2 ayda yaklaşık 11 bin yetişkin okuryazar oldu

Okuryazarlık kurslarında eğitim alan 53 yaşındaki Hamalı Muhammed Halid: "Çocuklarıma eğitimlerinde yardımcı olayım diye kursa başvurdum. Kursta aldığımız eğitimleri evimize taşıyalım diye hemen kayıt yaptırıp kursa yazıldım"

Haberler 09.09.2021 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BAB - Türkiyenin terörden temizledii Frat Kalkan Harekat bölgesinde yer alan Bab ilçesindeki yerel meclis tarafndan ilçede açlan okuma yazma kurslaryla 2 ayda yaklak 11 bin yetikin okuryazar oldu.

Türkiyenin destekledii Bab Yerel Meclisi, temmuzda ilçede okuma yazma bilmeyen yetikinler için kurs açt.

Bölge halknn youn ilgi gösterdii 16 noktada açlan okuryazarlk merkezlerine çou kadn 11 bin kii bavurdu.

AA muhabirleri, 8 Eylül Uluslararas Okuma Yazma Günü dolaysyla sonradan okuma yazma örenen yetikinlerle görütü.

Okuryazarlk kurslarnda eitim alan 53 yandaki Hamal Muhammed Halid, Esed rejiminin saldrlar nedeniyle 3 çocuum ve eimle yanma hiçbir ey almadan dlibe daha sonra da Frat Kalkan Harekatyla terörden arndrlan Bab bölgesindeki kamplara göç ettim. dedi.

Halid, Kampta yetkililerin okuryazarlk kursu açtn örendim, çocuklarma eitimlerinde yardmc olaym diye kursa bavurdum. Kursta aldmz eitimleri evimize tayalm diye hemen kayt yaptrp kursa yazldm. ifadesini kulland.

Eitimlerde iyi yol katettiklerini belirten Halid, geçmite yaam olduu zorluklardan dolay eitim alamadn aktard.

- Artk ben de okuyabiliyorum

56 yandaki Halid Dib Ahmed de 8 çocuuyla Halep ilçe merkezinde yaarken 8 yl önce göçe zorlandklarn ve 2 yldr Bab çevresindeki kamplarda yaadn anlatt.

Ahmed, Her insann baz eyleri okumay bilmesi gerekiyor, hiçbir ey bilmiyordum. Okuma yazma kursu açldn duyunca koarak bavurdum. çok ükür örenmeye baladm. Ailemin durumu kötüydü, onlara yardm etmek zorundaydm, eitim alma imkanm olmad. Kendimi kötü hissediyordum, torunlarm, çocuklarm hepsi bir eyler okuyor ama ben bir ey bilmiyordum. Artk ben de okuyabiliyorum. eklinde konutu.

54 Yandaki Seham Abdurrahman da 5 yl önce Deyrizordaki evimden çkmak zorunda kaldm. 4 yldan fazladr bu kampta yayorum. Okuma yazma kursuna katlarak eitim aldm. çocuklarma ve torunlarma eitimlerinde destek oluyor ve örendiklerimi aktaryorum. ifadesini kulland.

Suriye nsan Haklar A (SNHR) verilerine göre, 2011den bu yana iç savata 1500den fazla okul zarar gördü.

Frat Kalkan Harekatyla terörden arndrlan bölgelerde Türkiyenin destekleriyle 700 okulda tadilat yaplarak eitime kazandrld.

Ana Sayfaya Git