İran uranyumda yüzde 4,5 seviyesinin üzerine çıkmayacak

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ülkesinin zenginleştirilmiş uranyum seviyesini yüzde 4,5'ten yüzde 20'ye çıkarmayacağını söyledi.

Haberler 17.07.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kemalvendi, ran devlet medyasnda yer alan açklamasnda zenginletirilmi uranyum miktar ve seviyesiyle ilgili bilgi verdi.

Depolardaki zenginletirilmi uranyum stokunun 300 kilogramn üzerinde olduunu ve bunu her geçen gün artracaklarn dile getiren Kemalvendi, Uranyum miktarnn zenginletirilmesi teknik ve siyasi gelimelere baldr. Siyasi gelimelere bal olarak uranyumun seviyesi artrlabilir. çünkü siyasi nedenlerle snrlandrlmtr. dedi.

ran uranyumda yüzde 4,5 seviyesi

Uranyum zenginletirmede yüzde 4,5 seviyesini amayacaklarna ve rann bundan fazlasna ihtiyaç duymadna dikkati çeken Kemalvendi, Uranyumun zenginletirilmesi hzl tren gibidir ve bir sonraki durakta yüzde 20 olacaktr. Ülkemizin imdilik ihtiyac yüzde 4,5 seviyesidir. rann u aamada uranyum miktarn yüzde 20 seviyesine çkarmaya ihtiyac yoktur. ifadelerini kulland.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile ran arasnda 2015te imzalanan Kapsaml Ortak Eylem Plan (KOEP) olarak adlandrlan nükleer anlama, Tahrana uranyumu yüzde 3,67 zenginletirme hakk veriyor.

Tahran yönetimi, ABDnin nükleer anlamadan çekilmesinin ardndan balatt ekonomik yaptrmlar nedeniyle anlamadan kaynakl çkarlarna ulaamadn bildirmi, anlamaya taraf ülkelerden (Rusya, çin, ngiltere, Almanya ve Fransa) söz konusu çkarlarn temin etmelerini isteyerek, taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine uranyum oran ve miktaryla ilgili taahhütlerini gerçekletirmeyeceini açklamt.

Ana Sayfaya Git