İsrail işgaline karşı direnişin sembolü: Filistin Toprak Günü

Tarihi Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü'nün yarın anılacak olan 43. yıl dönümünde başta Filistin olmak üzere dünyanın çeşitli başkentlerinde düzenlenecek kapsamlı gösterilerle, giderek genişleyen İsrail işgalinin yeniden dünya gündemine taşınması hedefleniyor

Haberler 30.03.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Filistin topraklarndaki srail igaline kar direniin sembolü haline gelen Toprak Gününün yarn anlacak 43. yl dönümünde, giderek genileyen igal yeniden dünya gündemine tanyor.

srail tarafndan topraklar gasbedilen Filistinliler, 30 Mart Toprak Günü dolaysyla düzenlemeye hazrlandklar gösteri ve etkinliklerle adalet arayacak.

Bu kapsamda yarn abluka altndaki Gazze, igal altndaki Bat eria ve Dou Kudüs ile srail snrlar içinde kalan topraklar ve dünyann çeitli bakentleri geni katlml gösterilere hazrlanyor.

- Bir ylda 200den fazla ehit

Filistinliler, geçen yl Toprak Gününde Gazze snrnda balattklar Büyük Dönü Yürüyüüne yaklak bir yldan bu yana devam ediyor. Bu gösterilere srail askerlerinin müdahalesi sonucu u ana kadar 200den fazla Filistinli ehit oldu. Toprak Günü münasebetiyle yarn Gazze-srail snrnda kitlesel gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.

srail ordusu ise gösterilerin arefesinde Gazze snrna tank ve keskin nianclarn da arasnda bulunduu askeri ynak yapt.

- Toprak günü nedir?

srail, 30 Mart 1976da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaayan srail vatanda Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halk, bu gasb protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

srail polisi gösterilere katlan Filistinlilere ate açarak 6 kiiyi ehit etti, binlerce kiiyi yaralad. srailin kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Deir Hanna beldesinde yaanan bu olay, polis ile srail vatanda olan Filistinliler arasndaki ilk kitlesel çatma olmas sebebiyle büyük önem kazand.

Olayn gerçekletii tarihte, Deir Hanna beldesinde yaayan Filistinlilerin yaklak yüzde 20sini Hristiyanlar, geri kalann ise Müslümanlar oluturuyordu.

Toprak Günü olarak anlan bu olay, srail ile Filistin arasndaki çatmann kayna kabul edilen toprak konusunda Filistinlilerin gösterdii direniin simgesi olarak görülüyor.

- Filistinliler topraklarnn yüzde 15ini kullanabiliyor

Toprak Gününün geçmii Nekbe (Büyük Felaket) olarak bilinen 1948de srailin kurulmas ve sonrasndaki olaylar zincirine kadar uzanyor.

Filistin statistik Merkezinin Mart 2015teki verilerine göre srail, 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarnn yüzde 85ine el koymu durumda. Filistinliler kendi vatanlarnn sadece yüzde 15ini kullanabiliyor.

- Milyonlar sürgünde yayor

Bat eria ve Gazze eridindeki mülteci kamplarnn yan sra bata Suriye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere dünyann farkl bölgelerinde vatanlarndan uzakta hayat süren milyonlarca Filistinli, hala yüzlerinin çalnan cennet olarak tanmladklar Filistine dönük olduunu her frsatta dile getiriyor.

Birlemi Milletlerin (BM) Evlerine geri dönmeyi ve komularyla huzur içinde yaamay arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakn zamanda bu arzularn gerçekletirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için tazminat ödenmeli eklindeki 194 sayl kararn ise srail uygulamay reddediyor.

srail içerisinde yaayan Filistinlilerin de istedikleri her bölgeye yerlemeleri mümkün deil.

srail parlamentosundaki Filistinli milletvekili Ahmet Teybinin aktardna göre u anda srail topraklar içerisinde bulunan 920 köy ve kasabada Araplarn yaamas yasak.

Teybi, söz konusu 920 köy ve kasabaya yerlemek isteyenlerin, burann yöneticisi olan dernek tipi organizasyonlardan onay almas gerektiini ve bu yaplarn da Yahudi olmayanlara onay vermediini kaydetti.

Ana Sayfaya Git