İdlib'e dönüşler

Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında yerinden edilen sivillerin büyük kısmı ise, evleri rejimin ilerleyerek kontrolüne aldığı bölgelerde kaldığı için Suriye-Türkiye sınırındaki kamplarda yaşamaya devam ediyor.

Haberler 07.04.2020 - 03:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DLB - Bear Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlarnda yerinden edilmi yaklak 73 bin sivil, 6 Martta yürürlüe giren atekesten sonra evlerine dönerken, topraklar rejimin kontrolündeki bölgede kalanlar ise Suriye-Türkiye snrndaki kamplarda barnmay yeliyor.

Bölgede göç verilerine ilikin çalma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallaj, AA muhabirine yapt açklamada, Esed rejimi ve destekçilerinin askeri operasyonlarnn durmas ve atekes salanmas sonucunda, daha önce göç etmek zorunda kalan sivillerin bir ksmnn evlerine geri döndüünü söyledi.

Hallaj, Geçtiimiz yln Ekim ayndan beri 1 milyondan fazla sivil yerinden edilmiti. Atekesin birinci ayn doldurmasnn ardndan yaklak 73 bin sivil yaadklar bölgelere geri dönebildi. dedi.

Esed rejimi ordusu ve ran destekli terörist gruplardan oluan rejim güçlerinin karadan ilerlemesiyle büyük sivil yerleimleri ele geçirdiini vurgulayan Hallaj, yüz binlerce sivilin ise rejimin ele geçirdii bölgelere dönmek istemediini ve bunlarn Türkiye-Suriye snr hattndaki kamplarda yaamlarna devam edeceini ifade etti.

- Bir oda da olsa çadrdan, göç çilesini çekmekten daha iyi

Evine geri dönebilen sivillerden Ebu Mustafa, AA muhabirine yapt açklamada, rejim saldrlarnda büyük hasar gören evini yeniden ina etmek için Etaribe döndüünü söyledi.

Ebu Mustafa, 14 ubat akam rejim güçlerinin youn saldrlarndan (korunmak için) nereye gideceimizi bilmiyorduk. Saldrlar sabaha kadar devam etti. Biz de evimizi terk etmek zorunda kaldk. Snr hattndaki bir kampa yerletik. dedi.

Durumlarnn kötü olduunu anlatan Ebu Mustafa, Ama sabrettik. Yaklak 4 gün önce geri döndük. Evimizi yapyoruz. Bir oda da olsa çadrdan, göç çilesini çekmekten daha iyi. Burada ne elektrik ne su ne ekmek var. eklinde konutu.

Evine dönebilenlerden bir dieri Abdullah Ali de, Esed rejimi ve ran destekli gruplarn youn saldrlarla 46. Tugaya ilerlemesi sonucu göç etmek zorunda kaldk. Bo arazilere ve kamplara yerletik. imdi geri döndük. Evimizi ina ediyoruz. Yaayacaz. Durum iyi elhamdülillah. ifadelerini kulland.

Ali, Burada su, ekmek, elektrik hiç bir ey yok. Biz, Esed güçlerinin igal ettii yerde yaamayz. Kaçtk. Evimizi kaybettik. Saldrlara maruz kaldk. Göç ettik. imdi geri döndük. Enkaz altnda ya da üstünde hayatmza devam edeceiz. deerlendirmesini yapt.

dlibde durum

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu. Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilanyla durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden 3ünü Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi ve dlibe younlat.

Rejim güçlerinin Eylül 2018de askeri ynana hz vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018de atekesi güçlendirmek için Soçide ek mutabakata vard. Saldrlarna ksa bir süre ara verdikten sonra yeniden balayan rejim güçleri, Mays 2019da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi. Rejim ve destekçileri bu çerçevede dlibin önemli ilçelerinin yan sra güneyi ve güneydousu, Hamann kuzey ve dou krsal ile Halepin güney ve bat krsalnda çok sayda yerleimi ele geçirdi.

Soçi mutabakatndan bu yana rejim ve destekçilerinin dlibe saldrlarnda 1800den fazla sivil can verdi. Ocak 2019dan bu yana göç edenlerin says 1 milyon 942 bini buldu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlndan 10 Ocakta yaplan açklamada, Türkiye ve Rusyann bölgede 12 Ocak 2020 tarihinde saat 00.01den itibaren atekes uygulanmas konusunda mutabk kald belirtilmiti. Ancak Esed rejimi ve müttefikleri, atekesi hiçe sayarak dlibdeki saldrlarn sürdürdü. Bunun üzerine Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, 5 Martta Rusyann bakenti Moskovada yeni bir mutabakat salam, son atekes 6 Mart 2020 saat 00.01den itibaren yürürlüe girmiti.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlallerine ramen, atekese büyük ölçüde riayet ediliyor.

Ana Sayfaya Git