Yıkıma Devam!

Kırklar Dağı "imar ve bina dikiminde" yaşanan belirsizlikler "yıkım kararında da" yaşanmaya başladı. Durdurulan yıkım dün itibariyle yeniden başlandı.

Haberler 13.01.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sur ilçesinde türkülere konu olan tarihi Krklar Danda, 6 yl önce yapmna balanan, daha sonra mahkemelik olan 725 lüks konutun ilk etabnn mahkemece durdurulan ykm, yeniden balad.

Sur ilçesinden geçen Dicle Nehrine hkim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Krklar Danda, 6 yl önce yapmna balanan daha sonra mahkeme kararyla inaat durdurulan 725 konutun ilk etabnn ykmna, 29 Aralk 2017 tarihinde baland. Konutlar yapan firmann avukat Mehmet Sddk Kaya, Sur Belediyesinin ykm kararn tebli ettii 27 Aralkta ykmn durdurulmas için idare mahkemesine bavurdu. Kaya, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesine gönderdii dilekçede, Krklar Danda bulunan 4 parsel üzerindeki 80 daireden oluan 4 bloun mühürlenmesini ve 10 i günü içinde yklmasn, aksi takdirde yklaca yönündeki Sur Belediye Bakanl ileminin iptali ile yürütmenin durdurulmasn talep etti.

MAHKEME YIKIMI DURDURDU

Dosyay inceleyen mahkeme, dava konusu ilemin, yaplarn ykmna ilikin bir ilem olduu dikkate alndnda; uygulamakla etkisi tükenecek ilem niteliinde bulunduunu belirterek, icras halinde telafisi güç zararlara yol açabileceinden, yürütmenin durdurulmasna karar verdi. Mahkeme ayrca, Sur Belediyesine savunma ve evraklar göndermesi için de 15 gün süre verilmesine hükmetti.

KARAR KALDIRILDI, YIKIM YENDEN BALADI

Diyarbakr 1inci dare Mahkemesinin karar üzerine, Sur Belediyesi 15 günlük süreyi beklemeden ykma liikin belge ve savunmasn mahkemeye gönderdi. Sur Belediyesinin savunma dilekçesinde; Krklar Dann imara açlmasna ilikin belediye meclisinin ald 5 bin ve binlik imar planlarnn idare mahkemesince iptal edildii, iptal kararnn yaplan itiraz üzerine Dantaya gönderildii, ancak idarelerin, idare mahkemesi karar kesinlemeden de karar uygulayabileceklerini gerekçe gösterildi. Gönderilen yeni belgeler ve savunma dilekçesi ile birlikte dosyay yeniden inceleyen idare mahkemesi, ykmn durdurulmasna ilikin verilen durdurma kararn kaldrd.

Kararn kaldrlmas üzerine Krklar Danda bulunan 4 parsel üzerindeki 4 bloktan, ykm yaplmayan 1 blokun da ykmna bugün yeniden baland.Sabah saatlerinde Krklar Dana giden Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ekipleri, güvenlik önlemi aldktan sonra, i makineleri ile bir blokta ykm ilemlerini balatt. Ykm ileminin yapld bloklarn çevresine güvenlik eridi çekilirken, polis tarafndan geni güvenlik önlemleri alnd. Bu arada daha önce ykm yaplan bloklardan kalan moloz ynnn da temizlenmesine baland. Son binann da 24 saat içerisinde tamamen yklaca örenildi.

GÖZLER DER KONUTLARDA

80 konutun ykmndan sonra gözler, dier bloktaki konutlara çevrilirken, burada konut olan bir çok kii de yeniden yürütmeyi durdurma karar almak için, yargya gittii bildirildi. Hafta içerisinde çevre ve ehircilik Bakann Diyarbakra gelmesi bekleniyor.

SUR BELEDYESNCE 10 GÜN SÜRE VERLMT

Sur Belediyesi mar ve ehircilik Müdürlüü Yap Kontrol eflii tarafndan 27 Aralk günü konutlar yapan irkete gönderilen yazda; ilk etab oluturan 80 konutluk 4 bloun yklmas için firmaya 10 günlük süre tannd bildirilmiti. naat irketine gönderilen yazda, 4 ayr parsel üzerinde, 31 Aralk 2010 tarihinde alnan inaat ruhsatlarnn geçerlilik sürelerinin dolmas nedeniyle konutlarn 15 Kasm 2017de mar Kanunu gerei mühürlendii kaydedilmiti.

Ykm kararnn, Sur lçe Belediye Meclisinin 11 Austos 2017 tarihli ve Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisinin 15 Eylül 2017 tarihli imar plannn iptali kararna dayandrld belirtilen yazda, çevre ve ehircilik Bakanlnn imar plannn iptal edilmesi ve yeniden onaylanma ihtimalinin bulunmad yönünde görü bildirdii de vurgulanmt. Yazda, 4 ayr parsel üzerindeki 80 konutluk yapnn kaçak ve ruhsatsz saylmas nedeniyle 10 gün içinde yklmas istenmi, aksi takdirde gerekli ilemin belediye tarafndan yaplaca ve masraflarn yüzde 20 fazlasyla inaat irketinden tahsil edilecei belirtilmiti.

Ana Sayfaya Git