27 bin kişi yerinden oldu

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisinde kalan batı ve güney kırsalına yoğun saldırıları nedeniyle son 3 günde yaklaşık 27 bin sivil daha yerlerinden edildi.

Haberler 20.01.2020 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed rejimi, Rusya ve ran destekli yabanc terörist gruplarn Halepin bats ve güney krsalndaki yerleimlere düzenledii saldrlar sonucunda sivillerin göç dram sürüyor.

Bölgede göç verilerine ilikin çalma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallajn AA ile paylat bilgilere göre, Rusyann da hava destei verdii saldrlar sonucu Daret zze ilçesi, Ayncara, Kasimiyye, Sellüm, Han Tuman, Han Asal, Kefer Naha ve Ayn Cara yerleimlerinden göçler balad.

Saldrlar sonucunda, son 3 günde 4 bin 698 aileden oluan yaklak 26 bin 779 sivil evsiz kald.

Esed rejimi, Rusya ve ran destekli yabanc terörist gruplarn saldrlarnda yerinden edilenlerin yüzde 13ü (611 aile) FKH, 17si (799 aile) ZDH bölgesine, 32si (1503 aile) snr hattndaki kamplar bölgesine ve geriye kalanlar da nispeten güvenli yerleimlere dald.

Suriye Müdahale Koordinatörlüü verilerine göre, dlibin güney ve güneydou yerleimlerinden Kasm 2019dan itibaren yaklak 67 bin 104 aileden oluan 382 bin 466 sivil göç etti.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ili ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden dlib hariç kalanlar, Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi. Saldrlardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye snrna yakn kesimlere göç etti.

Rusyann, Türkiye ile 17 Eylül 2018de vard Soçi mutabakatndan bir süre sonra da saldrlar devam etti. dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna, yaklak 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda 1600den fazla sivil can verdi.

Ana Sayfaya Git