İsrail'de bir yıl içinde 3. kez seçim kapıda

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ardından Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz da koalisyon hükümetini kurmakta başarısız oldu.

Haberler 22.11.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailde hem Babakan Binyamin Netanyahunun hem de Mavi-Beyaz ttifak lideri Benny Gantzn hükümeti kurmakta baarsz olmas nedeniyle ülke 1 yl içinde 3. kez erken seçime mi gidiyor? sorusunu gündeme getirdi.

srailde bu yl biri 9 Nisan dieri de 17 Eylülde olmak üzere iki kez erken seçim yapld.

Netanyahunun partisi Likudun ban çektii sa blok ile Gantzn liderliindeki Mavi-Beyaz ttifaknn önderliindeki sol blok, her iki seçimde de 120 sandalyeli Mecliste koalisyonu kurmak ve güven oyu almak için gerekli 61 milletvekili saysna ulaamad.

Nisanda yaplan seçimlerin ardndan Cumhurbakan Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini Netanyahuya verdi. Netanyahu gerekli destei bulamaynca Meclisten erken seçim karar çkarttrd.

Eylülde yaplan seçimlerde Netanyahunun partisi kan kaybederek ikinci sraya dütü. Buna ramen Cumhurbakan Rivlin, Meclise giren 3 sa partinin desteini alan Netanyahuya 25 Eylülde hükümeti kurma görevini verdi.

Netanyahu, nisandaki seçimlerin ardndan olduu gibi yeterli çounluu salayamad için koalisyon hükümetini kurmakta baarsz oldu.

Rivlin, 23 Ekimde bu kez hükümeti kurma görevini Mavi-Beyazn lideri Gantza verdi.

Gantz da Netanyahu gibi gerekli çounluu salayamad için kendisine tannan dört haftalk sürenin dolmasna saatler kala hükümeti kurma görevini Rivline iade etti.

-Dönüümlü babakanlk ve dindar partiler konusunda anlaamadlar

Ülkede 17 Eylülde yaplan seçimlerin ardndan beklenti Netanyahu ve Gantzn birlik hükümeti kuraca yönündeydi.

Seçimlerin ardndan Netanyahu ve Gantz, birlik hükümeti kurmak için birçok kez bir araya geldi. ki lider, dönüümlü babakanlkta görevi ilk yl kimin yapaca ve Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden partilerin koalisyonda yer alp almayaca konusunda anlaamad. Bu nedenle görümelerde ilerleme salanamad.

srail basnna göre, her iki lider de hükümetin ilk görev ylnda babakanlk görevinin kendisinde olmas konusunda srar etti. Netanyahu ayrca Ultra-Ortodosk Yahudilerin partileri as ve Birleik Tevratn olas koalisyonda yer almasnda srar ederken, Gantz buna kar çkt.

-imdi ne olacak?

Hem Netanyahunun hem de Gantzn kendilerine tannan sürede koalisyonu kuramamas nedeniyle srail siyasetinde kartlar yeniden karld.

Cumhurbakan Rivlin, Meclise koalisyonu kuracak çounluu salayacak bir milletvekilinin ismi üzerinde anlalmas için 21 gün süre tanyacak.

Bu sürede de koalisyon hükümeti kurulamazsa ülkedeki seçmenler 1 yl içinde üçüncü kez sandk bana gidecek.

Hem sa hem de sol blokun gerekli çounlua sahip olmamas nedeniyle tüm gözler koalisyon krizinde kilit role sahip eski Savunma Bakan ve 8 milletvekiliyle Mecliste temsil edilen srail Evimi Partisi lideri Avigdor Libermanda olacak.

Dün düzenledii basn toplantsnda birlik hükümeti kurulamamas nedeniyle Netanyahu ve Gantz suçlayan Liberman, her iki lidere de destek vermeyeceini açklad.

Libermann Ultra-Ortodoks partilerin koalisyonda yer almasndaki srar nedeniyle Netanyahuya, srail vatanda Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Blokunun dardan destei olmadan yeterli hükümeti kuracak çounlua ulaamamas nedeniyle de Gantza destek vermekten kaçnd belirtiliyor.

-Netanyahu yine en güçlü aday

Meclise tannan 21 günlük sürede milletvekillerinin hükümeti kurmak için yeni bir isim üzerinde anlamasnn zor gözüktüü, sa partilerin desteini alan Netanyahunun koalisyonu kurmaya en yakn aday olduu ifade ediliyor.

Netanyahunun hükümeti kurabilmesi için ya Liberman ya da Gantz ikna etmesi gerekiyor. Her ne kadar Mavi-Beyaz liderlerinin koalisyonu kurmak için giriimlerine devam edeceini dile getirse de uzmanlar, mevcut tabloda Gantz liderliinde koalisyon hükümetinin kurulmas ihtimalinin oldukça zor olduu görüünde birleiyor.

-Erken seçim ihtimali ar basyor

Ultra-Ortodoks partilerin koalisyonda yer almasndaki srarnda devam etmesi nedeniyle Libermann, dönüümlü babakanlkta koltua ilk kimin oturaca pazarl nedeniyle de Gantzn, Netanyahu ile koalisyon hükümetini kurmasnn düük bir ihtimal olduu dile getiriliyor.

Bu nedenle ülkedeki seçmenlerin 1 yl içinde 3.kez sandk bana gitmesi bekleniyor.

Meclisin hükümeti kurmakta baarsz olmas halinde erken seçimlerin en geç Mart 2020de yaplmas gerekiyor.

Hem yerel basn hem de kamuoyunun beklentisi, ülkenin yeniden erken seçime gidecei yönünde.

Netanyahu ve Gantz, birlik hükümetinin kurulamamas nedeniyle birbirlerini suçlarken, ülkeyi üçüncü kez seçime götüren lider imaj çizmemek için adeta propaganda sava veriyor.

Gantzn koalisyon hükümetini kuramadn dün akam Cumhurbakan Rivline bildirmesinden saatler sonra srail basnnda 3. erken seçim ne zaman? balkl haberlerin yer almas da bu beklentiyi doruluyor.

-Trump yönetimi Netanyahunun elini güçlendirdi

ABD Bakan Donald Trump ve Beyaz Saray yönetimi, yaklak 3 yldr deyim yerindeyse Netanyahuya hizmet ediyor.

Trump, srailde 9 Nisanda yaplan erken seçimler öncesi Beyaz Sarayda arlad Netanyahunun hazr bulunduu basn toplantsnda, igal altndaki Suriye topra Golan Tepelerinin sraile ilhakn tanyan karar imzalamt.

Eylüldeki seçimlere birkaç gün kala da Netanyahuyu telefonla arayan Trump, ABD ile srail arasnda Karlkl Savunma Anlamasn gündeme getirmiti.

Trump yönetimi, son olarak bu hafta banda ABDnin igal altndaki Bat eriada yer alan Yahudi yerleim birimlerini yasa d görmediini duyurdu.

srailde yeniden erken seçim olursa özellikle ABDnin yasa d Yahudi yerleim birimlerine ilikin görüünü deitirmesi, Netanyahunun kampanya sürecince oldukça iine yarayaca kaydediliyor.

ABDnin karar öncesi yaplan anketler göre 3. kez sanda gidilse de Meclisteki mevcut tabloda pek fazla deiiklik öngörülmüyordu.

Trumpn karar sonras tüm dünyada olduu gibi sralde de giderek artan sa seçmenlerin Netanyahuya olan desteini artrabilecei, bu nedenle srail Babakannn olas erken seçimde güçlenerek çkabilecei yorumlar yaplyor.

Kilit roldeki Libermann, ülkeyi üçüncü kez erken seçime götüren adam damgas yiyecei ve bu nedenle oylarnda düü yaayaca tahmin ediliyor.

- srail Basavcsnn karar dengeleri alt üst edebilir

Bu arada srail Basavcs Avichai Mandelblit, hakknda yolsuzluk, rüvet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarnn yer ald 3 ayr dosyas bulunan Netanyahuya dava açp açmayaca karar da siyaset sahnesindeki dengeleri deitirebilir.

Basavc Mandelblit, Netanyahu hakknda dava açlmasna karar verse dahi yarglama sürecin oldukça uzun olaca kaydediliyor.

Mevcut yasalar gerei hakknda dava açlm olsa bile babakan görevine sürdürebilir. Ancak Basavcnn dava açmas durumunda Netanyahu üzerindeki basknn artaca yorumlar yaplyor.

srail basn Mandelblitin Netanyahu hakkndaki kararn bu ayn sonunda açklayacan yazyor.

Ana Sayfaya Git