Yeme bozukluklarına dikkat

Ciddi bir sağlık sorunu olan yeme bozukluğu, yaşamın fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerini etkileyebiliyor. Yemek bozuklukları, tedavi edilmezlerse ölümcül olabiliyorlar.

Haberler 10.05.2022 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Kadn Doum ve çocuk Hastalklar çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Raziye Dut, yeme bozukluklarnn genellikle ergenlik veya genç yetikinlik döneminde gelitiini belirterek, Anoreksiya ve bulimia kadnlarda daha sk görülür ancak her yata ortaya çkabilir veya herhangi bir cinsiyeti etkileyebilir dedi.

YEME BOZUKLUU

Doç. Dr. Dut, yeme bozukluklarnn en yaygn türleri arasnda bulimia nervoza, anoreksiya nervoza, tknrcasna yeme bozukluu, kaçngan kstlayc gda alm bozukluu, pika (besin olarak kabul edilmeyen gdalarn yenmesi, kat, peçete..vb) ve çineme bozukluu dahil olmak üzere dier belirtilen yeme ve beslenme bozukluklar yer aldn belirterek, Yeme bozukluklarnn belirtileri yeme bozukluunun türüne göre deiiklik gösterebilir. Her kii semptomlar farkl deneyimleyebilir, ancak yeme bozukluklarnn duygusal, fiziksel belirtileri hakknda dikkatli olunmaldr. Yeme bozukluu düündüren davran belirtileri, vücut arl, kalori, yiyecek, karbonhidratlar, ya gramlar, diyet ile megul olma, baz yiyecekleri yemeyi reddetme, öün atlamak veya düzenli öünlerde küçük porsiyonlar yemek, geçici diyetler veya yiyeceklerle ilgili herhangi bir yeni meguliyet veya uygulama, arkadalardan ve aktivitelerden çekilme, vücut ekli ve boyutu ile ar endie, ar ruh hali deiimleri, sk diyettir dedi.

KLO DALGALANDIRMALARI

Dut, yeme bozukluunun fiziksel belirtilerini de, fark edilebilir kilo dalgalanmalar, adet düzensizlikleri, konsantrasyon bozukluu, halsizlik/baylma, sindirim sistemi problemleri, uyku bozukluklar, ar fiziksel aktivite, cilt kuruluu olarak sralad.

Dut, unlar kaydetti: Genetik, salksz diyet teknikleri veya özellikle kzlarda hormonal deiiklikler dhil olmak üzere ergenlerde yeme bozukluklarnn nedenlerine çeitli faktörler katkda bulunabilir. Psikolojik etkiler de yeme bozukluunun geliiminde önemli bir rol oynayabilir. Reklam ve medya, bir kiinin vücudunun nasl görünmesi gerektii konusunda kark mesajlar iletir. Yeme bozukluklar ayrca dier akl hastalklarnn yan sra depresyon ve anksiyete ile de balantldr. Aslnda, yeme bozukluu olan kiilerin yaklak yüzde 50si ayn zamanda duygu-durum bozukluklarndan da muzdariptir. Ergenlik çandaki çocuunuzda yeme bozukluklarnn belirtilerini veya nedenlerini fark ederseniz, ergenler için kapsaml yeme bozukluu tedavisi sunan bir klinie bavurun.

Ana Sayfaya Git