İsrail yeniden erken seçim sarmalına girdi

İsrail'de, Başbakan Binyamin Netanyahu ile koalisyon ortağı Savunma Bakanı Benny Gantz arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yıllık bütçe meclisten geçirilemedi ve ülke yeniden erken seçime gitmek zorunda kaldı.

Haberler 24.12.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Netanyahunun liderliindeki Likud ile Gantzn partisi Mavi-Beyaz arasnda, 2020 bütçesini meclisten geçirmek konusunda görü ayrl mevcuttu.

Likud, öncelikli olarak 2020 bütçesinin meclisten geçirilmesini, Mavi-Beyaz ise 2021 bütçesinin de bu ylnkiyle birlikte oylanmasn istiyordu.

Koalisyon hükümeti anlamasnn artlar arasnda iki liderin dönüümlü babakanlk yapmas maddesi de yer alyordu.

Mavi-Beyaz, Netanyahunun sadece 2020 bütçesini meclisten geçirerek, Kasm 2021de babakanl koalisyon orta Gantza devretmeden önce erken seçim karar alabileceini düünerek 2021 bütçesinin de meclisten geçirilmesi konusunda srarn sürdürdü.

SON 2 YILDA 4. ERKEN SEçM

ki parti arasnda yaanan güvensizlik nedeniyle 2020 bütçesi için tannan yasal sürenin dün gece dolmasna ramen oylama yaplamad ve meclis dald.

Meclisin dalmas nedeniyle srailde son 2 yl içinde 4. kez erken seçim karar alnmak zorunda kalnd.

Son iki ylna siyasi krizlerin ve erken seçimlerin damga vurduu srailde, Mart 2021de yeniden sandk bana gidilecek.

SRALN SON K YILINA ERKEN SEçMLER DAMGA VURDU

Kurulduu 1948den bu yana koalisyon hükümetleri tarafndan yönetilen srailde son 2 ylda 3 kez erken seçim yapld.

9 Nisan 2019da yaplan erken seçimler Netanyahunun partisi Likud ile Gantzn liderliindeki Mavi-Beyaz arasnda baaba geçti.

Ne Likudun yer ald sa bloktaki partiler, ne de Mavi-Beyazn öncülük ettii sol blok, 120 sandalyeli mecliste koalisyon hükümeti kurmak için gerekli 61 milletvekili saysna ulat.

Bu nedenle ülkede koalisyon hükümeti kurulamad ve 17 Eylül 2019da ikinci kez erken seçime gidildi.

Ancak ikinci seçimde hem sa hem de sol blokta yer alan partiler koalisyon hükümetini kuracak yeterli çounlua ulaamad.

Bu gelime üzerine bir kez daha erken seçim karar alnd ve 2 Mart 2020de srailli seçmenler bir yl içinde 3. kez sandk bana gitti.

Mart ayndaki seçimi Netanyahunun partisi önde tamamlasa da, sa bloktaki partiler, bir kez daha koalisyon hükümetini kuracak çounluu elde edemedi.

Uzun müzakerelerin ardndan, Gantz, lideri olduu Mavi-Beyaz ttifakn datmak uruna Netanyahu ile dönüümlü babakanlk artyla koalisyon kurmay kabul etti ve mays aynda yeni hükümet göreve balad.

Ancak iki parti arasndaki güven sorunu Netanyahu-Gantz koalisyonun 7 ay gibi bir sürede dalmasna neden oldu.

KAMUOYU ARATIRMALARI YEN BR BELRSZL GÖSTERYOR

Yaplan son kamuyoyu aratrmalar, mart aynda yaplacak erken seçimin sraildeki koalisyon krizini ortadan kaldrmayacana iaret ediyor.

srailin resmi yayn kuruluu KANn dün akam yaynlad aratrmaya göre, Netanyahunun partisi Likudun seçimi önde tamamlayaca ancak oy kaybederek 35 sandalyeden 28e düecei tahmin ediliyor.

Likuddan ayrlan Gideon Saarn liderliinde kurulan Yeni Umut Partisinin ise ikinci olarak 20 milletvekiliyle mecliste yerini alaca belirtiliyor.

Gantzn partisi Mavi-Beyazn ciddi derecede kan kaybederek 14 milletvekilinden 6ya düecei öngörülüyor.

KANn aratrmasnda ayrca Netanyahunun liderliindeki Likudun öncülük ettii sa partilerden oluan blokun koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaamayaca bekleniyor.

Mevcut tabloda, Netanyahu, koalisyon hükümetini kurabilmek için Likuddan ayrlan Saarn liderliindeki Yeni Umutun desteine ihtiyaç duyuyor.

Ancak Saar, seçim kararndan önce yapt açklamalarda, Netanyahu liderliindeki koalisyon hükümetinde yer almayacan söylemiti.

Tüm bu durumlar göz önüne alndnda, yaplacak erken seçimde mevcut tablonun devam etmesi halinde sraili yeni bir koalisyon krizi bekliyor.

Ana Sayfaya Git