Yatırımcılara davet!

7 yılda 281 projeye sağlanan 191 milyon lira hibe destekle 400 milyon liranın yatırıma dönüştüğü kentte çok sayıda kişinin iş ve aş sahibi olmasına vesile olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 9'uncu çağrıyla girişimcileri yatırıma davet ediyor. TKDK Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş "Ülkemizin her tarafından yatırımcıları Diyarbakır'a yatırım yapmaya çağırıyorum. Projeleri değerlendirirken kadın ve gençlerimizin projelerine öncelik veriyoruz"

Haberler 20.05.2020 - 23:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda sunduu destekle 400 milyon liralk yatrma öncülük eden Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu (TKDK) giriimcilere yatrm çars yapt.

lde 7 ylda 281 projeye salanan 191 milyon lira hibe destek ile 400 milyon lirann yatrma dönümesini salayan TKDK, çok sayda kiinin i ve a sahibi olmasna vesile oldu.

TKDK, 42 ilin faydalanaca hibe destei bütçesi 1,2 milyar lira olan 9uncu bavuru çar ilann yaymlad.

Avrupa Birlii Krsal Kalknma Program 2 (IPARD-II) kapsamnda bu çar ilanyla birbirinden farkl yatrmlara hibe destei veriliyor.

Kadn ve gençlerin projelerine öncelik verilmesi hedeflenen çarda, Diyarbakrn da aralarnda bulunduu 15 ilde çiftlik Faaliyetlerinin çeitlendirilmesi ve Gelitirme bal altnda hazrlanan projelere hibe oran yüzde 10 daha fazla olacak.

TKDK Diyarbakr l Koordinatörlüünde 1 Haziranda kabul edilmeye balanacak projelerin son bavuru tarihleri çiftlik faaliyetleri için 26 Haziran, tarmsal sektördeki yatrmlar için ise 3 Temmuz olarak belirlendi.

1,2 MLYAR LRA BÜTçEL çARI LANI KAMUOYUYLA PAYLAILDI

TKDK Diyarbakr l Koordinatörü Hikmet Güne, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin 1,2 milyar lira bütçeli çar ilann Türkiye kamuoyuyla paylatn anmsatt.

Desteklenecek iller arasnda Diyarbakrn da bulunduunu ifade eden Güne, bu kapsamda tarm ve çiftlik faaliyetleri ile ilgili balklardaki projelerin kabul edileceini belirtti.

Güne, hayvanclk sektöründeki yatrmlarda tüzel, gerçek kiiler, üretici kooperatifleri, bavurucunun ya ve kurulacak yer ile ilgili belli oranlarda hibe desteinin deitiine iaret ederek, bu balk kapsamnda hibe oranlarnn yüzde 50-70 arasnda olacan aktard.

çiftlik Faaliyetlerinin çeitlendirilmesi ve Gelitirme projelerinin ise yüzde 65 orannda hibeden faydalanacan dile getiren Güne, bütün projelerde KDV muafiyetinin olacan bildirdi.

KADIN VE GENçLERE PROJE çARISI

Proje hazrlayan kadn ve gençlere pozitif ayrmclk yaparak onlara öncelik tandklarn anlatan Güne, proje hazrlamak isteyen gençlerin ve kadnlarn bavurularn beklediklerini kaydetti.

Projeleri için uygun harcama tutarlarnn 5 ile 500 bin avro arasnda deitiini ifade eden Güne, Bu ciddi bir tutar. Mevcut yatrmn modernize etmek isteyen, yeni yatrm yapmak isteyen herkesi proje yapmaya çaryoruz. diye konutu.

YATIRIMCILARA DAVET

Yenilenebilir enerji üretimine önem verdiklerine dikkati çeken Güne, öyle devam etti:

Projenin bir parças olmak üzere her projede yenilenebilir enerjiyi destekliyoruz. Proje yüzde 60 destekleniyorsa projenin elektrik ihtiyacn karlayacak yenilenebilir enerji üretimi projesini de ayn oranda destekliyoruz. Ülkemizin her tarafndan yatrmclar Diyarbakra yatrm yapmaya çaryorum. Projeleri deerlendirirken kadn ve gençlerimizin projelerine öncelik veriyoruz. Hem mevcut hibe oranlarmzn daha avantajl olmas hem de ilimizin var olan potansiyeli buraya yatrm yaplmas için yeterli nedeni oluturmakta. Yatrmclarmz kapasitelerine göre belirlenen deerler arasnda bize proje sunabilecekler. Projeleri bu rakamlarn üstünde olabilir. Bu durumda biz destek ksmn 500 bin avro üzerinden deerlendireceiz.

Vali Hasan Basri Güzelolunun ayn zamanda Büyükehir Belediye Bakan Vekili olmasn kendileri için ans olarak deerlendiren Güne, Projeler hazrlanrken temin edilmesi gereken evraklar, ruhsatlar var. Bu anlamda da Diyarbakr olarak kendimizi ansl görüyoruz. Sayn Valimizin bütün bu bürokratik süreçleri minimum düzeye indirmeleri noktasnda bütün payda kurumlara talimatlar olmutur. eklinde konutu.

DYARBAKIRA 400 MLYON LRALIK YATIRIM YAPILDI

Güne, TKDK öncülüünde 400 milyon liralk 281 projeye 191 milyon lira hibe destei saladklarn anlatarak, yeni çar döneminde kente yeni yatrmlar kazandrmay umut ettiklerini bildirdi.

BAVURULARDA çN KOVD-19 TEDBRLER

Bavurular için yeni tip koronavirüse kar gerekli tedbirleri aldklarn ifade eden Güne, kurumlarndaki iletiim uzmanlarnn kendilerini telefonla arayan yatrmclar gerekli konularda bilgilendireceini aktard.

Güne, bavurular ilk etapta online alacaklarn fakat yatrmclarn projelerini son bavuru tarihine kadar ya bizzat kendileri ya da vekalet verecekleri bir kii ile kurumlara ulatrmalar gerektiini belirterek, bunun için de kurumlarda gerekli hijyen tedbirlerinin salandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git