Yoğun bakımlar yeniden açıldı!

Diyarbakır'da vaka sayısındaki düşüş nedeni ile kapatılan yoğun bakım poliklinikleri yeniden açılıyor Dicle Üniversiteleri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, korona virüste Diyarbakır'da ekim ayının ilk haftasından itibaren yüzde 30 civarında bir azalma olduğunu ve buna bağlı olarak aktif yoğun bakım polikliniklerini kapattıklarını fakat son 3-4 gündeki kısmi artışın kendilerinde tereddüt oluşturduğunu söyledi.

Haberler 26.10.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs salgnnn kontrol altna alnmas için dünyada olduu gibi Türkiyede de tedbirler ve mücadele devam ediyor. Dönemsel olarak kontrol altna alnan virüs kimi kentlerde azalma yaanrken, kimi kentlerde de trmana geçti. Dicle Üniversitesi Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda, Diyarbakrda ekim aynn ilk haftalaryla birlikte korona virüs nedeni ile kendilerine bavuran hastalarda ciddi bir azalma olduunu hatta bir youn bakm polikliniklerini de kapattklarn belirtti. Prof. Dr. Akda, Diyarbakrda son 3-4 günde havalarn da soumasyla beraber bir artn söz konusu olduunu dile getirdi.

SON 3-4 GÜNDEK ARTI TEREDDÜT OLUTURDU

D.Ü Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda, korona virüs ile mücadelelerine devam ettiklerini söyledi. Diyarbakrda ekimin ilk haftasndan itibaren gittikçe azalan bir tablo olduunu kaydeden Prof. Dr. Akda, Özellikle son 3 gün hariç, korona virüs nedeni ile bize bavuran hasta saysnda ciddi bir azalma vard. Hatta biz bir youn bakmmz da kapatmtk. Bunu da söylemi olaym aktif hizmete açlm olmakla beraber orada hastamz bulunmamaktadr. Klinik hastalarmzda da saysal olarak azalma oldu. Poliklinik bavurularnda da bir azalmamz oldu. Tabi burada hem filyasyon ekibinin ciddi bir katks var. Hem de muhtemelen bir baklk says, hem de bilinçlenme düzeyi arttkça muhtemel komplikasyonlar birtakm ölümleri vatandalar gördükçe biraz daha hastal korumay ciddiye alarak bu seviyeye gelmi olabilirdik. Okul süreci de balad. Okul sürecinin bu eye katks olup olmadyla ilgili Bilim Kurulunun karar henüz net ortaya çkmad ama onun etkisinin u aamada olduunu söylemek doru olmaz. Ancak hava soukluuyla beraber dier virüs, grip gibi mikroplarn artyla beraber bir süreç yayoruz. stanbul bata olmakla beraber, dier ehirlerde de ksmi bir art mevcut. Bunu Bakanmz da ifade etti. Bir plato çizmekteyiz. Ama son 3-4 gündeki ksmi art birazda olsa bizde tereddütte yol açmakta. Altn üç kural her zaman hatrlatmak lazm, sosyal mesafe, maske ve hijyeni mutlaka uygulamalyz dedi.

MASKENN KULLANIMI LE BRLKTE GRPTE BR AZALMA VAR

Mevsimsel grip ile koronay ayrt etmek gerektiine dikkat çektiren Prof. Dr. Mehmet Akda, Gripte temel anlamda bir burun aknts olur. Burun akntsyla beraber küçük bir tkanklk, yanma bazen de boazda ar olur. Ancak, hastalarn çounda ate yoktur. çounda halsizlik olmaz. Eklem arlar daha az olur. Ancak korona da ise burun akntsndan ziyade boaz ars, ciddi anlamda halsizlik, ate ve beraberinde nefes darl ikayeti gelmektedir. çok ayrc bir ey, oysa mevsimsel nezlede nefes darl yoktur. Devam eden bir ate ve ciddi bir halsizlik mevcut deildir. Kiide bir haftadan uzun süren burun aknts, halsizlik ve beraberinde elik eden bir ate varsa, dier hastalklar da düünebiliriz. Korona gibi, korona dnda sinüzit de olabilir, bademcik iltihab da olabilir, farenjitte olabilir. u anda Türkiyedeki tabloda gripte bir azalma var. Gripte kiiden kiiye damlack yoluyla bulayor. Maskeyi kullandn zaman o bula yolunu da önlemi oluyorsun. Bir taraftan hem koronay hem gribi hem de kiiler aras tükürük yoluyla veya solunum yoluyla bulam hastalklar da önlemi oluyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git