Ziyaret eziyeti

Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün girişinde sadece bir X ray cihazının olması, mahkûm yakınları için "ziyareti eziyete dönüştürmeye" devam ediyor.

Haberler 06.03.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinin de içinde bulunduu Ceza nfaz Kurumlar Kampüsü geçtiimiz aylarda tamamland. Kampüs alannda, 1 ve 2 Nolu T Tipi cezaevlerinin yan sra kadn ve çocuk cezaevleri de faaliyete girdi.

Diyarbakrda, Ergani yolu üzerindeki D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinin yannda bulunan alanda yllar önce yapmna balanan yeni ceza infaz kurumlar tamamland. Kampüste faaliyette olan Yüksek Güvenlikli D Tipinin yan sra kadn, çocuk ve gençlik açk ceza infaz kurumlar, 2 T Tipi ve 2 Yüksek Güvenlikli Cezaevi olmak üzere toplam 8 adet cezaevi bulunuyor.

Adalet Bakanlnn Haziran 2018 verilerine göre, 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

Görü günü, çile gününe dönüüyor

Cezaevlerinde yaanan skntlar özellikle görü günlerinde kendini daha fazla hissettiriyor. Yaknlarn ziyaret etmek isteyen aileler için görü günü, tam bir çile gününe dönüüyor. Aileler farkl kentlerden, hatta çok uzak illerden yaknlarnn görüüne geliyor. Yolda yaadklar eziyet ve skntlar bir yana asl eziyeti cezaevi kaps önünde yayorlar.

Diyarbakr Ceza nfaz Kurumlar Kampüsü, ailelerin görü younluunu kaldramyor. Her mahkmu, en fazla 5 yaknnn ziyaret etmesine izin verilmesine ramen alnmayan tedbirler problemleri de beraberinde getiriyor.

Aileler cezaevi içerisine girmeden önce arama yaplacak olan ilk bölümde, adeta kbusu yayor. Mahkm yaknlarnn tamam ayn bölümden içeri alnyor. Kadn, erkek, çocuk demeden herkes ayn anda sadece bir tek duyarl kapdan (X ray) içeri alnmaya çallnca da ziyaret tam bir eziyete dönüüyor. Kadn ve erkeklerin iç içe olmas bir yana özellikle yallar, hamile bayanlar ve çocuklar ezilme tehlikesi yayor. Yaanan younluk görüntülerde de açk açk ortaya çkyor.

Onca yol, masraf, yorgunluk kimseyi ilgilendirmiyor

Söz konusu problem daha önce defalarca dile getirilmesine ramen yetkililer soruna duyarsz kalmaya devam ediyor. Younluk nedeniyle ailelerin görüe geç kalmasna aldrmayan yetkili personel de uygulamann böyle olduu bahanesine snyor.

Ailelerin memleketin öbür ucundan, hatta yurtdndan gelmi olmas yetkililer için hiç fark etmiyor. Zaman bitmise onca yol, masraf, yorgunluk kimseyi ilgilendirmiyor. Ailelerin görü için kaç dakikas kalmsa, o kadar görü yapabiliyor.

Sinirlenip, kapdaki görevliyle ya da askerle tartan, en hafifinden birkaç aylk görüe gelmeme cezas alabiliyor.

Daha önce 3 yerde aramadan geçirilen aileler u anda 5 yerde aranyor

çile bununla da bitmiyor. Ayn younluk ve arama eziyeti içeri girince de devam ediyor. Mahkm yaknlar daha önce 3 yerde aramadan geçirilirken u anda 5 yerde aranyor. Aileler 2 kez X ray cihazndan geçmesine ramen sk bir ekilde elle ve detektörle de aranyor.

Güvenlik tedbirleri her ne kadar normal karlansa da bu tedbirlerin eziyete dönütürülmemesi isteniyor. Scak ve souk havada saatlerce görü sras bekleyen aileler, duyarl kap saysnn artrlmasn istiyor.

Aylardr devam eden ve mahkm yaknlar da cezalandrlyor algsna sebep olan bu sorunun yetkililer tarafndan bir an önce çözüme kavuturulmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git