İdlib Gerginliği

Esed rejimi ve destekçileri, son bir haftada "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne düzenledikleri saldırıları yoğunlaştırdı. İdlib'in güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve batı kırsalı, Halep'in batı kırsalında toplam 22 yerleşim sürekli ateş altında.

Haberler 04.05.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ve destekçileri, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi düzenledii saldrlar son bir haftada artrd. Yaklak 42 bin sivil göç ederken en az 33 sivil söz konusu sürede hayatn kaybetti.

Esed rejimi ve destekçileri, Astana formatl Garantörler Toplantsnn düzenledii 25-26 Nisandan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi içindeki sivil yerleimlere hava ve kara saldrlarn younlatrd.

Suriye Müdahale Koordinatörleri adl yerel sivil toplum kuruluunun müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yapt açklamada, söz konusu dönemde en az 6 bin ailenin göç etmek zorunda kaldn, bunun da yaklak 42 bin sivilin göç ettii anlamna geldiini söyledi.

Hallac, göç hareketinin sürmesini beklediklerini belirterek, yerinden edilen sivillerin dlibin çevresine, Türkiye-Suriye snr hattndaki Atme kamplar bölgesine, Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) gözlem noktalarnn yaknna, Zeytin Dal Harekat ve Frat Kalkan Harekat ile terörden arndrlan bölgelere sndn kaydetti.

En fazla vurulan ve göç veren bölgeler ise öyle:

- dlibin güneydousundaki Kensafra beldesi, Bsekla, Has , Termela, Keferin, Abidin, Ureynibe, El Habit, El Mintar köyleri

- Hamann kuzey krsalndaki Kifrenbude ve Latemne ilçeleri

- Hamann bat krsalndaki El Sahr, El nkavi, El Tüveyne, E Uremye, Bab el Taka, El Hüveyz, El Hamra, El Havva, El Havice köyleri

- Halepin bat krsalndaki Raidin bölgesi ve Han El Asal ilçesi

25 Nisandan bu yana düzenlenen saldrlarda en az 33 sivil hayatn kaybetti, onlarca sivil yaraland. Suriye nsan Haklar Ann nisan ay raporunda, Esed rejiminin 127 sivil, Rusyann ise hava saldrlaryla 13 sivili öldürdüü belirtilmiti.

Bölgedeki durum

Rusya, Türkiye ve ran, Astana anlamalar çerçevesinde yaklak 4 milyon sivilin barnd dlib ili ve çevresini, 5 Mays 2017de Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti.

Söz konusu bölge, büyük ölçüde Özgür Suriye Ordusunun kontrolünde. Bölgede lml muhalifler, yaklak 50 bin savaçya sahipken Heyet Tahrir am ve dier unsurlarn yaklak 18 bin kiilik gücü mevcut.

Bölge, dou, bat ve güneyden rejim güçlerince kuatlm durumda.

Rejim güçleri, Türkiye ve Rusyann atekesi güçlendirmek için 17 Eylül 2018de vard mutabakata ramen dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki saldrlarna devam ediyor. Esed rejiminin garantörü olan Rusyann saldrlar önleme yükümlülüü bulunuyor.

TSKnn bölgedeki atekesi korumak için kurduu 12 adet gözlem noktas bulunuyor. Söz konusu noktalarn birkaç kilometre karsnda Bear Esed rejimi ordusu unsurlar ve ran destekli yabanc terörist gruplar konulu.

Suriyenin genelindeki durum

Savan 8 yl geride kalrken, Esed rejimi, müttefikleri Rusya ve rann yardmyla ülkenin yaklak yüzde 60nda hakimiyeti salam durumda.

Askeri muhalifler ve rejim kart silahl gruplarn kontrol ettii alan, ülke topraklarnn yaklak yüzde 10una denk geliyor.

ABD destekli terör örgütü YPG/PKK Suriye topraklarnn yüzde 28inde igalini sürdürürken, DEA, yalnzca Humus çölünde yüzde 2lik alan kontrol ediyor.

Ana Sayfaya Git