Zerzevan'da bisiklet turu

Bisiklet tutkunları 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde tarihe pedal çeviriyor

Haberler 10.04.2021 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesi, bisiklet tutkunlarnn yeni rotas oldu.

Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde 2014ten bu yana kaz çalmasnn yapld, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan yer alt tapna Mithrasn da bulunduu tarihi yerleke, sadece tarih ve kültür tutkunlarn deil doa ve ekstrem sporuna gönül verenleri de cezbediyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde izole rota arayanlarn yeni adresi tarihi kale, bisiklet tutkunlarnn da tercihi oldu.

Diyarbakrdan yola çkp 65 kilometrelik asfalt parkurun ardndan 600 kilometre katederek Zerzevan Kalesine ulaan Pedaldalar Bisiklet Kulübünün gerçekletirdii bisiklet turuna çnar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçac da katld.

Etkinlie kask ve bisikletiyle katlan, futbol ve bisiklet tutkusuyla tannan lisansl sporcu Kaymakam Büyüknalçac, kulüp üyeleriyle pedal çevirdi.

MUHTEEM BR PARKURDA DOLAMA FIRSATI BULUYORUZ

Büyüknalçac, Mezopotamyann merkezinde bulunan çnar ilçesindeki Zerzevan Kalesinde geçen yl salgn koullarnda yerli ve yabanc 175 bin turisti arladklarn söyledi.

Bu yln ilk 3 aynda ise 75 bin ziyaretçiye ev sahiplii yaptklarn ifade eden Büyüknalçac, Hedefimiz bu yl 1 milyon turist arlamak. Hem çnarn hem de Zerzevan Kalesinin tantm için hobim olan bisikletimi alarak bisikletçi arkadalarmzla Zerzevan Kalesine geldik. dedi.

Büyüknalçac, amaçlarnn Zerzevan Kalesinin sadece turistlerin deil sporcularn da ilgisini çektiini göstermek olduunu dile getirerek, Muhteem bir parkurda dolama frsat buluyoruz. Sadece bisikletçiler deil motosiklet kulüpleri ve pandemiden dolay spor aktivitelerini açk alanda yapmak isteyenler de buraya geliyor. diye konutu.

lçedeki çocuklara da spor ve bisiklet sevgisini alamaya çaltn anlatan Büyüknalçac, kendisi ile bisiklet sürmeyen çocuklarn toplanp evinin önüne geldiini belirtti.

Büyüknalçac, baz çocuklarn da kendisiyle futbol oynamak istediini belirterek, Spor aktivitelerinin çnar ile beni yaknlatrdn ve bütünletirdiini düünüyorum. ifadesini kulland.

DOA VE EKSTREM SPORLARLA LGLENENLERN URAK YER

Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, tarihi yerlekeyi ziyaretçilerin çok rahat ekilde gezebilmesi için bütün yürüyü parkurlarn tamamladklarn belirtti.

Dünyann her yerinden ziyaretçilerin Zerzevan Kalesine geldiini ifade eden Cokun, Bununla birlikte doa ve ekstrem sporlarla ilgilenenlerin de urak yerlerinden biri. Hem doa yürüyüçüleri hem de bisikletçiler sk bir ekilde buray ziyaret ediyor. diye konutu.

Kulüp Bakan Kadir Tangüner ise tarihi bir atmosferde, güzel bir havada çnar Kaymakaml ve kaz bakanlnn misafirperverliinde pedal çevirmenin keyfini yaadklarn belirtti.

Pedaldalar Bisiklet Kulübü üyelerinden Büra Yontük, Diyarbakr ve çevre illerde düzenlenen gezi etkinliklerine katldklarn, Zerzevan Kalesine ise ilk kez geldiini söyledi.

Yontürk, kasisli yollar ve zorlu virajlardan geçerek tarihi kaleye ulamay baardklarn kaydetti.

Adem Ulusoy da rüzgara ramen elenceli bir tur olduunu belirterek, Bugün aslnda tarihe pedal çevirdik. Zerzevan Kalesine ilk kez geldim. Zorlu ve elenceli bir parkurdu. dedi.

Ana Sayfaya Git