Yine Sur ve Rapor

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından AB destekli olarak, 'Sur ilçesinde çatışmalı ortamda yerinden edilen aileler ve yapılan alan araştırması'nın sonuçları açıklandı. 491 aileyle yapılan görüşmelerde, yüzde 35,7'sinin evlerinin yakıldığı, yüzde 59,5'inin ise çatışma ortamından dolayı temel ihtiyaçtan yoksun kaldığı ortaya çıktı.

Haberler 08.10.2018 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birliinin desteiyle Diyarbakr Barosu tarafndan çatmal ortam ve sonrasnda çocuk haklarnn desteklenmesi projesi kapsamnda, Sur ilçesinde çatmal ortamda yerinden edilen aileler ve yaplan alan aratrmas bal ile alan çalmas yapld. Proje kapsamnda Sur ilçesinde hendek-barikat operasyonlar srasnda yerinden olan 491 aile ile avukat ve psikologlarn eliinde yaplan görümelerin yer ald rapor, STK temsilcilerinin de katld basn toplants ile açkland.

100 BNLERCE NSAN EVN TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Toplantnn açl konumasn yapan Baro Bakan Ahmet Özmen, bölgede yaanan hendek olaylarnda 100 binlerce insann evini terk etmek zorunda kaldn belirtti. Özmen, 2013-2015 yllar arasnda Türkiyenin tüm toplumsal kesimlerinde büyük bir beklenti ve umut yaratan Kürt meselesinin barçl ve demokratik yol yöntemlere çözümünü hedefleyen çözüm süreci olarak adlandrdmz bir süreç yaand. Özellikle Kürt toplumu, bu meseleyi barçl yöntemlerle nihai çözüme kavuturacak olan bu süreci çok ciddi bir ekilde destekledi. Ancak, 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasnda ne yazk ki tekrar çatmal ortama geri dönüldü. Sur, Yüksekova, dil, Cizre, Silopi gibi birçok kentimiz yerle bir oldu, yaanamaz hale geldi. Oralarda yaayan 100 binlerce insanmz evlerini terk ederek, baka yerlere göç etmek zorunda kald dedi.

ALELER çN çOK EY YAPMAMIZ GEREKYOR

Baro Bakan Özmen, merkez Sur ilçesindeki hendek olaylarnda 30 bin kiinin göç ettiini dile getirerek, raporda ortaya çkan sonuçlarda, bu kiiler için çok ey yaplmas gerektiini ifade etti. Özmen, 2 Aralk 2015 tarihinden sonra Baro Bakan Tahir Elçinin katledilmesinden 4 gün sonra Sur ilçesinde sokaa çkma yasa ilan edildi. 6 mahalleyi kapsayan sokaa çkma yasa halen devam ediyor. çatmal ortamda 30 bin dolaynda insanmz yaad evlerini terk etmek zorunda kald. Savalarn en büyük madurlar her zaman kadn ve çocuklar oldu. Bu çatmal ortam devam ederken, çocuk Haklar Merkezimiz, Surda yaanan çocuk haklar ihlalleri alannda bir proje gelitirdi. Proje kapsamnda çocuk Haklarnn Desteklenmesi isimli proje, Avrupa Birliinin desteiyle Diyarbakr Barosu tarafndan 1,5 yla akndr yürütülmektedir. Bu çalmada, Sur ilçesindeki çatmalarda çocuklarn yaad hak ihlalleri, hem de göç ettikten sonra kar karya kaldklar hak ihlalleri tespit edildi. Bu hak ihlalleri kapsamnda bir alan aratrmas yapld. Surdan göçen 491 aile ile görümeler yapld. Sonuçlar, Surda ayrlmak zorunda kalan ailelerin çocuklar için yaplacak çok eyin olduunu gösteriyor. Eitim, salk ve barnma haklar alannda yapmamz gereken birçok sorumluluumuzun olduunu bu çalma ortaya koydu diye konutu.

ALELERN YÜZDE 76SI çATIMALI ORTAMDA BULUNDU

çatmal ortam ve sonrasnda çocuk haklarnn desteklenmesi projesini yürüten Prof. Dr. Melek Göregenli de görüülen bu ailelerin yüzde 76snn çatmal ortamda bulunduunu söyledi. Prof. Dr. Göregenli, aratrmaya katlanlarn yüzde 35,7sinin evlerinin ykldn, yüzde 59,5inin çatmal ortam nedeniyle temel ihtiyaçtan yoksun kaldn dile getirdi.

Prof. Dr. Görengenli, bu aratrma, Surda yaanan çatmalardan çocuklarn etkilenme oranlarn ve biçimlerini ortaya koymak amacyla yaptklarn ifade ederek, Aratrmamzn saysal bulgular ve alan aratrmas srasnda aktarlan deneyimler, Surda çatmal ortamda bulunan ailelerin, çatmalar öncesinde de yaam koullarnn zor ve yaam çevrelerinin çocuklarn temel haklarnn salanmasna uygun olmadn göstermektedir. Katlmclarmz u anda yaadklar yaam çevrelerinde çocuklar için güvenli ve uygun ortamlar olmamas, eitim ortamnn sk sk deimesi, en büyük sorunlarn çocuklarn yalnzlamas ve zamanlarnn çounu evde geçirme zorunda kalmalar olduunu belirtmilerdir dedi.

Ana Sayfaya Git