24 saatte 2 bin göç

Rusya ve Esed rejiminin saldırıları neticesinde kasım ayı başından bu yana yerinden edilen sivil sayısı 217 bine çıktı.

Haberler 26.12.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlibde Bear Esed rejimi ve Rusyann saldrlar nedeniyle son 24 saatte 2 bin sivil daha Türkiye snr hatt yaknlarna göç etmek zorunda kalrken, kasm ay bandan bu yana yerinden edilen sivil says 217 bine yükseldi.

Rejim ve destekçilerinin kasm ay bandan itibaren süren saldrlar ve 20 Aralkta balattklar operasyon neticesinde dlibin güney kesimlerindeki nüfus, Türkiye snr hattna doru ylmaya devam ediyor.

Saldrlardan kaçan sivilleri tayan binlerce aracn Sarmada ilçesi ile Suriye-Türkiye snr arasndaki yolda oluturduu trafik younluu, AA kameralarna yansd.

Sivillerin kamyonetlere evlerinden çkarabildikleri dolap, battaniye, ilte ve mutfak malzemeleri gibi eyalar yükledii görüldü.

Yerinden edilen sivillere ilikin veri çalmas yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallaj, AA muhabirine yapt açklamada, yamurlu havalarda saldrlardan kaçanlara ivedilikle barnak, çadr, battaniye gibi malzemelerin temin edilmesi gerektiini söyledi.

Hallaj, Her gün ve her saat banda veriler güncelleniyor. Ancak temin edebildiimiz verileri iliyoruz. Gerçek rakamlar bunlarn üstündedir. Son 24 saatte 2 bin sivil daha yerinden edildi. Kasm ay bandan bu yana 217 bin sivil yerinden edilmi oldu. dedi.

- dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve ran 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vard. Türkiye ile Rusya arasnda 17 Eylül 2018de imzalanan mutabakattan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde rejim ve Rusyann saldrlarnda 1300den fazla sivil öldü. Saldrlarn youn olduu alanlardan nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye snr yaknna göç edenlerin says ise 2019 içerisinde bir milyonu at.

Ana Sayfaya Git