Yerli otomobilde Diyarbakır da var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yerli otomobil" üretimine yönelik beklentilerine Diyarbakır'da "varım" dedi. TOBB Başkanı Hısarcıklıoğlu'na, Diyarbakır'da Yerli Otomobil Üretim Fizibilite Raporu sunuldu.

Haberler 08.07.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTSO Bakan Ahmet Sayar, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas,Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji l Müdürlüü, Karacada Kalknma Ajans, Otomotiv Sektöründe Faaliyette Bulunan Firma Temsilcileri, Dicle Üniversitesi ve Dicle Teknokentin yöneticilerinin ve yetkili komisyon üyelerinin katld geni kapsaml toplant sonucunda bir rapor hazrladklarn belirterek,2016 yl itibaryla 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklak %5ini oluturan otomotiv sektörünün Türkiye açsndan da son derece önemli olduunu söyledi.

VAL GÜZELOLU BZM çN BR AVANTAJ

DTSO Bakan Sayar son olarak, hazrlanan raporun göreve yeni balayan Diyarbakr Valisi Sayn Hasan Basri Güzeloluna da sunulduunu hatrlatarak Kocaeli gibi sanayinin ve otomotivin kalbi olan bir ehirden, ilimize gelen Valimiz Sayn Hasan Basri Güzelolunun bu dönemde bizim için bir ans olduunu düünüyorum. limizin, Sayn Valimizin de destekleriyle bu milli projede ciddi bir ekilde yer alacan ümit ediyorum. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayip Erdoann gündeme getirmesiyle Ülkede heyecan uyandran yerli otomobil üretimine Diyarbakrda varm dedi. TOBB Bakan M. Rifat Hsarckloluna, Diyarbakrda Yerli Otomobil Üretim Fizibilite Raporu sunuldu.

Hafta içerisinde Ankaraya çkarma yapan Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Ahmet Sayar, Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil,T ürkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan M.Rifat Hisarcklolunu ziyaret ederek, Diyarbakrn sosyo-ekonomik gelimesine yönelik görüme yapt.

Gerçekletirilen ziyaretle ilgili açklama yapan DTSO Bakan Sayar yerli otomotiv üretim merkezinin Diyarbakrda yaplmasn istediklerini belirterek, Diyarbakrda özel sektör ve kamu kurumlar ile Haziran aynda yaptklar deerlendirme toplantsnda hazrlanan Yerli Otomobil Üretimi Fizibilite Raporunu TOBB Bakan M.Rifat Hisarckloluna sunduklarn bildirdi.

Sayar, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas,Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji l Müdürlüü, Karacada Kalknma Ajans, Otomotiv Sektöründe Faaliyette Bulunan Firma Temsilcileri, Dicle Üniversitesi ve Dicle Teknokentin yöneticilerinin ve yetkili komisyon üyelerinin katld geni kapsaml toplant sonucunda bir rapor hazrladklarn belirterek,2016 yl itibaryla 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklak %5ini oluturan otomotiv sektörünün Türkiye açsndan da son derece önemli olduunu söyledi.

-EN çOK HRACAT YAPILAN SEKTÖR-

Otomotivin Türkiyenin en çok ihracat yapt sektörlerin banda geldiini ve özellikle ticari araç üretiminde Avrupann en büyük üreticisi konumunda olunduunu ve Türkiyede 1.000 kii bana düen otomobil saysnn dünya standartlarna yakn iken, gelimi ekonomilerin yaklak 1/3ü kadar olduunu, dolaysyla iç piyasa da potansiyel çok güçlüdür.

-SOSYAL VE EKONOMK SORUNLAR-

Türkiyenin sosyal sorunlarnn çözümü açsndan yerli otomotiv üretiminin büyük bir frsat olduunu düündüklerini anlatan Sayar,Söz konusu Hazrlanan raporda bu konuya da deindik. Bununla ilgili Almanyada ki otomotiv yatrmlarn örnek verir isek bu ülkede otomotiv yatrmlar bir bölgede toplanmasndan ziyade, ülke geneline yaylm.Bu planlama yaplrken de sosyal ve ekonomik bir çok unsurun göz önüne alndnda bunun sonucu olarak da Almanyann sosyal ve ekonomik olarak kalknm, bölgesel gelir farkllklarnn olmad bir ülke haline gelmitir.

-POZTF AYRIMCILIK YAPILSIN-

Bu sebeple Diyarbakrn Devletin yetkili kurumlar ve Hükümetimiz tarafndan pozitif ayrmclkla yerli otomobil üretiminin merkezine konumlanmas gerekmektedir. Bizler bunu her platformda srarla dile getireceiz. Bunun için gerekli tüm Lobi çalmalarnn da yaplmas noktasnda tüm katlmclarla mutabk kalnarak karar alnmtr. Yerli otomobil üretiminde sürdürülebilir, uzun vadeli ve markay gelecee tayacak baarlarn, ancak gelecee dönük gelimi arge çalmalaryla, kullanclarn beklentilerini karlayacak doru ürünleri hazrlamakla mümkün olacan düünmekteyim.Bunun için üretimi yaplacak yerli otomobilde konvansiyonel ve hibrit araçtan ziyade elektrikli araçlarn kesinlikle olmas gerektiini, Türkiye genelinde de elektrikli araç arj istasyonlarnn hzl bir ekilde arttrlmas gerekmektedirdedi.

-VAL GÜZELOLU BZM çN BR AVANTAJ-

DTSO Bakan Sayar son olarak,hazrlanan raporun göreve yeni balayan Diyarbakr Valisi Sayn Hasan Basri Güzeloluna da sunulduunu hatrlatarak Kocaeli gibi sanayinin ve otomotivin kalbi olan bir ehirden, ilimize gelen Valimiz Sayn Hasan Basri Güzelolunun bu dönemde bizim için bir ans olduunu düünüyorum. limizin, Sayn Valimizin de destekleriyle bu milli projede ciddi bir ekilde yer alacan ümit ediyorum. dedi.

-HER TÜRLÜ DESTE SUNACAIZ-

Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil ise TOBBda düzenlenen Dou ve Güneydou Anadolu Bölge istiare toplantsnda, TOBB Bakan Sn.Rfat Hisarcklolu ile gündemde olan yerli otomobil konusunu görütüklerini belirterek,Otomotivin Türkiyenin üretim ve ihracatta lokomotif sektörlerinden birisi olduunu söyleyerek, Türkiye üretimde bulunan montaj fabrikalar, gelimi yan sanayisi ve bir çok uluslararas markada da üst düzey yöneticilik yapan beyin gücüyle yerli otomobil üretebilecek alt yapya sahip olduunu söyledi.

Yerli otomobil üretiminde kamu özel sektör ibirliinin önemine vurgu yapan Yeil, bu yatrmn bölgeler aras ekonomik farkllklarn da dikkate alnarak, Üretimin Diyarbakrda yaplmasn istediklerini, Diyarbakr i dünyasnn, bunun için her türlü sorumluluu ve destei sunmaya hazr olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git