Yatışlar arttı!

Diyarbakır’da vakalar arttı: Pandemi hastanesi ve covid kliniği olan hastanelerde yeni yatışlar için dizayn çalışması başladı

Haberler 02.02.2022 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda covid-19 vakalarnda ciddi artlar yaand gözlendi. Göüs Hastalklar Uzman ve Türk Tabipler Birlii Pandemi çalma grubu üyesi Yardmc Doç. Dr. Levent Akyldz, Omicron önceki varyantlara kyasla daha hzl ve yüksek bula kapasitesine sahip olmas hastaln hem ev içi temaslarnda hem kapal mekanda çalanlarda daha yaygn ve hzl gerçeklemesi anlamna geliyor. Bizim önlemlere adapte olmamz halinde ancak bu süreci olabildiince az skntyla atlatmamz mümkün dedi.

Yardmc Doç. Dr. Levent Akyldz, korona virüsün omicron varyantna ilikin hem ebeveynleri hem de çocuklar uyard. Korona virüsünün omicron varyantnn ülke genelinde olduu gibi Diyarbakrda da ciddi bir trman sergilediini ifade eden Doç. Dr. Akyldz, ülke sathnda vaka saylarnn Temmuzdan bu yana yüksek bir bantta seyrettiini, yakn zamandaki trman omicron varyantnn da iin içerisine karmasyla ilgili olduu eklinde yorumladklarn söyledi.

Ancak yakn zamanda omicron varyantnn özellikle hafif olduuna ilikin ifade edilen ve kamuoyunda da gerek pandeminin oluturduu yorgunluk ve tükenmilik nedeniyle gerek bu konudaki bkknlk nedeniyle benimsenme eilimi tayan argümann çok geçerli olmayabilir olduunu savunan Akyldz, çinde bulunduumuz dönem mevsim koullarn da dikkate aldmzda kapal alanlarda özellikle k döneminde daha çok buluma zemini de dikkate alndnda kapal alanlarda iyi havalandrlmayan mekanlarda omicron önceki varyantlara kyasla daha hzl ve yüksek bula kapasitesine sahip olmas, hastaln hem ev içi temaslarnda hem kapal mekanda çalanlarda daha yaygn ve hzl gerçeklemesi anlamna geliyor dedi.

OMCRON CDD HASARLARA NEDEN OLABLR

Bata a olmak üzere maske, mesafe ve hijyen kurallarna uyulmas konusunda uyarlarda bulunan Yardmc Doç. Dr Akyldz, Omicron eittir hafif hastalk algs bir yanlsamaya ve gitgide halk sal açsndan bir tehdit haline dönüme potansiyeline sahip. Bizim a takvimimizi tamamlamamz, hatrlatc doz zaman geldiyse mutlaka olmamz, bunun dnda kapal mekanlarda özellikle havalandrmaya dikkat edip bunun yan sra maske, mesafe, hijyen gibi 2 yldan bu yana artk kanksam olmamz lazm. Beklenen, ama halen maalesef faaliyete sokarken yeterince yerine getirmediimiz ilkelere uyum salamamz lazm. limizde pandemi hastanesi ve kovid klinii olan hastanelerde yeni kliniklerin de yeni yatlar için dizayn edildiine tank oluyoruz. Özel hastanelerden de, özellikle yatakla ilgili sknt ba gösterdiine ilikin bilgiler alabiliyoruz. Dolaysyla ayaktan olgu saysnn fazlal kaçnlmaz olarak beraberinde yatan olgu saysna da yansyacak ekilde devam edecektir. Bizim önlemlere adapte olmamz halinde ancak bu süreci olabildiince az skntyla atlatmamz mümkün. Yoksa 2 yln sonunda gerek salk çalanlarnn tükenmilii, gerek halkn bkknl, yan yana geldiinde salgn hem kendisine ait hem de salk hizmetine ulamda yol açabilecei skntlar nedeniyle ikincil etkileri nedeniyle ciddi hasara yol açabileceini söyleyebiliriz ifadelerini kulland.

çOCUKLAR, OMCRON VARYANTINI DAHA HIZLI YAYABLYOR

çocuklarda da omicron varyantnn görülebileceine dikkat çeken Yardmc Doç. Dr Akyldz, Omicron açsndan özellikle pediatrik ya dilimi açsndan bir takm eylerden söz etmek mümkün. Biz,5 ila 11 ya dilimini uluslararas salk örgütlerinin aksine a takvimi açsndan rutin tanmlayp aya açmadk. Dolaysyla okul çandaki çocuklarmz saknabilmenin bir yolu bu. çalmalar bize unu söylüyor. Okul çandaki çocuklar daha ziyade ebeveynlerinden bu hastal alp bir ekilde dolamna katkda bulunuyor. Ancak çocuklarmzn alanm olmas hem kendi ailelere ebeveynleri açsndan son derece kritik öneme sahip. çünkü ebeveynler kadar çocuklarmz, ailede anneanneler, dedelerle iç içe kalabiliyorlar. Bakmlarn gündelik hayatta onlar sunabiliyor. Onlarn saln koruyabilmek, saknabilmek bakmndan da kymetli. Ya diliminde alama çok önemli. Ülkemizin bir eksii de hzl antijen testi dediimiz, tansal testlerin maalesef halen faaliyete sokulmam olmas. çünkü ülkemizde yaplan PCR says maalesef belli limitlere geldi, dayand. Ancak gerek insan kaynaklar bakmndan, gerek test materyalinin yeterlilii bakmndan böyle sofistike yapmack bir yöntem dnda da tansal imkanlarn açlmas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git