlikle uygulanmasnda oldukça büyük yarar görmekteyiz. Ancak uygulanmakta olan tedbirler, baz sektörlerin faaliyetlerine tamamen veya ksmi snrlama getirmektedir. Dolaysyla bu sektörler çok daha ciddi boyutta bir ekonomik krize ile karlamaktadrlar. Özellikle sosyal ve kültürel yaamn vazgeçilmezlerinden olan pastane, düün salonu, oyun salonu, kafe, lokanta, restoran, arküteri gibi meknlara yönelik kstlamalar bu sektörleri adeta iflasn eiine getirmitir. Yüzlerce firma iletmecisi iyerini kapatmak zorunda kalrken, binlerce çalan da isiz kalmtr diye belirtti.

Kentte isiz kalan binlerce kiinin Federe Kürdistan Bölgesinin Hewlr (Erbil) ve Duhok kentlerine gittiini aktaran Kaya, hükümetin isizlie kar harekete geçmesini istedi.

TALEPLER SIRALADI

Kaya, taleplerini ise u ekilde sralad: Gerek sosyal ve kültürel yaamn idamesi, gerekse de ekonomimizin ayakta kalabilmesi için faaliyetlerine snrlama getirilen düün salonu, kafe, oyun salonu, lokanta, restoran, arküteri gibi iletmelerin gerekli tedbirleri alarak ksmi olarak da olsa faaliyetlerine devam etmeleri ivedilikle salanmaldr. Bu süreçte iyerini kapatmak veya faaliyetlerini snrlamak zorunda kalan iletmelerin sabit giderlerinden olan kira, elektrik, su, doalgaz ödemeleri 6 ay ötelenmeli ve nakdi destekler salanmaldr. letmelerin kullanm olduklar kredilerin ödemeleri 6 ay süreyle faizsiz ertelenmelidir. ini kaybeden veya ücretsiz izine ayrlan çalanlara isizlik sigortas kapsamnda nakdi yardm yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git