Yenikapı 79 yıl sonra

Diyarbakır Surları'ndaki restorasyonu tamamlanan tarihi Yenikapı 79 yıl sonra yerine takıldı

Haberler 20.08.2021 - 05:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Diyarbakr Surlarnda yer alan ve restorasyonu tamamlanan tarihi Yenikap 79 yl aradan sonra yerine monte edildi.

Diyarbakr Surlarnn birçok dönemine tanklk eden yüzlerce yllk kaplarnn restore edilmesi için balatlan çalmalar sürüyor.

Surlarn da açlan 4 ana kapsndan biri olan Yenikapnn restorasyonu, Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü ile Diyarbakr Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüünün uzman restoratörleri tarafndan titizlikle sürdürülen ilemler sonucu tamamland.

Uzmanlar gözetiminde vinç yardmyla restorasyonu yaplan alandan alnan kap, 2 günlük monte ileminin ardndan yerine takld.

Urfakap ile çkaleden sur içine açlan Küpelikapnn ise restorasyonu devam ediyor.

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Diyarbakr Kalesinin burç, sur ve kale kaplarnn restorasyonuna yönelik hummal bir çalmann yürütüldüünü iaret etti.

Yenikap 79 yl sonra yerine takld

Surlarn da açlan 4 ana kapsndan Mardinkap ve Dakapnn yaplan restorasyon ve konservasyon çalmalarnn ardndan daha önce yerlerine takldn, Yenikapy da bugün taktklarn iaret eden Koç, Urfakapyla ilgili çalmalarn yarlandn ve yakn zamanda onun da yerine taklacan aktard.

Tarihi Yenikapnn 1942 ylnda yerinden sökülerek müzede koruma altna alndn anmsatan Koç, yaplan çalmalar kapsamnda kapnn restorasyonunun uzmanlar tarafndan titizlikle gerçekletirildiini aktard.

Kapnn montaj sürecinden sonra yerine takldn belirten Koç, Yenikap, Diyarbakr Kalesinin en çok kullanlan kaplarndan biri. Tarihi kaynaklarda Kaplan Kaps, Dicle Kaps, Su Kaps, Irmak Kaps diye adlandrlrken 17. yyda Evliya çelebinin Seyahatnamesinde Yenikap diye isimlendirilmitir. Kap görsel olarak üzerinde birçok estetik öeyi barndrmaktadr. Kap üstünde, balk ve damla figürleri, çeitli geometrik ekillerde mhlar barndryor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git