İnsan Hakları Konseyinin 43. oturumu bugün başlayacak

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, dünyadaki insan hakları krizlerine ilişkin hazırlanan raporları Konseye sunacak.

Haberler 24.02.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) nsan Haklar Konseyinin 43üncü oturumu, sviçredeki BM Cenevre Ofisinde bugün balyor.

Son yllardaki en kritik toplantlara sahne olmas beklenen Konseyin 43üncü oturumunda dünyann çeitli bölgelerindeki insan haklar konular masaya yatrlacak.

20 Marta kadar sürecek oturumun açln, BM nsan Haklar Konseyi Bakan Avusturyal Elisabeth Tichy-Fisslberger yapacak.

BM 74. Genel Kurul Bakan Tijjani Muhammad-Bande ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Konseye hitap edecek.

Bu konumalarn ardndan kürsüye gelecek BM nsan Haklar Yüksek Komiseri Michelle Bacheletin, güncel küresel insani krizlere ilikin üye ülkelere uzun bir konuma yapmas bekleniyor. Bachelet ayrca farkl ülkelerdeki insani durumlara ilikin raporlar sunacak.

Konseyin üst düzey konumaclar arasnda ise Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Babakan Fayiz es-Serrac ile Filistin Dileri Bakan Riyad el-Maliki ön plana çkyor.

Konseyin ilk iki günü, Karada Cumhurbakan Milo Djukanovic ile onlarca ülkeden dileri bakanlar ve üst düzey temsilcilerin konumasna sahne olacak.

- Esed rejimi ve srailin knanmas bekleniyor

Bear Esed rejiminin bata dlib olmak üzere ülke genelindeki youn insan haklar ihlallerinin Konseyde knanmas öngörülüyor.

Ayrca Libyann dousundaki gayrimeru silahl güçlerin lideri Halife Haftere bal milislerin iledii insan haklar ihlalleri de Konseyde tartlacak önemli konular arasnda yer alyor.

ABD Bakan Donald Trumpn sözde bar plan nedeniyle Filistin konusu da arlkl olarak Konseyin gündeminde olacak. Ayrca BMnin, srailin igali altndaki Filistin topraklarna ilikin en son hazrlad rapor Konseye sunulacak.

Konseyin son gününde oylanacak tasarlarda srailin bir kez daha knanmas bekleniyor.

- Suudi Arabistan ve BAEdeki insan haklar ihlalleri gündeme tanacak

Suudi Arabistan, Msr ve Birleik Arap Emirliklerindeki (BAE) insan haklar ihlallerine ilikin, Konsey kapsamnda yan etkinlikler ve paneller düzenlenecek. Ayrca Yemen iç savana taraf olan Suudi Arabistan ve BAEnin, bu ülkedeki hak ihlalleri de masaya yatrlacak.

çinin Dou Türkistan bölgesindeki ihlalleri, Myanmar ve Kemirdeki insani krizler, yine 43üncü oturumda ele alnacak balca konular arasnda yer alyor.

47 üyeli Konseyin üyeleri veya BMye akredite STKlerin giriimde bulunmas durumunda Suudi Arabistanl gazeteci Cemal Kakç cinayeti, Konseyin 43üncü oturumunda yine gündeme gelebilecek. Ayrca cinayete ilikin paneller düzenlenecek.

Oturumda BMye üye uluslararas sivil toplum kurulularnca ikence, göç sorunu, inanç hürriyeti, terörizmle mücadele, sava suçlar, kadn ve çocuk haklar ile kiisel dokunulmazlklar gibi konulara ilikin 200den fazla yan etkinlik düzenlenecek.

Dünya Salk Örgütü yetkililerinin de çinde ortaya çkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna ilikin Konsey boyunca bilgilendirmeler yapmas bekleniyor.

Konseyde Türkiyeyi ise BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadk Arslan temsil edecek.

- BM nsan Haklar Konseyi

BM nsan Haklar Konseyi 2006da kuruldu. BM üyesi ülkeler, nsan Haklar Konseyi üyeliine BM Genel Kurulu tarafndan 3 yllna seçiliyor. Türkiyenin ise Konseyde gözlemci statüsü bulunuyor.

47 üyesi bulunan BM organ, insan haklar konularn görümek üzere her yl 3 kez toplanyor. Konsey oturumlar srasnda karar tasarlar da görüülüyor ve kabul ediliyor ancak BM nsan Haklar Konseyinin kararlar tavsiye nitelii tayor ve kararlarn yasal balaycl bulunmuyor.

BM nsan Haklar Konseyi, insan haklar sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi nedeniyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütleri tarafndan eletiriliyor.

Ana Sayfaya Git