Zerzevan Kalesi'nde sosyal mesafeli ve maskeli kazı dönemi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Zerzevan Kalesi'nde, koronavirüs nedeniyle ara verilen kazı çalışmaları, normalleşme süreciyle tekrar başladı.

Haberler 06.06.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok yeni yapnn ortaya çkarlmasnn hedeflendii kaz çalmalarnda ekipler, sosyal mesafe ve maske kuralna dikkat ederek çalyor. Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, Zerzevan Kalesinde daha kefedilmemi ya da çalma yaplmam birçok yap var. Bu yeni yaplarda da çalmalarmz yürüteceiz. Eminimki bu yl birçok yeni bulgulara, yeni buluntulara ve yeni yaplara ulaacaz dedi.

çnar ilçesine 13 kilometre mesafede bulunan, 124 metre yükseklikteki kayalk tepenin üzerine kurulu olan Roma dönemine ait askeri garnizon Zerzevan Kalesi, doudan gelen ordularn karland yer olarak biliniyor. Stratejik bir noktada yer alan, antik ticaret yolu üzerindeki bütün vadiye hakim olan ve geni bir alan kontrol altnda tutan kalede yaplan kazlarla, Mithras Tapna, kiliseler, villalar, gizli geçitler, su sarnçlar, kaya mezarlar ve su kanallar kefedildi. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan kalede, koronavirüs salgn nedeniyle ara verilen kazlara yeniden baland. 25 kiilik ekiple gerçekletirilen kazlar, salgn riskine kar sosyal mesafe ve maske kuralna uygun ekilde yaplyor.

KALICI LSTE çN çALIMALARA BALADIK

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, pandemiden dolay bütün önlemleri alarak çalmalara baladklarn belirterek, unlar söyledi:

Sosyal mesafe kurallarna uyarak ve maskeli olarak çalmalar balattk. Öncelikle çallacak alanlarn belirlenmesi ve temizlenmesi var. lk etapta ie bu ekilde baladk. Kaz çalmalar bu ekilde sürecek. Yl sonuna kadar da bu çalmalar devam edecek. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine girdik. Kalc liste için de çalmalara baland. u an alan yönetimi kuruluyor. Zerzevan Kalesi, hzl bir ekilde kalc listeye de girecek. Bununla birlikte yeni alanlarda çalma yaplacak. Hemen Mithrasn bulunduu yerde, çevresinde çalma yaplacak. Bununla birlikte askerlerin ve sivillerin bulunduu konutlarda yine çalmalarmz var. Özellikle Zerzevan Kalesinin savunma sistemine yönelik sur hattnda bir çalma yürüteceiz. Bu yln önemli çalmalarndan birisi de su sistemi ile ilgili olan. Hem su kanalnda hem de sarnçlarda su sistemi ile ilgili çalmalarmz yürüteceiz. Buras önemli bir garnizon ve 3 bin yllk bir geçmii var. Asur döneminden itibaren bir geçmie sahip. Roma 400 yl boyunca aktif olarak kaleyi kullanyor. Konutlara bakarak, lejyon birliinden 1000 kiinin sürekli burada olduunu biliyoruz. 104 konut var. Sadece 5 tanesini kazabildik. Konutlarla birlikte cadde, sokak sisteminde bu çalmalar yürüteceiz. Aslnda Zerzevan Kalesine baktmz zaman bir sur içinde bir de sur dnda yaam var. Ayn zamanda sur dnda ölüler kenti var. Kaya mezarlar, mezarlk alanlar var. Zerzevan Kalesinde bir yeralt ehri var bir de yer üstü ehri var. çalmalarmz hem yer alt ehrinde hem de yer üstü ehrinde sürdüreceiz ve uzun yllar bu çalmalar sürecek.

KAZILAR DEVAM ETTKçE YEN SONUçLARA ULAACAIZ

Geçen yl yaplan kaz çalmalarnda Zerzevan Kalesinin tarihini 1200 yl daha geriye götürecek eserler bulduklarn vurgulayan Doç. Dr. Cokun, Bu eserlerin en önemlisi de bir Asur mührüydü. Böylece 3 bin yllk bir tarihi olduunu biliyoruz. Yine bu kazlar devam ettikçe yeni sonuçlara ulaacaz. Belki yine hem Zerzevann hem de bölgenin tarihini deitirebilecek buluntulara ulaacaz. Bununla birlikte Zerzevan Kalesinde daha kefedilmemi ya da çalma yaplmam birçok yap var. Bu yeni yaplarda da çalmalarmz yürüteceiz. Eminim ki bu yl birçok yeni bulgulara, yeni buluntulara ve yeni yaplara ulaacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git