İslam dünyasına mercek tutuldu!

Türkiye, Malezya, Katar ve İran'ın öncülük ettiği zirveye katılan liderler, Müslümanların yaşadığı sıkıntılar ile İslam ülkeleri arasında dayanışma ve birlikteliğin önemini dile getirdi

Haberler 20.12.2019 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Malezyann bakenti Kuala Lumpurda düzenlenen 2019 Kuala Lumpur Zirvesine katlan liderler, slam dünyasnn sorunlarnn çözümü ve Müslümanlar arasndaki dayanmann önemine ilikin önemli mesajlar verdi.

Malezya Babakan Mahathir Muhammedin ev sahipliinde slam aleminin sorunlarna çözüm arayan 2019 Kuala Lumpur Zirvesinde, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Katar Emiri eyh Temim bin Hamed Al Sani ve ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, katlmclara hitap etti.

Liderler, slam dünyasnn kendi içindeki sorunlar, Müslüman toplumlarn kalknmas, son yllarda artan slamofobi, slam medeniyetinin yeniden yükselmesi, ekonomi ve i birlii gibi çeitli alanlarda ortak mesajlar verdi.

Zirvenin açl oturumunda konuan Erdoan, Malezyann öncülüünde bu yl ilk kez liderler düzeyinde yaplan Kuala Lumpur Zirvesinin ümmetin vahdetine katk salamasn diledi.

Cenevrede katld Küresel Mülteci Forumunda, dünya sisteminin adalet ve hakkaniyet eksenli yeni bir yaplanmaya ihtiyaç duyduunu söylediini hatrlatan Erdoan, 2. Dünya Savann galipleri tarafndan kendi çkarlarn korumak gayesi ile kurulan, 1,7 milyarlk slam aleminin kaderini Güvenlik Konseyi Daimi üyesi 5 ülkenin keyfine brakan sistem artk ömrünü tamamlamtr. slam ülkelerini bir araya getiren slam birlii Tekilat gibi platformlarn da etkinliini artracak ekilde güncellenmesi arttr. ifadelerini kulland.

slam dünyasn belli aralklarla ayn çat altnda buluturan platformlarn en büyük skntsnn uygulama eksiklii olduunu vurgulayan Erdoan, ayet Filistin davasnda halen hiçbir mesafe alamamsak, kaynaklarmzn sömürülmesine mani olamyorsak, mezhepçilik üzerinden corafyamzn lime lime edilmesine dur diyemiyorsak sebebi budur. diye konutu.

- GÜR BR SESLE DÜNYA 5TEN BÜYÜKTÜR DYORUZ

Onlar susturmaya çaltkça biz srarla Filistin diyoruz, Gazze diyoruz, Arakan, Libya, Somali, Suriye diyoruz. diyen Erdoan, unlar kaydetti:

Onlar üzerimize geldikçe biz daha gür bir sesle Dünya 5ten büyüktür diyoruz. Onlar bizi bölmeye, parçalamaya çaltkça kardeliimize çok daha sk bir ekilde sarlyoruz. Terörü merulatrma çabalarna inat hiçbir ayrm yapmadan tüm terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. Nasl Müslüman katili DEAl canilere Suriyeyi dar etmisek, PKK/YPGli teröristleri de tek tek igal ettikleri yerlerden çkaryoruz.

-MÜSLÜMANLAR KEND ÜLKELERNDE BR KRZ HALNDEDR

Babakan Mahathir ise yapt konumada, bu zirvenin din deil, Müslümanlarn mevcut durumu üzerine müzakere amac tadn ifade ederek, Hepimiz biliyoruz ki Müslümanlar kendi ülkelerinde bir kriz halindedir. Vatandalarnn ülkelerini terk edip gayrimüslim ülkelere göç etmek zorunda kaldklarn görüyoruz. dedi.

Müslümanlarn ve slamn bugün terörizm ve kötü devlet yönetimiyle eit görüldüü yorumunda bulunan Mahathir, Mevcut durumumuzu dürüst bir ekilde deerlendirecek olursak kabul etmeliyiz ki dinimiz iftira ve hakaretlere maruz kalmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

- MÜSLÜMANLAR TARHTE MEDENYETLER NA ETT

Bugün hiçbir slam ülkesinin gelimi olarak tanmlanmadnn ve bu durumun slam ümmetini korumada yetersiz braktnn altn çizen Mahathir, Müslümanlar tarihte gelimi medeniyetler ina etti ve slamn öretilerini dünyaya yayd. Fakat bugün dünyann saygsn kaybettik. Biz artk ne bilimin kayna, ne de insan medeniyetinin rol modeliyiz. ifadelerini kulland.

Özellikle Erdoan ve Mahathir konumalarnda, zirve kapsamnda alnan kararlarn uygulanmas ve zirvenin amacna yönelik somut admlarn atlmas konusunda benzer görüler paylat.

- SLAM DÜNYASININ BAARISI, ORTAK YÖNLER çIKARACAK BRLYLE MÜMKÜN

eyh Temim de, Katarn ihtiyaç halindeki ülkelere eitim, fakirlikle mücadele ve kalknma balklarnda koulsuz ekonomik yardm yaptna dikkati çekerek, ülkesinin kalknma planlarnda beeri ve toplumsal kalknmaya özel bir önem verdiini kaydetti.

slam dünyasnn baarsnn, farkllklar deil ortak yönleri öne çkaracak bir i birliiyle mümkün olduunu ifade eden eyh Temim, slam dünyasnn, bar, güvenlik ve olgun yönetim konusunda tehditlerle kar karya olduunu aktard.

eyh Temim, slam dünyasndaki baz rejimler slam kültürünü suistimal ederek dlama, ayrtrma, insan haklarn hiçe saymak gibi halkna kar ihlallerde bulunuyor. diye konutu.

- slam dünyas Afrikadan Asyaya güvenlik tehdidiyle kar karya

Cumhurbakan Ruhani ise slam dünyasnn kalknmasnn önünde kültürel, ekonomik ve güvenlik sorunlar bulunduunun altn çizerek, slam dünyasnn Afrikann en batsndan Asyann en dou noktalarna kadar birçok güvenlik tehdidiyle kar karya olduunu vurgulad.

Ruhani, ABDnin askeri, siyasi ve ekonomik tehditleri, srailin Filistindeki katliamlar ve ar fikirlerin slam dünyasna yönelik en büyük tehditler olduunu ifade ederek, Baz Müslüman ülkelerdeki istikrarszlk yabanc müdahalelerin önünü açmtr. Suriye ve Yemendeki sava, Irak, Lübnan, Libya ve Afganistandaki kaos ve istikrarszlk, yerel ar düünceler ve yabanc müdahalelerin birleiminin bir sonucudur. görüünü paylat.

Washington yönetimini de hedef alan Ruhani, ABDnin tek tarafl uygulad ekonomik yaptrmlarn, hegemonik planlarn sürdürmesi için bir araç haline geldiini belirtti.

slam aleminin birlii ve kalknmann salanmasnn, zorluklarla baa çkmakta önemli olduunu dile getiren Malezya Kral Sultan Abdullah Riayatuddin Mustafa Billah ah da, slam hakkndaki yanl anlalmalarn önlenmesi için diyaloun önemine vurgu yapt.

Müslümanlar arasnda balca birlik çarsnn yapld zirvede liderler, slam ülkelerinin eksikleri, yaanan skntlar, mevcut sorunlarla yüzleilmesi ve sorunlarn çözümü konusunda fikirlerini ortaya koydu.

Ana Sayfaya Git