Zerzevan Kalesi objektife yansııyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan ve kazı çalışmaları devam eden Roma dönemine ait Zerzevan Kalesi, yıl boyu fotoğraflanacak.

Haberler 20.09.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçeye 13 kilometre uzaklktaki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda bulunan, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan Zerzevan Kalesinde Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde 2014te balatlan kaz sürüyor.

60 dönümlük alan üzerinde 12-15 metre yüksekliinde ve bin 200 metre uzunluunda sur kalnts, 21 metre yüksekliinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, yer alt ibadethanesi, snaklar, kaya mezarlar, su kanallar ile 54 su sarncnn yer ald kale, yerli ve yabanc turistlerden büyük ilgi görüyor.

Kaleye ilgi gösterenler arasnda Diyarbakr Fotorafçlar Dernei üyeleri de bulunuyor. Dernein hazrlad proje ile tarihi kale, bir yl boyunca farkl k ve açlarda amatör fotorafçlarca görüntülenecek. Gerçekletirilecek çalma sonucu çekilen fotoraflar, sergilenecek.

- 9 ayda 320 bin ziyaretçi

Kaz ekibi bakan Dr. Öretim Üyesi Aytaç Cokun, kalede yürütülen çalmalarla bölgenin tarihi açsndan önemli sonuçlara ulatklarn söyledi.

Tarihe k tutan Zerzevan Kalesinin turizmde de önemli gelimeler saladn dile getiren Cokun, bu yln 9 aynda ziyaretçi saysnn 320 bine ulatn, yl sonuna kadar bu saynn 600 bini geçmesini umut ettiklerini aktard. Cokun, öyle devam etti:

Douda en iyi korunan Roma snr garnizonu olduu için kale ilgi çekiyor. Dünyada son Mithras tapna bu kalede bulunmaktadr. Kalede yer alt ve yer üstü ehri bulunuyor. Kale bir açk hava müzesi durumunda. Ziyaretçileriyle önemli etkinliklere ev sahiplii yapyor. Diyarbakrda fotorafçlarn açk hava müzesi olan kalede çekimler yapmas ilin ve bölgenin tantm açsndan önemli. Aylarca fotorafçlar burada çalma yürütecek.

- Kalenin 4 mevsimini fotoraflamay düünüyoruz

Diyarbakr Fotorafçlar Dernei Bakan Mehmet Klçolu, Diyarbakrda fotorafçlk yapanlarn nerede ne çekecei konusunda bir tela olmadn, tarihi potansiyeli ile kentin adeta açk hava müzesi olduunu belirtti.

Uzun yllar kentin fotoraf çekilse de yine de tüm detaylarn alnamadna iaret eden Klçolu, 10 yldr kentte fotoraf çekmesine ramen birçok yeri yeni gördüünü aktard.

Klçolu, kentin çok önemli kültürel miras bünyesinde barndrdn ifade ederek bu deerlerden birinin de Zerzevan Kalesi olduunu anlatt.

Zerzevan Kalesi fotorafçlar için neredeyse hazrlanm açk hava stüdyosu gibi. Dernek üyeleri olarak 1 yl boyunca bu mekanda fotoraf çekeceiz. Kalenin 4 mevsimini fotoraflamay düünüyoruz. Drone ile farkl mevsim koullarnda ve farkl açlardan çalma planlyoruz. ifadelerini kullanan Klçolu, fotoraf tutkunlarn kaleye beklediklerini vurgulad.

Hukuk Fakültesinden mezun olan ve 3 yldr fotoraf çeken Ali Düzdemir, kalenin fotorafçlar için oldukça zengin detaylara sahip olduunu söyledi.

Sosyal bilgiler öretmeni Bilal Bacan, hobi olarak fotorafçla baladn, kalede yaptklar çekimlerin heyecan verdiini dile getirdi. Bacan, kalenin detaylarnn fotorafçlar için büyük avantaj saladna, tarihe tanklk ettiklerine iaret ederek fotorafçlar kaleye davet etti.

Snf öretmeni Veysi Ercagök ise kalenin fotorafçlar için önemli bir frsat olduunu, her saatte kaleden farkl k ve açlarda çekim yaplabileceini kaydetti.

- Zerzevan Kalesi

Askeri yerleim antik yol güzergahnda, 124 metre yükseklikteki kayalk bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasnda stratejik bir noktada yer alyor.

Yerleim konumu itibaryla bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde, geni bir alan kontrol altnda tutan, stratejik bir Roma snr garnizonu olan kale ayn zamanda Roma-Sasani arasndaki büyük mücadelelere de sahne oldu.

Romadaki ismi Samachi olan yerleimin ilk ina edildii dönem hakknda devam eden kazlar ile kesin bilgilere ulalacak. Yerleimin surlar ve yaplar Anastasios I (milattan sonra 491-518) ve Justinianos I (milattan sonra 527-565) dönemlerinde onarlarak baz ksmlar ise yeniden ina edilerek mevcut haline getirildi.

Ana Sayfaya Git