İdlibliler rejimin alıkoyduğu sivillere özgürlük istedi

Suriye'nin İdlib ilindeki siviller rejim karşıtı gösterilerini sürdürüyor.

Haberler 29.09.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeybatsnda büyük bölümü Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) kontrolündeki dlib ilinde Bear Esed rejimi ve destekçilerine kar 4 hafta önce balayan gösteriler devam ediyor.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içindeki yaklak yüz noktada yaplan gösterilere on binlerce sivil katld.

Göstericiler, Esed rejiminin cezaevlerinde alkoyduu tutuklularn serbest braklmas için Türkiye hükümetinden destek istedi.

Rejim kart protestolara, dlib il merkezi ve krsal ile Halep ilinin bats ve Hamann kuzeyindeki çok sayda sivil katld.

Cuma namaznn ardndan bir araya gelen göstericiler, Tutuklulara özgürlük, Tutuklular dosya deildir, davadr, Esed hapsindeki babam istiyorum yazan Arapça, ngilizce ve Türkçe dövizlerle yürüdü.

Türkiyeye çarlar

AA muhabirine açklama yapan göstericilerinden Muhammed Vakkas, Garantör ülkelerden ve kardeimiz Türkiye hükümetinden tutuklularn serbest braklmas için üzerlerine düeni yapmasn istiyoruz. dedi.

Dier katlmc Rami Kzze de Bu gösteriler sayesinde karde Türk hükümetine ve Birlemi Milletlere tutuklular ile ilgili alnan kararlar hayata geçirmeye davet etme mesaj vermeyi hedefliyoruz. diye konutu.

Kzze, Esed rejiminin olas operasyonuna kar Türkiye hükümetinin ald önleyici kararlarn takdir edici olduunu, ekonomik hayatn canlandn ve halkn rahat hissetmeye baladn belirtti.

Gösterilere katlan ve babas alkonulan Muhammed avirdi, Kardeimiz olan Türkiye hükümetinden Esed rejiminin sürekli tehdit ettii kimyasal silah saldrsndan bizi korumak için gözlem noktalarnn arttrlmasn istiyoruz. eklinde konutu.

BMnin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Misturaya seslenen avirdi, Esed cezaevinde alkonulanlar, suç ileyerek tutuklanmadlar. Onlar masum ve tek suçlar Esede kar fikirlerini beyan etmeleri. dedi.

dlibde idari ilerin Türkiye denetiminde olmasn isteyen Salah Kojo da Esede kar barçl gösterilere çkan masum halk deil, sava suçu ileyen Esed rejimi ile partnerleri parmaklklarn ardnda olmal. deerlendirmesini yapt.

Dier gösterici Muhammed Ammuri ise Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana seslenerek Esedin olas saldrsn durdurabildii için mutlu olduklarn belirterek, 2011de tutuklananlarn serbest braklmas için gereken admlarn atlmas çars yapt.

Rusyann Soçi kentinde temmuz sonunda düzenlenen 10. Garantörler Toplantsnda Türkiye, Rusya ve ran, rejim ile muhalefet, alkonulanlardan az sayda kiinin serbest braklmas yönünde uzlamt. Garantör ülkelerin teknik heyetlerinin konu üzerinde görümeleri sürüyor. Suriyeli muhalif kaynaklara göre, rejim cezaevlerinde en az 500 bin kiiyi alkoyuyor.

Ana Sayfaya Git