Yürek burkan görüntü

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki kanatlı hayvan pazarına gelen yoksul vatandaşlar, burada kesilen tavuk ve hindi kafaları ile çöpe atılan iç organları toplayıp evine götürüyor.

Haberler 05.05.2022 - 01:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesi Urfakap semtindeki kanatl hayvan pazar bayram öncesi yoksul vatandalarn urak yeri oldu.

Buraya yakn Benu Sen ve ehitlik mahallelerinde oturan yoksul vatandalar, kesim yaplan barakaya gelerek burada kesim sonras çöpe atlan tavuk ve hindilerin kafalarn, cier, talk gibi iç organlarn topluyor. Kesimi yapanlar, bu organlar bir varil ve konteyner içinde biriktiriyor, ardndan buraya gelen kadn ve çocuklar kanatl hayvanlarn organlarn toplayp et ihtiyaçlarn bu ekilde karlyor.

KÖTÜ KOKU HAERE ÜREMESNE YOL AçIYOR, ZABITA YOK

Bir yandan yoksulluun dibe vurduu bu manzara yaanrken, dier yandan da belediye tarafndan tahsis edilen ve zabta denetimine tabi olan kesimin yapld barakada yürek burkan görüntüler yaanyor. ehrin ortasnda kanatl hayvan ticareti yapanlara tahsis edilen küçük barakada sabahn erken saatlerinden hava kararana kadar kesim yapan esnaf, hijyenin uramad bu ortamda çevreye enfeksiyon saçyor.

Kesilen hayvanlar, henüz can çekiirken tüyleri çabuk yolunsun diye baraka dnda altnda sürekli ate yanan kaynayan bir varilin içine atlyor. Tüyleri yolunduktan sonra da iç organlar çkarlp baka bir varilin içine atlyor, buraya gelen kadn ve çocuklar varil içindeki hindi ve tavuk balar ile iç organlarn topluyor. çevreye rastgele atlan organlar havalarn da snmasyla birlikte kötü koku ve haere üremesiyle birlikte hastalklara davetiye çkaryor. Hijyen kurallarnn hiçe sayld bu barakaya ise belediye denetiminde olmasna ramen urayan yok.

PANDEM DÖNEM GB

Dier yandan geçmi yllarda bayram arifesinde caddelerinde insan seli oluan Surun Melik Ahmet Paa Caddesi ile 4 Ayakl Minarenin bulunduu Balkçlar bölgesinde de çar, pazar durgun. Esnaf kirasn bile karlayamamaktan yaknrken, vatanda da alm gücünün dümesi ve hayat pahallna bal olarak dükknlarn önünden geçmeye bile cesaret edemediklerinden yaknyor. Bayram arifesi olmasna ramen Sur caddeleri adeta pandemi yasaklarnn olduu dönem gibi insan trafiinden yoksun durumda.

Bir hindinin 500-600 lira olduunu belirten Hac Yaar Kaya, nsanlar fakir ne yapsn, kadnlar, çocuklar gelip kafalar ayaklar topluyorlar götürüyorlar. Geçen yl tek seferde 5 tavuk alan müterim bu yl gelip 1 tane almakta zorlanyor. Alm gücü çok dütü. 40 yldr ben bu ii yapyorum, ama böyle bir ey görmedim. 2 yl önce Covid salgn balamadan 4 bin hindi getirdim ve bir hafta içinde hepsini sattm. armz hepimiz, her ey çok pahal çünkü. Geçen yl tanesi 20 lira olan tavuk bu yl 100 lira. Peki fakir ne yesin, ne yemesin? dedi.

TEMZLEMES DE 5 LRA

Pazarda tanesini 5 liradan temizleyerek aile bütçesine katkda bulunduunu anlatan Ferhat Ar ise, Evimiz yakn olduu için gelip burada çalyorum. Kesilen tavuklarn tanesini 5 liraya temizliyorum. Sakatatlarn almayanlarn, sakatatn toplayp akam piirmek için eve götürüyoruz. Bir de kafa ve ayaklar biriktirip almaya gelen kadn ve çocuklara veriyoruz. Ama o da helal imama sorduk, eti yenilen hayvann kafa ve aya da yenilebilir dedi diye konutu.

Pazar esnafndan Mihras Kaya da kesilen hayvanlarn kafa ve ayaklarn yoksullarn topladn belirterek, Yoksul tam yoksullat, böyle bir eyle karlamamtm. Kesimini yaptmz hayvanlarn kafa ve ayaklarn ücretsiz olarak veriyoruz, ama bayram arifesi olmasna ramen iler çok durgun ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git