İsrail Kudüs'te gerilimi tırmandırıyor

İsrail, Kudüs'te gerilimi tırmandırmayı seçti. Mescid-i Aksa'nın kapısında başlattığı metal arama dedektörü uygulamasından vazgeçmeyen İsrail hükümeti, 50 yaş altı Müslümanların mescide girişine de yasak getirdi.

Haberler 22.07.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin Harem-i erifin kaplarna koyduu elektronik metal arama dedektörleri nedeniyle Kudüste gergin bekleyi sürüyor. Müslüman cemaat, srailin Mescid-i Aksa üzerinde oluturmak istedii egemenlik çabalarna izin vermemek için dedektörlerden geçmeyi reddediyor.

srailin metal arama dedektörü uygulamasna tepki gösteren Filistinliler, pazar gününden bu yana vakit namazlarn Mescid-i Aksann kaplarnda eda ediyor.

Bugün getirilen 50 ya snrlamasndan dolay Müslümanlarn Mescid-i Aksann kapsna eriimi de mümkün olamayacak. srail polisi Aksann da içinde bulunduu etraf surlarla çevrili Kudüsün Eski ehir bölgesine açlan kaplar barikatlarla kapatt.

srailin Yedioth Ahranot gazetesinde yer alan habere göre, dün gece güvenlik kabinesini toplayarak bir deerlendirme yapan srail Babakan Binyamin Netanyahu, Mescid-i Aksann kaplarna kurulan metal arama dedektörlerini kaldrmama karar ald.

- ehirde tansiyon yüksek

Binlerce polisin görevlendirildii ehirde tansiyon hayli yüksek. ehrin üzerinde sürekli polis helikopteri uçarken, birçok noktaya da polis barikatlar kuruldu. srail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, polisin ehirde ve çevresinde devriye gezerek gün boyunca yaanabilecek aksaklklara müdahale edeceini söyledi.

Cuma namaz için bugün Kudüsteki tüm camileri kapatarak Aksaya gelme karar alan Kudüslüler ise büyük bir gösteriye hazrlanyor. srailde farkl ehirlerde yaayan Müslüman Araplar da bulunduklar yerlerdeki camileri kapatarak cuma namaz için Aksaya gelme karar almt.

On binlerce Filistinlinin sokaklarda namaz klmas ve srail polisi ile kar karya gelmesi bekleniyor.

- Müslümanlar tayan otobüsler Kudüse sokulmad

srail polisi ise Kudüsün çevresine giri noktalar kurarak baka yerlerden gelen Müslümanlarn ehre giriini engelleme yoluna gitti. Sabah saatlerinde baka ehirlerden gelen Müslümanlar tayan onlarca otobüs polis engeliyle karlat ve ehre giremedi.

Ayrm Duvar nedeniyle Kudüse gelemeyen Bat eriadaki Filistinliler de Mescid-i Aksaya destek için namazlar sokaklarda klma ve srailin ihlallerine kar gösteri düzenleme karar ald.

srail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksada silahl saldrda bulunduunu iddia ettii 3 Filistinliyi öldürmü, olayda yaralanan 2 srail polisinin ise kaldrldklar hastanede öldüünü açklamt.

Olayn ardndan Mescid-i Aksay ibadete kapatan srail güçleri, Harem-i erifin iki kapsn pazar günü açm, ancak kaplara metal arama dedektörleri yerletirmiti.

Ana Sayfaya Git