Yenişehir ADEM’de çölyak semineri

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Rabia-Tül Adeviyye Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nde (ADEM-1) Çölyak Farkındalık Günü dolayısıyla seminer düzenledi.

Haberler 14.05.2022 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Yeniehir Belediyesi Kadn ve Aile Hizmetleri Müdürlüüne bal Rabia-Tül Adeviyye Kadn Kültür ve Sanat Merkezinde (ADEM-1) çölyak Farkndalk Günü dolaysyla seminer düzenledi.

Yeniehir Belediyesi Kadn ve Aile Hizmetleri Müdürlüü tarafndan çölyak Farkndalk Günü dolaysyla belediyenin ADEM-1 de açm olduu Yeniehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eitim Kurslarndan (YESMEK) Aç Yardmcs Kursunda eitim alan kursiyerlere ve eitmenlere yönelik olarak düzenledii seminerde çölyak hastal hakknda bilgiler verildi.

ADEMde çölyak semineri

Kursta glütensiz yiyecek ürünlerini üretip, ilçede ikamet eden ihtiyaç sahibi çölyak hastalarna ulatrdklarn belirten Yeniehir Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Murat Beikci, lçemiz genelinde yapm olduumuz aratrmalar dorultusunda 200e yakn ihtiyaç sahibi çölyak hastamzn olduunu tespit ettik. Bu hastalarmzn glütensiz gda ürünlerine ulamalarna yardmc olabilmek adna balatm olduumuz YESMEK kurslarmz çerçevesinde aç yardmcs kursumuzda glütensiz mant, ekmek, kek, makarna, tatl ve tuzlu kurabiye gibi gda ürünlerini üretip, Kadn ve Aile Hizmetleri Müdürlüümüz çalanlar araclyla hastalarmzn evlerine ulatryoruz. Bu amaçla çölyak hastalarmz için güvenli glütensiz yiyecein nasl üretilecei ve üretilirken de nelere dikkat edilmesi gerektii hakknda hem aç yardmcs kursumuzda eitim veren eitimcilerimize hem de kursiyerlerimize yönelik olarak diyetisyenimiz tarafndan bu tür eitimleri düzenlemeye devam edeceiz dedi.

Yeniehir Rabia-Tül Adeviyye Kadn Kültür ve Sanat Merkezinde (ADEM-1) çölyak Farkndalk Günü seminerini veren Diyetisyen Sabri Ateman ise, çölyak hastal besin emilimini engelleyen, alerjik bir sindirim sistemi hastaldr. Bu hastala buday, arpa gibi tahllarda bulunan glüten isimli bir protein neden olmaktadr. Toplumda tan almam hastalar buz dann görünmeyen ksmdr. Tan aldktan sonra ise hastaln tedavi edilmesi ve uygulanan diyete dikkat edilmesi gerekmektedir. Diyet konusunda glütensiz gda ürünleri tüketilmelidir. Bu çerçevede de bakanmzn böyle önemli bir projeyi hayat geçirmesi bu tür hastalarmz için oldukça faydal olmaktadr. Kendisine hem bir diyetisyen olarak hem de glüten hastalar adna çok teekkür ediyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git