Yeniden yüzlendirme!

Yeniden yüzlendirme ve adli yaşlandırmayla olayların aydınlatılmasına katkı sağlıyorlar.

Haberler 29.04.2022 - 02:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüü bünyesindeki Antropolojik nceleme ube Müdürlüü Laboratuvarnda kafatasna yüzlendirme yaplp fotoraf yalandrlarak adli olaylarn aydnlatlmasna katk salanyor.

Emniyet Genel Müdürlüü Kriminal Daire Bakanlna bal 10 laboratuvardan biri olan Diyarbakr Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüü bünyesinde Antropoloji, Balistik, Belge, Kimyasal, z ve Biyolojik nceleme ube müdürlükleri bulunuyor.

Diyarbakr, Gaziantep, Malatya, Elaz, anlurfa, Batman, Adyaman, Tunceli, Mardin, Siirt, rnak, Bitlis, Hakkari, Bingöl ve Mu illerine hizmet veren Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüündeki Antropolojik nceleme ube Müdürlüü Laboratuvarnda müdürlüün sorumluluk sahasndaki iller ile dier ehirlerden gelen buluntular üzerinde iskelet incelemesi yaplyor, kafatasna yüzlendirme, fotorafa yalandrma teknii kullanlarak adli olaylarn aydnlatlmasna önemli katk sunuluyor.

Laboratuvarda fiziki antropoloji ve adli osteoloji yöntemleri kullanlarak yaplan antropolojik incelemelerle kimliklendirme çalmas gerçekletiriliyor.

skelet ve kemik parçalarnn insan ya da hayvana ait olup olmad belirlendikten sonra insan kemiklerinden cinsiyet, ya ve boy uzunluu tespit ediliyor.

Cesedin tannmaz hale gelmesi durumunda kayp kiilerin kimlik tespitinin yaplmasnda yeniden yüzlendirme metoduna bavuruluyor.

Laboratuvara ulatrlan kafataslarna yaplan yüzlendirme ile kayp kiinin gerçek yüzüne yüksek oranda benzeyen profil elde edilerek ortaya çkan ekal, kimlik tespitinde büyük kolaylk salyor.

- Yalandrma ile fotoraflar güncelleniyor

Laboratuvarda uygulanan bir dier önemli teknik ise yalandrma. Kaybolan, kaçrlan ya da aranan kiilerin fotoraflar bugüne uygun olarak bilimsel metotlarla yalandrlarak güncelleniyor.

Antropolojik inceleme uzman polis memuru Semih Bol, AA muhabirine, adli vakalarda karlalan iskelet ve iskelet buluntularnn kimliklendirilmesine yönelik 3 temel alanda uzmanlk hizmeti verildiini söyledi.

skelet incelemesi, adli yalandrma ve yeniden yüzlendirmenin gerçekletirildii Antropolojik nceleme ube Müdürlüünün 81 ilin tamamna hizmet verdiine iaret eden Bol, laboratuvarn kapasite ve donanm bakmndan önde gelen laboratuvarlar arasnda yer aldn belirtti.

- Geçen yl 1260 bulgu incelendi

skelet incelemesinde öncelikli olarak antropometrik ve morfolojik yöntemler kullanlarak kemik bulgularnn insana ait olup olmadnn belirlendiini anlatan Bol, 2021 ylnda antropolojik inceleme alannda 1260 bulgu incelendi. Bu bulgular üzerinde 7 bin 814 test ve analiz gerçekletirildi. dedi.

Bol, insana ait olduu belirlenen kemikler üzerinde detayl çalmalar yürütülerek bireyin ya, cinsiyeti ve boyunun tespit edildiini anlatarak, Bununla kemikler üzerinde fiziksel bir travma varsa travmann türü (balistik, vurma, kesici alet) travmann ne zaman olutuuna (ölüm öncesi, ölüm sras ve ölüm sonras) yönelik incelemeler de yürütülmekte. Laboratuvarmz, Türkiyedeki en kapsaml kemik koleksiyonuna, evcil hayvan ve yaban hayvan kemikleri, her ya grubundan insan kemiklerine sahip. diye konutu.

Kamuoyunda yüz güncelleme adyla da bilinen adli yalandrma tekniinde de kaybolan, kaçrlan ve aranan kiilerin fotoraflarnn bugüne uygun bilimsel metotlarla yalandrldn dile getiren Bol, çocukluk döneminde yüze ait oran ve orantlarn geliime bal olarak ksa zamanda deiiklik gösterdiini kaydetti.

Bol, bu nedenle kaybolma ya da kaçrlma olaynn ardndan uzun bir zaman geçmesi durumunda eldeki fotoraflar ile çocuklarn bulunmas ve tannmasnn zorlatna iaret ederek, Burada adli yalandrma ile fotoraflarn güncellenmesi gerekmektedir. Laboratuvarmzda bilgisayar destekli olarak Bolton sefolometik standartlar kullanlarak adli yalandrma çalmalar yürütülmekte. Bu, günümüzde ABD ve ngilterede de sklkla kullanlan ve tercih edilen bir yöntem. eklinde konutu.

- Kimlii tespit edilemeyen bireyin kafatasnn kopyas oluturuluyor

Yeniden yüzlendirmenin bireyin tannabilir hale getirilmesine yönelik bir çalma olduunu söyleyen Bol, bu yöntemle kimlii tespit edilemeyen bireyin kafatasnn kopyasnn oluturulduunu belirtti.

Bol, unlar kaydetti:

Sonrasnda bilimsel çalmalarla elde edilmi yana ve cinsiyetine uygun yumuak doku kalnlklarnn kafatasna yerletirilmesi ve yüze ait kiisel özelliklerin belirtilmesiyle kiinin muhtemel yüz görüntüsü ortaya çkarlmakta. Laboratuvarmzda yeniden yüzlendirme çalmalar 3 boyutlu olarak manuel ve bilgisayar destekli olarak yürütülmektedir. Antropolojik nceleme ube Müdürlüümüzde Türkiyenin 81 ilinden gelen iskelet ve buluntular üzerinde iskelet incelemeleri, adli yalandrma ve yeniden yüzlendirme çalmalar yürütülerek olaylarn aydnlatlmasnda büyük katk salanmaktadr.

Ana Sayfaya Git