İsrail'de hükümet kurma çalışmaları

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Likud Partisi lideri Başbakan Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz'ın lideri eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'la görüştü.

Haberler 25.09.2019 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail Cumhurbakan Reuven Rivlin, hükümet kurma çalmalar kapsamnda Likud Partisi lideri Babakan Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyazn lideri eski Genelkurmay Bakan Benny Gantzla bir araya geldi.

Görümeden sonra Cumhurbakanl ofisinden yaplan açklamada, Rivlinin Netanyahu ve Gantzla yaklak bir saat görütüü belirtildi.

Rivlin görümede, Netanyahu ve Gantza hitaben, nsanlar sizden bir çözüm bulmanz ve seçimlerin bir kez daha tekrar edilmemesini istiyor. ifadesini kulland.

Görümenin sonucuna ilikin açklama yaplmazken Cumhurbakannn iki lideri çaramba akam yeniden görümeye çard kaydedildi.

Netanyahu ve Gantz ise yaptklar ortak yazl açklamada, görümede, srailde birlii salamann yollarn ele aldklarn ve çaramba günü Rivlinin de katlmyla yeniden bir araya gelme konusunda anlatklarn ifade etti.

srail Kanal 12 televizyonu, üçlü toplantdan önce Netanyahu ile Gantzn sal günü bir araya geleceini duyurdu.

Hükümeti kurma görevinin verilecei ismin çaramba günü açklanmas bekleniyor.

srailde 17 Eylülde yaplan erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarna göre, hiçbir parti 120 sandalyeli mecliste tek bana iktidara gelebilmek için gerekli 61 milletvekiline ulaamamt.

- Hükümet kurma süreci

Cumhurbakan Rivlin, meclisteki 9 partinin heyetleriyle yapaca ayr ayr görümeleri tamamladktan sonra koalisyonu kurmaya en yakn gördüü adaya yeni hükümeti kurma görevini verecek.

Görevi alan adayn 28 gün içinde koalisyon hükümetini kurmas gerekiyor ancak koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirilen adaya talep etmesi halinde 2 hafta ek süre verilecek.

Söz konusu aday verilen ek sürede de koalisyon hükümetini kurmay baaramazsa, Cumhurbakan koalisyon hükümetini kurmak üzere dier kiiyi görevlendirecek.

kinci adayn koalisyonu kurmas için 28 gün süresi olacak ve ek süre verilmeyecek. kinci aday da 4 haftalk sürede hükümeti kuramazsa seçimler bir kez daha yenilenecek.

Ana Sayfaya Git