Zerzevan takı defilesi yapıldı!

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ürünler Mezopotamya Kuyumculuk, Kuyum Makineleri ve Franchise Fuarı kapsamında düzenlenen defilede tanıtıldı

Haberler 08.11.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesi yaknlarndaki Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde çkarlan eserlerden ilham alnarak hazrlanan taklar defilede sergilendi.

Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde 2014ten bu yana kaz çalmas devam eden UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Zerzevan Kalesinde imdiye kadar Roma dönemi Mithras yer alt tapna, savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, snaklar, kaya mezarlar, su kanallarnn yan sra birçok yaamsal eser ortaya çkarld.

Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü ve Zerzevan Kalesi kaz ekibi bakanl i birliiyle hayata geçirilen Zerzevan Kalesi Hayat Buluyor adl çalma kapsamnda kazda gün yüzüne çkarlan eserlerin üzerindeki motiflerden ilham alnarak hazrlanan 20 setten oluan taklar Start Fuarclk tarafndan kentte düzenlenen Mezopotamya Kuyumculuk, Kuyum Makineleri ve Franchise Fuar kapsamnda beeniye sunuldu.

Bir otelde düzenlenen defilede mankenler fuara katlan firmalarn ürünlerinin yan sra tarihten esinlenerek hazrlanan taklar da tantt.

Kaz ekibi bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, devam eden kazlar neticesinde elde edilen binlerce eserden esinlenerek ürünleri ortaya çkardklarn belirtti.

Diyarbakr Olgunlama Enstitüsünün kazlardan elde edilen eserleri yeniden tasarlayarak taklara dönütürdüünü ifade eden Cokun, Hem gelecek kuaklara aktarlmas hem de ekonomiye dönütürülmesi açsndan bu çalma çok önemli. dedi.

Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü Müdürü Aye Adgüzel de 3 bin yllk tarihten ilham alnarak 2 yllk büyük bir emekle hazrlanan ürünlerin sergilendiini aktard.

Ekiplerin organize ekilde çalmas sonucu eserlerin ortaya çktn ifade eden Adgüzel, 13 kyafet ve 20 tak setiyle bu defileyi hazrladk. Kazlar devam ettikçe bu taklar yaplmaya devam edecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git