Zerzevan ilham kaynağı

Diyarbakır'da Olgunlaşma Enstitüsünce, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerdeki motifler takı ve çeşitli ürünlerde kullanılıyor.

Haberler 27.10.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesi yaknlarndaki Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan ve yer alt tapna Mithrasn da bulunduu 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde çkarlan eserler üzerindeki motifler tak ve çeitli ürünlerde kullanlyor.

Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde 2014ten bu yana kaz çalmas devam eden UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Zerzevan Kalesinde imdiye kadar Roma dönemi Mithras yer alt tapna, savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, snaklar, kaya mezarlar, su kanallarnn yan sra birçok yaamsal eser ortaya çkarld.

Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü ve Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesindeki kaz ekibi bakanl i birliiyle Zerzevan Kalesi Hayat Buluyor adl çalma hayata geçirildi.

çalma kapsamnda gün yüzüne çkarlan eserler üzerindeki motifler üretilen tak ve ürünlere ilham oluyor.

Belirli günlerde kaz alannda çalan tak tasarm atölyesi çalanlar, çkarlan tarihi eserler üzerindeki motifleri kullanarak hazrladklar örnek ürünleri Zerzevan Kalesinde düzenleyecekleri bir defileyle sergileyecek.

çOK NCE çLKL TAKILARIMIZ VAR

Kaz ekibi bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, kaz alannda askerlerin ve sivillerin kulland ürünleri gün yüzüne çkardklarn, bunlar arasndaki taklarn çok önemli olduunu söyledi.

Kemer tokalarndan kolye ve bileziklere, yüzüklerden küpelere kadar birçok tak çeidi çkardklarn bildiren Cokun, Lejyon askerlerinin eleriyle kaldn biliyoruz. çünkü çok ince içilikli taklarmz var. Bununla birlikte sivil halk var. Onlarn elerine ve çocuklarna ait taklar çkarld. diye konutu.

Eserler üzerindeki motifler için Diyarbakr Olgunlama Enstitüsüyle bir çalma balattklarn kaydeden Cokun, motiflerin sadece tak deil kyafetler ve birçok üründe deerlendirileceini aktard.

ESERLER GÜN YÜZÜNE çIKARILMALI VE SOMUTLATIRILMALI

Olgunlama Enstitüsünden sorumlu l Milli Eitim Müdür Yardmcs irine Eronat da kaz alannda elde edilen eserleri yerinde inceleyip deerlendirmek için Zerzevan Kalesinde bulunduklarn belirtti.

Daha önce Ulu Cami ve çkale yerlekesindeki motifleri çaltklarn imdi de kadim kentin kültürel deerlerinden olan Zerzevan Kalesinde çalma yürüttüklerini dile getiren Eronat, öyle konutu:

Burada tarihte var olan eserler gün yüzüne çkarlmal ve somutlatrlmal. Bu nedenle kaz ekibinin elde ettii ürünleri kuyumculuk atölyemizdeki usta öreticilerimiz ve öretmenlerimizle taklara ve giyime yanstyoruz. Sonrasnda istihdama dönütürmek ve yaygnlatrmak hedefi içerisindeyiz.

LHAM ALMAK çN ZERZEVAN KALESNE GELYORUZ

Kuyumculuk Teknolojisi Öretmeni Sevcan Aydoan ise çalmalarna ilham olmas için belirli günlerde Zerzevan Kalesinde bulunduklarn dile getirdi.

Yaplan çalmann çok aamal olduunu aktaran Aydoan, Burada çkan tak ve süs eyas gibi tarihi eserler üzerindeki motifleri günümüze uyarlayp tak ve aksesuar haline getiriyoruz. Kadn ve erkekler için tasarmlar yapyoruz. Bunlar hediyelik eyalarda da kullanacaz. lham almak için Zerzevan Kalesine geliyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git