Zihinsel engelli kıza tecavüze Yargıtay indirimi

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde, 2012 yılında zihinsel engelli 21 yaşındaki S.B.'yi kaçırarak, tecavüz ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 33 yaşındaki İ.K. ve 36 yaşındaki M.A., 2015 yılında 'Nitelikli cinsel saldırı' ve 'Beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun bırakmak' suçlarından15'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 26.08.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sank avukatnn itiraz ile dosyay görüen Yargtay, madurun mevcut akl hastalnn hekim olmayanlar, çevresinde yaayanlar ve kendisini tanyanlarca anlalp anlalamayaca konusunda rapor alnmadn belirterek karar bozdu. Yeniden yaplan yarglamada Adli Tp Kurumu 6nc htisas Kurulundan alnan raporda, madurdaki zeka geriliinin hekim olmayanlarca anlalamayabilecei belirtildi. Bunun üzerine mahkeme 2 san, Beden ve ruh bakmndan kendisini savunamayacak kiiye yönelik cinsel saldr suçu yerine, Nitelikli cinsel saldr ve Kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 11er yl 8er ay hapis cezasna çarptrd.

Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianameye göre, 6 Ekim 2012 günü Silvan ilçesindeki evinin önünde oturan 21 yandaki zihinsel engelli S.B., 33 yandaki .K. ve 36 yandaki M.A., tarafndan kaçrld. ddianamede üphelilerin S.B.yi besi çiftlii olarak kullanlan yere götürdükleri ve kar çkmasna ramen S.B.ye defalarca tecavüz ettikleri yer ald. ddianamede, alnan ropara göre madurun tecavüz olaynn hukuki anlam ve sonuçlarn alglayamad, bu nedenle bedensel ve ruhsal açdan kendini savunamayacak düzeyde olduu ifade edildi. ddianamede, tutuklanan iki üphelinin, Nitelikli cinsel saldr ve Kendini savunamayacak kiiyi hürriyetinden yoksun brakmak suçlarndan 33er yla kadar hapisle cezalandrlmas istendi. Diyarbakr 3ncü Ar Ceza Mahkemesi, gönderilen iddianamenin kabulüne ilikin yaplan ilk durumada, tutuklu sanklar .K. ve M.A.y tahliye etti.

ALAYINCA 20 LRA VERP LçE MERKEZNE BIRAKTILAR

2013 ylnda balayan yarglama srasnda ifadesi alnan sank M.A. ve .K., suçlamalar reddederek, madur S.B.ye cinsel istismarda bulunmadklarn söyledi. Madur S.B. ise, iki üphelinin de kendisine cinsel istismarda bulunduunu belirterek öyle dedi:

Olay günü beni tehdit edip, zorla arabaya bindirdiler. Beni besi çiftliklerinin olduu yere götürdüler. Burada sanklar srayla ve zorla benimle cinsel ilikiye girmeye balad. çinde bulunduum zor durum ve bitkin olmam nedeniyle karlk veremedim. Alamaya baladktan sonra .K., dier sana bana vermesi için 20 lira uzatt. Sonra beni ilçe merkezinde braktlar.

ADL TIP: RUHSAL OLARAK CNSEL STSMARA KARI KOYAMAZ

Yarglama sürecinde Adli Tp Kurumu 6nc htisas Kuruluna sevk edilen madur S.B.de orta ve hafif derece zeka gerilii saptand. Madurun zeka gerilii nedeniyle maruz kald olayn hukuki anlam ve sonuçlarn alglayamayaca belirtilen raporda, zeka geriliinin cinsel saldr eylemine ruhsal olarak kar çkmasna engel olacak düzeyde olduu ifade edildi. Raporda, madurun ifadelerine itibar edilebilecei belirtildi.

15 YIL CEZAYI YARGITAY BOZDU

Adli Tp raporunun alnmasnn ardndan 29 Ocak 2015 tarihinde kararn açklayan mahkeme, sanklar .K. ve M.A.ya Nitelikli cinsel saldr ve Beden ve ruh bakmndan kendini savunamayacak kiiyi cinsel amaçl hürriyetinden yoksun brakmak suçlarndan 15er yl hapis cezas verdi. Kararda, durumada hazr olmayan sanklar hakknda, kaçma olasl bulunmas nedeniyle yakalama karar çkarlmasna da hükmedildi. Yakalanan sanklar .K. ve M.A. 9 Mays 2016 günü tutukland.

Sank avukatlar ise karar Yargtayda temyiz etti. Dosyay deerlendiren Yargtay 14üncü Ceza Dairesi, orta ve hafif düzeyde zeka gerilii olduu belirtilen madurenin bu durumunun doktor olmayanlar, çevrede yaayanlar ve kendisini tanyanlarca anlalp anlalamayaca konusunda ek rapor aldrlmadan hüküm kurulduunu belirterek, karar bozdu.

CEZA 11 YIL 8 AYA DÜÜRÜLDÜ

Dosyann yerel mahkemeye gönderilmesinin ardndan tutuklu sanklar .K. ve M.A.nn yeniden yarglanmasna 2017 ylnda baland. Yargtayn talebi üzerine yeniden Adli Tp Kurumuna sevk edilen madur S.B.de bulunan zeka geriliinin hekim olmayan kiiler tarafndan anlalamayabilecei, ancak kendisini tanyanlar ve tekrarlayan görümelerle anlalabilecei belirtildi. Rapor üzerine yeniden karar veren mahkeme, sanklar M.A. ve .K.y Beden ve ruh bakmndan kendisini savunamayacak kiiye yönelik cinsel saldr suçu yerine, Nitelikli cinsel saldr ve Kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 11er yl 8er ay hapis cezasna çarptrd.

Ana Sayfaya Git