12 saatte Cerablus

Türkiye’nin askeri harekât başlattığı Cerablus'un kontrolü üç açıdan önem taşıyor: IŞİD’in yok edilmesi, PKK'nın Suriye kolu PYD’nin Türkiye sınırını kuşatmasının önlenmesi ve Suriye muhaliflerine alan açılması.

Haberler 25.08.2016 - 10:06 Son Güncelleme : 25.08.2016 - 10:17

Türkiyenin askeri harekt başlattığı Cerablus hem Türkiyenin, hem Suriyenin hem de Ortadoğunun geleceği açısından kritik önemde.

Cerablus, Türkiyeye de en son Gaziantepte olmak üzere bir çok saldırıda bulunmuş IŞİDin batıya açılan son önemli kapısı. IŞİD, Haziran 2014te Musulu ele geçirdikten sonra hilfet de ilan etti. Arkasından da elinde tuttuğu toprakları genişletmeye başladı. Suriye ve Irakta kontrol altına aldığı topraklar geniş bir alana ulaştı. Ancak, ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİDi geriletmeye başardı. Gelinen noktada bu gerileme sonucu IŞİDin dünya ile bağlantısını sağlayan son önemli bölge Cerablus. Yakın bir zamanda Mumbuçu da kaybeden IŞİD gücünün önemli bir kısmını da Cerablusa yığdı. Cerablustan IŞİDin temizlenmesi durumunda, örgütün iyice gerileyeceği düşünülüyor. Bu, bütün dünyayı da rahatlatacak bir durum.

Türkiyenin çevrelenmesi engellenecek

PKKnın Suriye kolu PYD, Suriyede iç savaş başladıktan sonra 2014 Ocak ayında önce Cezirede sonra da Afrin ve Kobanide kanton kurduğunu ilan etti.

Türkiye, defalarca PYDye tek taraflı eylemlerden kaçınması ve Suriyenin geleceğinin, Suriye halkının tamamı tarafından belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Ancak, bu uyarıları dikkate alınmadı. ABD, IŞİD ile mücadelesinde PYDyi kara gücü olarak devreye soktu. Haziran 2015te PYD iki kantonunu, Cezire ve Kobaniyi birleştirdi. Bu iki kanton arasındaki alanı ağırlıklı olarak IŞİDden aldı. Buralarda nüfus değişiklikleri de yaptı.

Birleşen iki kantonun batıdaki Afrin kantonuyla da bütünleşmesi durumunda, Suriyenin kuzeyinde, bütün Türkiye sınırı boyunca, PKKnın Suriye kolu PYDnin yönettiği bir yapılanma ortaya çıkacak. Türkiyenin Ortadoğu ile olan bağının arasına bu yapılanma girmiş olacak. Şimdilik bu iki kanton arasında Cerablus ve Azez arasındaki bölge var. Bu bölgenin Azezden çobanbeye kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik kısmı muhaliflerin, çobanbeyden Cerablusa kadar olan kısmı da IŞİDin elinde.

Türkiye, PYDnin kontrolündeki bu iki kantonun birleşmesinin önlenmesi için PYDnin Fıratın batısına geçmemesi için defalarca uyarıda bulunmuştu. ABDnin PYDnin Fıratın batısına geçmemesi için söz verdiği de biliniyor. Ancak PYD, Türkiyenin kırmızı çizgisi olarak ilan ettiği Fıratın batısına, Türkiye sınırı boyunca değil ama daha güneyden geçerek Mumbuçu aldı. ABD, Mumbuçta PYD güçlerinin kalmayacağına ilişkin açıklamalar yapsa da şu anda PYD o bölgede.

Muhaliflere alan

Rus desteği alan Şam Yönetimi, Suriyedeki diğer muhalifleri son bir yılda ağır bir biçimde geriletti. Özellikle son zamanlarda Halep zaman zaman kuşatma altında kalıyor. Bu da muhalifleri zor durumda bırakıyor. Ayrıca Azezdeki muhaliflerle, İdlibdeki muhalifler arasında bir bağlantı da yok. Bu iki alan arasındaki koridor Ocak ayında Şam tarafından kapatıldı. Türkiyenin başlattığı Cerablus harektına Özgür Suriye Ordusu şemsiyesi altında Suriye muhalifleri de katılıyor. Cerablus ve civarından IŞİDin temizlenmesi durumunda, muhaliflere de alan açılmış olacak.

Ana Sayfaya Git