İhtilafı fırsat biliyorlar!

"Tüm komşulara dostluk ve arkadaşlık elini uzatıyoruz. Onların bölgedeki hatalarını da unutmaya hazırız. ABD ve İsrail, aramızdaki çatlak ve ihtilaflardan istifade etmek istiyor"

Haberler 23.09.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, tüm komulara dostluk elini uzattklarn ve onlarn bölgedeki hatalarn da unutmaya hazr olduklarn belirterek, ABD ve srail, aramzdaki çatlak ve ihtilaflardan istifade etmek istiyor. dedi.

Ruhani, ran-Irak savann 39uncu yl dönümü ile e zamanl olarak bakent Tahrandaki Humeyni türbesinde düzenlenen askeri geçit töreninde konutu.

- ABD ve srail, ihtilaflardan istifade etmek istiyor

rann bölgenin barndan yana olduunu yineleyen Ruhani, Tüm komulara dostluk ve arkadalk elini uzatyoruz. Onlarn bölgedeki hatalarn da unutmaya hazrz. ABD ve srail, aramzdaki çatlak ve ihtilaflardan istifade etmek istiyor. ifadelerini kulland.

Ruhani, bu sene BM görümelerine, ümit koalisyonu, bölge için bar ve Hürmüz bar inisiyatifi sloganlaryla katlacan belirtti.

rann Basra Körfezinin güvenliini bölge ülkelerinin yardmyla temin etmeye hazr olduunu kaydeden Ruhani, bu yöndeki planlarn New Yorktan dünyaya ileteceklerini aktard.

Ruhani, yabanc güçlerin varlnn bölge, su yollar, gemicilik faaliyetleri, enerji ve petrol güvenlii için tehlikeli olabileceini vurgulad.

Suudi Arabistan petrol irketi Aramcoya yönelik saldrya iaret eden Ruhani, unlar söyledi:

Bölge ülkeleriyle koordinasyon kurmak istiyoruz. Bölgedeki olaylar ranla balantlandrmak isteyenlerin yalan ortaya çkmtr. Eer bunlar gerçekten bölgenin güvenliinden yana iseler uçaklar, bombalar ve tehlikeli silahlar göndermesinler. Doru söylüyorlarsa bölgeyi silahlanma yarna çevirmesinler ve bölgeden uzak dursunlar. çünkü varlklar bölge için daima bela getirmitir.

Ruhani, ABDnin ran silahl kuvvetlerine kar karar almaya cüret edemediini ileri sürerek, ABD, rana kar askeri sava yerine ekonomik sava balatt. Bakalarnn snrlarna saldran taraf deiliz ve kimsenin de snrlarmz ihlal etmesine izin vermeyiz. ifadelerini kulland.

ran-Irak savann üzerinden 39 yl geçtiini hatrlatan Ruhani, ran dümanlarnn devrimin ilk gününden itibaren dounun ideolojisi, Batnn silahlar, Arap ülkelerinin paras ve ABDnin yeil k yakmasyla saldrya geçtiini savunarak, Savata bize büyük zararlar dokundu ancak büyük deerler de armaan etti. Sava bize bir hazine bahetti. dedi.

- Irak-ran sava

Irak-ran sava, 22 Eylül 1980 ile 20 Austos 1988 yllar arasnda 8 sene sürdü.

ki ülke arasnda geçmie dayanan snr ihtilaflar ve su yolu kontrolleri nedeniyle yaanan gerginlikler, ran ah Muhammed Rza Pehlevi döneminde 1975teki Cezayir Anlamasyla bir nebze yatmt. Ancak Cezayir Anlamasnn üzerinden 5 sene geçmeden randa Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliinde 1979 ylnda gerçekleen devrim, iki ülke arasndaki tüm diplomatik ilikilerin gerginlemesine yol açt.

Irak Devlet Bakan Saddam Hüseyin, rann devrimini Iraka da ihraç edecei iddiasyla geçmiten ve bir türlü çözülemeyen attülarap su yolundaki hakkn gerekçe göstererek sava ilan etti.

ki ülke de karlkl olarak bakentler Tahran ve Badat bombalad. Büyük sivil ve askeri kayplarla ar maddi zararlara yol açan sava, iki tarafn da kabul ettii Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 598 nolu kararyla 20 Austos 1988de sona erdi.

Ana Sayfaya Git