İdlib'deki kader yolcuları tren yoluna "yurt" kurdu

Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçan bin 200'den fazla ailenin, eski tren hattı üzerine bitişik nizam kurduğu çadırlar dramatik bir görüntü oluşturuyor.

Haberler 25.01.2020 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DLB - Bear Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlarndan kaçan bin 200den fazla ailenin eski tren hatt üzerine bitiik nizam kurduu çadrlar, dramatik bir görüntü olutururken sivillerin yaad dram da gözler önüne seriyor.

Esed rejimi, ran destekli yabanc terörist gruplar ve Rusyann saldrlar yüzünden dlibin kuzeyine göç eden siviller, bo araziler veya zeytin aaçlarnn altna derme çatma çadr kurarak yaam mücadelesi veriyor.

ç sava öncesi Halep-Lazkiye kentlerini balayan tren hatt da bu trajediye tanklk eden alanlardan biri durumunda.

dlib ilinin snrlarndan geçen hattn 25 kilometresinde bin 200den fazla ailenin bitiik nizam kurduu çadrlar, AAnn drone ile çektii görüntülerde tren vagonlarn andryor. Siviller, yolculuklarnn son bulmasn ve evlerini dönmeyi umuyor.

Rüyalarmda kendimi evimde görüyorum

dlibli Ayyu Hüseyin Um Ali, Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlar yüzünden 3 yl önce evlerini terk etmek zorunda kaldklarn söyledi.

Um Ali, çamurdan dolay, nispeten yüksek olan bu hat üzerine yerletik. 3 yldr sürekli göç halindeyiz. Kendi halimizde yayorduk. Kimseye zararmz yoktu. Evimiz, üzüm bahçelerimiz hepsi geride kald. dedi.

çinde bulunduklar durumdan duyduu üzüntüyü ifade eden Um Ali, Allah bize bu kaderi yazm. Bak gör ne haldeyiz. Köyümü yeniden görmek en büyük hayalim. diye konutu.

Köyünü geride brakt için vatann kaybetmi gibi hissettiini aktaran Um Ali, Rüyalarmda kendimi evimde görüyorum. Evimi, bahçemi oradaki her eyi çok özlüyorum. Bugün-yarn döneceiz diye kendimizi avutuyoruz. Köyümüzdeki bahçemizde aaçlarmz vard. Onlarla ilgileniyorduk. eklinde konutu.

Um Ali, tren hatt üzerinde bo yer bulduklar için ansl olduklar vurgulayarak, Bu tren hattnda kendimizi özgür hissediyoruz. Kimse bize karmyor. Buradaki insanlar misafirler. nallah herkes evine döner. dedi.

çamur ve selden korunmak için çadrmz buraya kurduk

Rejim ve destekçilerinin saldrlarndan kaçarak evsiz kalanlardan Ahmet Sincari de, çamur ve selden korunmak için çadrmz buraya kurduk. Tren hatt üzerinde bo yer bulanlar buraya yerleiyor. diye konutu.

çadrlarda yaamaktan yorulduklarnn altn çizen Sincari, bir an önce evlerine kavumak istediklerini kaydetti.

dlibdeki son durum

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna, yaklak 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda bin 600den fazla sivil can verdi.

Son 2,5 ayda Esed rejimi güçleri ve Rusyann dlibe saldrlarndan kaçan toplam 450 bin sivil, Türkiye snr yaknlarndaki bölgelere göç etti.

Ana Sayfaya Git