"İdlib ve Hama'da nisan ayında en az 38 çocuk öldürüldü"

Save the Children örgütü, nisan ayında Suriye'nin İdlib ve Hama illerine düzenlenen saldırılarda en az 38 çocuğun öldüğünü açıkladı.

Haberler 25.05.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas çocuklar koruma örgütü Save the Children, nisan aynda Suriyede dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içerisindeki dlib ve Hama illerine düzenlenen saldrlarda en az 38 çocuun hayatn kaybettiini açklad.

Save the Childrenn yapt yazl açklamada, nisan aynda dlib ve Hama illerine düzenlenen saldrlarda ölen 38 çocuktan 9unun okulda, 11inin evde, 7sinin pazar yerinde, 2sinin kamp alannda, 1inin hastanede ve geri kalannn da sokakta can verdii bilgisi paylald.

dlib ve Hamaya yönelik saldrlardan dolay binlerce ailenin, Türkiye snrna yakn ehirlere ve snmac kamplarna kaçtn belirten uluslararas sivil toplum kuruluu, hava saldrlar ve bombardmanlarn 200 binden fazla kiiye hizmet eden 18 salk merkezine zarar verdiini ve burda çalan 4 kiinin ölümüne neden olduunu kaydetti.

Bölgedeki çok saydaki ailenin kritik durumda olduunu hatrlatan Save the Children Suriye Masas Direktörü Sonia Khush, Bir çatmada sivillere saldrmak yasa ddr. Ve tüm taraftar, saldrlara kar çocuklar korumakla yükümlüdür. Okullar, hastaneler ve dier yaamsal tüm sivil alt yaplar korunmak zorundadr. ifadelerini kulland.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya, ek mutabakata vard. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12. toplant srasnda artan saldrlar ayn younlukta sürüyor.

Sivil Savunma kaynaklar, 25 Nisandan bu yana düzenlenen saldrlarda en az 200 sivilin yaamn yitirdiini, 500den fazla sivilin yaralandn belirtiyor.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusyann dlib mutabakatn imzalad 17 Eylül 2018den bu yana atekesi ihlal ederek düzenledii saldrlarda 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Esed rejimi, ran destekli terörist gruplar ve Rusyann hava desteiyle, yaklak bir ay önce balatt dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine geni çapl saldrlarla 100 kilometrekare civarnda bir alan ele geçirdi. Askeri muhalifler ise söz konusu bölgeleri rejim güçlerinden ele geçirmek için zaman zaman operasyon düzenliyor.

Ana Sayfaya Git