Yürekleri dağlayan vahşetin acıları

Şehit 5 sivil gece yarısı Kürtçe ağıtlar arasında toprağa verilirken, güvenlik kameraları ve hayvanların görüntülenmesi için kurulan fotokapanlar incelenirken, ara ve hava destekli operasyon ise sürüyor.

Haberler 10.04.2020 - 03:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrn Kulp ilçesinde dün sabah ormana odun toplayamaya gidenlerin bulunduu araca yönelik 5 sivilin ehit olduu saldry düzenleyen PKKl teröristlerin yakalanmas için güvenlik güçleri hava destekli operasyonunu sürdürürken, güvenlik kameralar ve hayvanlarn görüntülenmesi için kurulan fotokapanlar da inceleniyor. ehit sivillerin topraa verildii Kulpta çok sayda adrese operasyon düzenlenirken, geçen yl ve önceki günkü saldrda kullanlan patlayclarn türleri de ayn çkt.

Kulpun Güleç Mahallesi krsalnda yer alan ormanda dün sabah odun toplamaya giden köylülerin bulunduu kamyonetin geçii srasnda PKKl teröristlerin yola önceden döedikleri el yapm patlayc (EYP) infilak ettirildi. Patlamayla araçta bulunan emekli güvenlik korucular Alaattin Yldz (50) ve Hac Akdeniz (50) ile Sedat Hazar (39), Burhan Tanrkulu (38) ve Ahmet Erboa (32) ehit oldu.

EHTLERN CENAZES

ehit olan Sedat Hazar (39), Burhan Tanrkulu (38), Ahmet Erboa (32), Alaattin Yldz (50) ve Hac Akdeniz (50) için Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi ek binas önünde tören yapld.

VAL GÜZELOLU DA

ehit yaknlar ile Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolunun da katld törenin ardndan cenazeler Kulp ilçesine uurland. Kulpa götürülen cenazeler ilçe mezarlnda gece yars Kürtçe atlar yaklarak, gözyalar arasnda topraa verildi.

PKK, KIZINI KAçIRMITI

Hac Akdenizin kz Fatmann 2012te terör örgütü PKK tarafndan kaçrld, 2019da ise kaçp güvenlik güçlerine teslim olduu ifade edildi. ehitlerden Tanrkulu, Erboa ve Yldzn 5er, Hazarn 4 ve Akdenizin 2 çocuk babas olduu belirtildi.

BAKAN SOYLU ARADI

Saldrnn ardndan güvenlik güçleri, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede geni çapl operasyon balatt. çileri Bakan Süleyman Soylu da telefonla Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Mustafa Baolu ile görütü.

GERDE BURUK HKALER

Kulpun Güleç Mahallesi krsalnda dün odun toplamaya giden köylülerin bulunduu aracn geçii srasnda terör örgütü PKK mensuplarnca el yapm patlaycyla düzenlenen saldrda ehit olan Sedat Hazar (39), Burhan Tanrkulu (38), Ahmet Erboa (32), Alaattin Yldz (50) ve Hac Akdenizin (50) yaknlar büyük ac yayor.

Geride 38 yandaki ei Miyaser ile çocuklar iitme engelli Talat (18), Zeynep (16) ile 12. snf örencisi Vedat (17) ve 8. snf örencisi Frat (13) brakan Sedat Hazar, kirada oturduu evinde ayn zamanda yal annesi Cevahir (77) ile görme engelli kz kardei Münasip (46) Hazara da bakyordu.

CESET PARçALARI TOPLADIM

Hazarn amcas azil Hazar, yeeni Sedatn ailesinin geçimini temin etmek için gece gündüz çaltn söyledi.

Yeeninin ailesine sadk, dürüst bir insan olduunu dile getiren Hazar, Ceset parçalarn topladm, poete koyup getirdim. Allah Müslümann bana getirmesin bu vaheti. Gavur bile böyle bir ey yapmyor. Allah, Kur-an kabul etmiyor. Allah bu ii yapanlarn bana da getirsin. dedi.

Beklentilerinin geriye kalan yetimlere devletin sahip çkmas olduunu aktaran Hazar, Devlet bize sahip çkmazsa biz birbirimize bakamayz. ifadesini kulland.

ehit Hazarn ei Miyaser ise Maddi durumumuz yoktu. Yevmiyelik ilerde çalyordu. Allah hakkn brakmasn. diye konutu.

Olu Vedat ise babasnn kendisini okumas için Adanaya gönderdiini aktararak, Allahn adaletine brakyorum, Allaha havale ediyorum. Dier dünyada karlaacaz onlarla. dedi.

4 AYLIK çOCUU VARDI

ehitlerden Ahmet Erboa (32) da geride biri 4 aylk Bedirhan olmak üzere, 5 çocuuna doyamadan yaamdan koparld.

Erboann ei Heremsi Erboa, geçimini ormandan odun toplamakla saladn iaret eden Erboa, öyle konutu:

Eim bana, çocuklarna ve komularna kar çok iyiydi. Bizi çok seviyordu ve bizim için çalyordu. ehit olmadan önceki gece birlikte çay içtik, sohbet ettik. Ertesi gün ie erkenden gittii için görmedim. Olay sabah 07.00 gibi kardeim araynca örendim. Olay gerçekletirenler hayr görmesin. Bu belay bamz getirdiler.

Kardei Hac Erboa ise terör örgütüne duyduu nefreti dile getirerek unlar söyledi:

Yaplan vaheti asla unutmayacaz. Kardeimin parçalarn yerde gördüümü hiçbir zaman unutmayacam. Bu vahetin bir daha yaanmamasn diliyoruz. Devletimizden katillerinin bulunmasn istiyoruz. Ei, çocuklar bata olmak üzere hepimiz perianz. Allah onlarn belasn versin. Acmz çok büyük, bamz sa olsun. Sürekli sivilleri hedef alyorlar.

KANLARI YERDE KALMAYACAK?

Alaattin Yldzn (50) kardei Umrettin Yldz ise aabeyinin her sabah erkenden odun toplamaya gittiini söyledi.

Olay nedeniyle aclarnn çok büyük olduunu kaydeden Ydz, 5 yeenim öksüz kald. Devletimiz güçlüdür, kanlar yerde kalmaz. Biz devlete güveniyoruz, bunlarn kann yerde brakmaz. Böyle bir saldr unutulmaz, elleri kollar metrelerce dald. Bu hiçbir zaman unutulmaz. Allah onlarn cezasn verecek elbet. Bunu yapanlar zalimdir.

BÖYLE VAHET M OLUR?

Hac Akdenizin (50) amcaolu Mizbah Akdeniz, kuzeninin iki çocuunun geride kaldn vurgulayarak, unlar aktard: Nasl böyle katliam yapyorlar? Asla onlar affetmeyeceim, Mecliste de olsalar bunun hesabn soracam. Artk PKK ve HDP asla ve asla bizim yanmza yanaamaz. Bu acy asla unutmayacam. Bunlar suçsuz, günahszd. Böyle vahet olur mu? Dünyada böyle bir ey yok, artk yeter. Bundan sonra kim PKKnn HDPnin arkasnda olursa hesabn ondan soracam.

FOTOKAPANLAR VE KAMERALAR

Öte yandan, karadan ve havadan HA ile SHAlarn desteiyle sürdürülen operasyonda askerler, ormanlk alan ablukaya ald. Krsaldaki operasyon sürerken, ilçe merkezi ile özellikle saldrnn düzenlendii bölgeye yakn birçok eve de operasyon düzenlendi. Teröristlerin gizlenebilecei deerlendirilen evlerde arama yapan ekipler, baz vatandalarn ifadesine bavurdu.

çUKUR AçILARAK YERLETRLM

Güvenlik güçleri, saldrnn düzenlendii bölgeye giden yollardaki güvenlik kameralar ile ormanlk arazide hayvanlarn görüntülenmesi için kurulan fotokapanlar da incelemeye ald. Ekipler, çukur açlarak patlaycnn yerletirilip üzeri ince beton tabakayla kapatlan saldry hazrlayan teröristlerin kulland malzemeleri nereden ve kimlerin yardmyla aldn da takibe ald. Patlaycy yola döeyen teröristlerin kimliklerinin belirlenip etkisiz hale getirilmesi için çalmalar sürdürülüyor.

GEçEN YIL K SALDIRIYLA AYNI PATLAYICI

Güvenlik güçleri geçen yl 12 Eylülde Kulpun Aaçkorur mevkiinde yine odun toplamaya gidenlere yönelik düzenlenen ve 2si çocuk 7 sivilin ehit, 10 kiinin de yaraland olduu saldrda kullanlan patlaycnn, ana maddesi A4 olan TNT ve RDX kimyasal bileenleriyle hazrlandn belirlemiti. Dünkü saldrda kullanlan patlaycnn da büyük oran A4 ile hazrlanan RDX, TNT ve amonyum nitratla güçlendirildii saptand.

Ana Sayfaya Git