Yitirilen canlar unutulamaz ki?

PKK'nın Dürümlü katliamında yitirilen canlar unutulmadı.

Haberler 12.05.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Dürümlü mezrasnda 5 yl önce PKKllarn 15 ton patlayc yüklü kamyonu infilak ettirdii saldrda hayatn kaybedenlerin yüreklerdeki acs dinmiyor.

PKKl teröristlerin 12 Mays 2016da Bingölün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu Dürümlü mezrasnda infilak ettirdii katliamda hayatn kaybeden 16 kii için yaknlarnn yas sürüyor.

36 çocuun yetim, 8 kadnn dul kalmasna neden olan terör saldrsnn gerçekletii mezrada sk sk mezarlk ziyaret ediliyor, yitirilen canlar için dualar okunuyor.

Katliamda 2 kardei, amcas ve baz akrabalarn kaybeden Hac çelebi Yaman, Kürt davas denilerek milletin kandrldn söyledi.

Bombal araca müdahale etmeseydik Diyarbakr kana bulayacaklard. diyen Yaman, unlar kaydetti:

Kürt halk artk uyansn. Bilsinler ki bu bo bir davadr. Herkes devletiyle, milletiyle el ele bayrana ve ülkesine sahip çksn. 5 yl deil, her mezara geldiimizde sanki olay yeni olmu gibi acmz taze. Olay zamannda doan çocuk babasnn ehit olduunu bilmiyordu ama imdi biliyor. Baban ie gitti, gelecek. diyorduk. imdi ise babasnn mezarda olduunu biliyor. Babasn kimin ehit ettiini de biliyor. Küçük çocuk bile bunu görüyor, akl banda olan görmüyorsa cahil bir insandr.

Yaman, katliamn ardndan her 12 Maysta aclarnn tazelendiini dile getirerek, bu tarifsiz acnn yllar geçse de bitmeyeceini vurgulad.

Terör örgütü PKKnn 40 yldr sivillere yönelik katliamlarn sürdürdüünü belirten Yaman, öyle konutu:

Terör örgütü PKK Kürt halkn savunuyorsa neden sivilleri hedef alyor? 40 yldr kan siyaseti yürütüyor. Uzants HDP ise kanla besleniyor. Terör saldrs sonucu 16 ehidimiz oldu, 36 çocuk yetim, 8 kadn dul kald. Allah devletimizden raz olsun. ehitlerimizin ailelerine bakyor. Saldrdan sonra hayatmz alt üst oldu. Terörün katlettiklerini unutmayacaz ve unutturmayacaz. Ülkenin neresinde olursa olsun, bir ehit haberi duyduumuzda yaknlarmzn haberi gelmi gibi hissediyoruz. O acy tekrar yayoruz.

Babamzn yokluuyla hayatmzda çok ey deiti

Saldrda babas ve aabeyini kaydeden Hüseyin Yaman da katliam nedeniyle 5 kardeiyle yetim kaldn söyledi.

Babamzn yokluuyla hayatmzda çok ey deiti. Hep kalbimizde var olacak. Deil 5 yl, bin yl da geçse bu olay unutmayacaz ve unutturmayacaz. ifadelerini kullanan Yaman, Yaman, Sanki bugün yaanm gibi çok zor. Her yl 12 Mays günü geldiinde acy tekrar yayoruz. Bu ac tarifsiz ve hiçbir zaman unutmayacaz. Bizim evimize ate dütü. Bakalarnn evine ate dümesin. Terör örgütü PKK kahrolsun. Allah devletimizden raz olsun ve onu bamzdan eksik etmesin. dedi.

Bu ac tarifsiz

Hain saldrda babas ve amcasn kaybeden eyhmus Yaman da babas gelecekmi gibi bir umutla yaadn dile getirdi.

Yaman, bayramlarn da babasz hüzünle geçtiini ifade ederek, Bu ac tarifsiz. Konuurken bile boazm düümleniyor. Babamz evde olabilirdi. 13 yanda babaszl yaadm. Ailenin en büyük çocuu benim ve ailemin yükünü srtladm. 7 kardeiz. çocukluumu yaamadm ve babama doyamadm. çocuk yamda kardelerime babalk yaptm. diye konutu.

Saldrnn faili PKKl terörist etkisiz hale getirilmiti

Bingölün Genç ilçesinde gasbedip 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu, 12 Mays 2016 gecesi Yeniehir ilçesi Tank Mahallesine getiren PKKl teröristler ile durumlarndan üphelenen köylüler arasnda münakaa yaanm, vatandalarn, teröristleri köylerine almak istememesi üzerine kamyonla Dürümlüye hareket eden ve köylülerce takibe alndklarn fark eden teröristler, kamyonu mezra giriinde infilak ettirmiti. Patlamada, 16 kii yaamn yitirmi, 23 kii yaralanmt.

Hain saldrnn faili turuncu kategorideki PKKl terörist zzet Yiitin 11 Haziran 2020de etkisiz hale getirildii açklanmt.

Dava süreci

Katliamn ardndan tutuklanan Burhan Ta, terör saldrsna öncülük ettii gerekçesiyle yargland davada 24 Haziran 2020de devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak ve olayda 16 kiinin ölmesi nedeniyle kasten öldürmek suçundan 17 kez arlatrlm müebbet, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el deitirme suçundan ise 11 yl 8 ay 20 gün hapis cezasna çarptrlmt.

Mahkemenin gerekçeli kararnda, Tan, olay günü köydeki taziyeye katlarak, bölgede keif yaptnn belirlendii de yer almt.

Ana Sayfaya Git