25 bin kişi göç etti

Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri ve Rusya'nın, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere saldırıları sonucu son 2 günde en az 25 bin sivil Suriye-Türkiye sınır hattına yakın bölgelere göç etti.

Haberler 23.12.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde yerinden edilen sivillere ilikin veri çalmas yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallajdan alnan bilgiye göre, Esed rejimi ve ran destekli yabanc terörist gruplardan oluan rejim güçleri ile Rusyann saldrlar nedeniyle son 2 günde en az 25 bin sivil evlerini terk etti.

Hallaj, hava ve kara saldrlarnn aralksz sürmesi nedeniyle göç rakamnn tam olarak bilinmediini, tespit edebildiklerinin 25 bin olduunu belirtti.

dlibin güneyindeki yerleimler ve özellikle Marratinnuman ilçesi krsal, göç veren bölgelerin banda geliyor.

Yerlerinden edilen aileler, barnak, çadr, battaniye ve yatak gibi yaam malzemesine acil ihtiyaç duyuyor.

Rejim güçlerinin, önceki gün Marratinnuman ilçe ve krsalnda balatt kara operasyonunda ele geçirdii köy says 15e yükseldi.

Rusyaya ait sava uçaklarnn gece geç saatlerinde dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki sivil yerleimlere düzenledii saldrlarda 5 sivil hayatn kaybetti.

- Kasm bandan bu yana 205 bin sivil göç etti

Hallaj, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki youn saldrlar nedeniyle kasm bandan bu yana yaklak 205 bin sivilin yerinden edildiini belirtti.

Rejim güçleri ile Rusyann hastane, okul, cami, Sivil Savunma merkezi ve evleri vurduunu söyleyen Hallaj, Bu sayede sivillerin geri dönüünü engellemek istiyorlar. dedi.

Rejim güçleri ve Rusyann devam eden saldrlar sonucu kaçan sivillerin büyük bir ksm, Hatayn Reyhanl ilçesi karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki snra yakn kamplar ile dlibde zeytin aaçlarnn bulunduu alanlara, Türkiyenin terörden arndrd Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat bölgelerine snyor.

Türkiye ile Rusya arasnda, 17 Eylül 2018de imzalanan mutabakattan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde, rejim ve Rusyann saldrlarnda 1300den fazla sivil öldü. Saldrlarn youn olduu yerlerden, nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye snr yaknna göç edenlerin says ise son bir ylda 1 milyonu at.

Ana Sayfaya Git