Yeşile olan tutku yaptı

Diyarbakır'da yaşayan Ömer Gündoğan'ın, köyünden 8 kilometre uzaktaki çorak olan Ambar Çayı'nın her iki tarafına 23 yılda diktiği 10 bin çam, söğüt ve dut ağacından 3 bininin yeşermesiyle oluşan yeşil kuşak insanların ziyaret edeceği alan haline geldi.

Haberler 13.10.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Hani ilçesinde Ömer Gündoan, köyünden 8 kilometre uzaktaki çorak olan Ambar çaynn her iki tarafna 23 ylda 10 bin çam, söüt ve dut aac dikmesi sonucu oluan yeil kuan gururunu yayor.

Yayvan köyünde doan 42 yandaki Gündoan, gençlik yllarnda koyunlarn otlatt Ambar çaynn kenarna çorak olmas nedeniyle aaç dikmeye karar verdi.

lk aac diktiinden köylülerin Kumlu kraç yerde aaç m yeerir? Yapamazsn. sözlerine ramen kararndan vazgeçmeyen Gündoan, Diyarbakrn Hevsel Bahçelerinden ve yakn çevresinden temin ettii 10 bin dut, çam ve söüt fidann kendi imkanyla bahçesinde büyütüp, bakmlarn da yaptktan sonra çayn her iki tarafna dikti.

Bir süre sonra köyden ehir merkezine tanan Gündoan, aaç sevgisini kaybetmeden haftann belirli günlerinde düzenli olarak gittii bölgede bir yandan yeni fidanlar dikti bir yandan da diktii dier aaçlarn bakmlarn yapt.

Aaçlarn düzenli olarak haftada 2-3 kez sulamasna ve bakmlarn yapmasna ramen topran kumlu ve çorak olmas nedeniyle diktii 10 bin aaçtan yaklak 3 bini yeerdi.

Gündoann 23 yllk çabasyla yaklak 8 kilometrelik yeil bir kuak oluan bölge, insanlarn gelip konaklayabilecei, kularn yuvaland, insanlarn yaz aylarnda gölgesinde serinledii, doaseverlerin aileleriyle kamp yapabilecei alana dönütü.

- lk aac heyecanla dikti

Hayallerini gerçekletirmenin mutluluunu yaayan Gündoan, AA muhabirine, yeili ve doay çok sevdiini, köylerinde de gelecek nesillere miras olarak yeil bir doa brakmak istediini söyledi.

Küçük yalarnda köylerinde akarsu yata boyunca hiç aaç olmadn ve buna üzüldüünü dile getiren Gündoan, çocukluundan itibaren bölgeye aaç dikmeye karar verdiini belirtti.

Ailesinin ve çevresinin çorak olan arazi nedeniyle kararna kar çktn, bazlarnn da kendisiyle dalga geçtiini anlatan Gündoan, öyle konutu:

Bana inanmyorlard. Ben de aaca bakarsan yetiir. dedim. lk aac heyecanla diktim. çevremdekilerin dalga geçmesine ramen aaç dikmeye devam ettim. Yaklak 23 yl oldu. Aaçlar dikmeye devam ediyorum. Ömrümün yettii kadar aaç dikmeye devam edeceim. Köyden kent merkezine göç ettikten sonra da aaçlarm yalnz brakmadm. Aklmda hep aaçlarmn vard. Nasl ve ne durumda olduklarn merak ediyordum. Onun için sürekli suladm ve yeni fidanlar diktim. Merkezden 60 kilometre uzakta bulunan köyüme minibüsle geliyordum. 8 kilometre de talk yolda yürüyerek diktiim aaçlar suladktan sonra ayn gün içinde tekrar merkeze geri dönüyordum.

- çorak arazi ku seslerinin eksik olmad alan oldu

Bu alan bana çok büyük bir mutluluk veriyor. Benim doaya kar akmn, sevgimin bir göstergesi. Sadece 3 binle yetinmeyeceim daha çok aaç dikeceim. Aaçlarn büyüdüünü, yeerdiini görenler, bana delidir diyen köylüler, zamanla Sen nasl bir akla bu aaçlar büyütün demeye baladlar. diyen Gündoan, daha önce çorak olan arazinin yeermesiyle ailelerin çocuklaryla piknik yapt, doaseverlerin kamp yapt, ku seslerinin eksik olmad bir alana dönümesinin mutluluu ve gururunu yaadn aktard.

Orman Genel Müdürlüünce yürütülen Ekoturizm Projesi kapsamnda bölgeye kameriyere, açk ve kapal piknik masalarnn yapldn ifade eden Gündoan, vadi boyunca oluan yeil kuakta tüm doaseverleri yürüyü ve kamp yapmaya davet etti.

Köy sakinlerinden Erdal çaçan (37) ise bölgeyi yeillendiren Gündoana teekkür ederek, onun çabasyla bölgenin yeerdiini söyledi.

lk aaç diktiinde herkesin Gündoan ile dalga geçtiini ifade eden çaçan, Aaçlarnn yeerdiini görünce biz de yardm ettik. Dalga geçenler de gelip yardm etmeye balad. dedi.

- nsann gözü yaaryor

Diyarbakr Doa Sporlar Kulübü üyesi lyas Yolba ise ilk defa buraya geçen yl geldiini, köyde akarsu boyunca dikilen aaçlarn güzel bir manzara oluturduunu anlatt.

lba, öyle devam etti:

Burada sabah uyandnzda adeta kendinizi cennette hissediyorsunuz. Suyun sesi etrafta öten kular var. Aaçlarn yeermesi buraya ayr hava katm. Gündoann çabasn örenince çok duygulandm. Gerçekten insann gözü yaaryor. Gündoan, diktii aaçlarn büyük ksm kurumu olmasna ramen hiç pes etmemi, sürekli olarak aaç dikmi ve en sonunda buray cennet vadisine çevirmi. Bunu yaparken de içindeki doa sevgisiyle, hiç bir maddi beklenti içine girmeden yapmas gurur verici.

Ana Sayfaya Git