Zerzevan kalesi ilhamın kaynağı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan ve kazı çalışmaları süren Roma dönemine ait Zerzevan Kalesi'nde, gün batımında objektiflere yansıyan manzara ilgi uyandırıyor

Haberler 03.08.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesi yaknlarndaki, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesi, gün batm fotoraflaryla sergilere ilham kayna oluyor.

lçeye 13 kilometre uzaklktaki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda, 124 metre yükseklikte kayalk tepede bulunan, Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde 2014ten bu yana kaz çalmas devam eden UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Zerzevan Kalesi, tarihe k tutmann yan sra kentin önemli bir turizm deeri olma özellii de tayor.

Tarihi kalede bugüne kadar ortaya çkarlan Roma dönemi Mithras yer alt tapna, 12-15 metre yüksekliinde ve 1200 metre uzunluunda sur kalnts, 21 metre yüksekliinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, snaklar, kaya mezarlar, su kanallarnn yan sra birçok yaamsal eser, yerli ve yabanc turistler tarafndan büyük ilgi görüyor.

Yln her günü ziyaretçilerini arlayan Zerzevan Kalesi, amatör ve profesyonel fotorafçlarn da özellikle gün batmnda urak noktas oluyor.

BURADA çEKLEN FOTORAFLARLA ÜLKEDE BRçOK YERDE SERGLER AçILIYOR

Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, kalede 7 yl önce balatlan kaz ve restorasyon çalmalarnn sürdüünü söyledi.

Bu alanda kazlarn balamasnn bölgenin tarihi ve turizmi açsndan büyük önem tadn ifade eden Cokun, çalmalar srasnda birçok yeni bulguyu ortaya çkardklarn belirtti.

Cokun, Zerzevan Kalesinin bölge ve ülke turizmi açsndan çok önemli olduuna iaret ederek, Kale, doa sporlar tutkunlarnn ve fotorafçlarn urak yeri. Son yllarda fotoraf tutkunlar burada gökyüzünde yldz pozlamas yapyor. Gökyüzünün Türkiyede en iyi izlendii noktalardan birisi Zerzevan Kalesidir. Mezopotamyada günein douu Nemrutta, bat ise Zerzevan Kalesinde izlenir. Pandemi öncesinde sadece günein batn izlemek isteyenler turlarla geliyordu. Bu nedenle birçok fotorafçy Zerzevan Kalesinde arlyoruz. diye konutu.

2022DE EN AZ 1 MLYON ZYARETç HEDEFLYORUZ

Kalenin fotorafçlar açsndan doal stüdyo haline geldiini dile getiren Cokun, kalenin dört mevsim fotorafçlarn urak yeri olduunu kaydetti.

Cokun, Gün batm için fotorafçlar her gün kaleye geliyor. Ziyaretçiler de günein bat için geliyor. Burada çekilen fotoraflarla ülkede birçok yerde sergiler açlyor. Hatta yurt dnda bile sergi programlar oluyor. dedi.

Cokun, 2019 ylnda 70 bini yabanc olmak üzere 420 bin ziyaretçi arladklarn, salgn sürecine denk gelen 2020de 160 bin ziyaretçinin kaleye geldiini aktararak, Bu yln ilk 7 aynda 75 bini geçti. Pandeminin seyri rutin bir ekilde giderse yl sonuna kadar 500 bine ulamay hedefliyoruz. 2022de en az 1 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. ifadelerini kulland.

KALEDE GÜN BATIMINA LKN SERG AçACAIZ

Diyarbakr Fotono21 Fotoraf Dernei Bakan Mehmet Klçolu ise 4 yldr Zerzevan Kalesinde fotoraf çekimi yaptklarn, kalede 4 mevsim fotoraf çektiklerini belirtti.

Klçolu, kaledeki çekimlerle 7 sergi açtklarn anlatarak, kalenin her mevsim fotoraf verebilen hazr bir stüdyo olduunu belirtti.

Tarihi kalenin Türkiyede gün batmnda çok fotoraf alnan yerlerden olduunu ifade eden Klçolu, Zerzevan Kalesi, gün batmnn keyifle izlenebilecei çok önemli bir kaz merkezi. Sadece fotorafçlar deil, gezginler, seyyahlar, doa sporu ve bisiklet turlar yapanlar da kaleye gün batmn izlemeye geliyor. Biz fotorafçlar bu mevsimde her gün burada gün batmn fotoraflyoruz. Yakn zamanda kalede gün batmna ilikin sergi açacaz. eklinde konutu.

ZERZEVAN KALESNDE GÜN BATIMINI çEKMEK MÜTH DUYGU

Fotorafçlardan çimen Tunç, kalede özellikle gün batmnda güzel fotoraflar çektiklerini ifade etti.

Tunç, Zerzevan Kalesinde gün batmn çekmek müthi duygu. stediimiz pozu elde edebiliyoruz. Burada çok güzel kareler çekiyoruz. dedi.

ngiltereden gelen Birgül Tunç ise kaleyi gezmeye geldiini belirterek, Kalede önemli bir enerji alan olduunu örendim. Gün batmnn çok güzel olduunu duydum. Bunu izlemek için geldim. Burada güzel bir enerji hissettim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git