İtalya seçime gidiyor

Yaklaşık 51 milyon seçmen, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi ve 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosunun yeni üyelerini belirlemek için 20 seçim bölgesinde oy kullanacak

Haberler 04.03.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

talyada bugün yaplacak genel seçimde yaklak 51 milyon seçmen, Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosunun yeni üyelerini belirlemek için sandk bana gidecek.

Yaklak 60 milyon nüfusa sahip talyada 51 milyon kaytl seçmen bulunuyor. Seçmenlerin yaklak 4,3 milyonu yurt dnda oy kullanacak.

Temsilciler Meclisi için 18, Cumhuriyet Senatosu içinse 25 yan doldurmu talyan vatandalar oy verebilecek.

talyadaki toplam 20 seçim bölgesinde yerel saatle 07.00de balayacak oy verme ilemi, saat 23.00e kadar sürecek. Seçim sonuçlarnn ertesi gün öle saatlerinde kesinlemesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisindeki 630 sandalye için 3bin 901, Cumhuriyet Senatosundaki 315 sandalye için 1958 aday yaryor.

Toplamda 30dan fazla partinin oy pusulasnda yer alaca seçimde, baz ittifaklar ve partiler öne çkyor.

- ktidardaki Demokrat Parti, sol ittifakn lideri

Halihazrda iktidardaki koalisyon hükümetinde bulunan ve Matteo Renzi liderliindeki Demokrat Partinin (PD) ba çektii merkez sol ittifaknda Emma Boninonun Liberal Avrupa Partisi, Giulio Santagatann Birlikte Partisi ve Beatrice Lorenzinin merkezci Popüler Sivil Liste partisi yer alyor.

PD, asgari ücretin artrlmas, snmaclarn Avrupa Birliine (AB) giri yapt ülkede kayt altna alnmasna ilikin anlamann yenilenmesi ve göçmenlerin talyada doan ve okuyan çocuklarna vatandaln daha kolay verilmesi gibi argümanlar savunuyor.

- Sa ittifak illegal göçmenleri snr d etmeyi vadediyor

Merkez sa ittifaknda ise eski Babakan Silvio Berlusconinin liberal muhafazakar Forza Italia partisi, Matteo Salvininin ar sac Lig partisi, Giorgia Meloninin ar sac talyann Kardeleri Partisi ve Raffaele Fittonun Hristiyan Demokrat Biz talyayla Partisi yaryor.

Forza Italiann lideri Berlusconi, 2013 ylnda vergi kaçakçlndan suçlu bulunmasnn ardndan 6 yl boyunca kamu hizmetlerinden yasaklanmt. Berlusconi, bu sebeple seçimlere adayln koyamad. Berlusconi, konuyu Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tad ancak seçimlere kadar kararn açklanmas beklenmedii için Forza Italiann babakan aday Avrupa Parlamentosu (AP) Bakan Antonio Tajani oldu.

Merkez sa ittifaknn seçim sürecinde en öne çkan vaatleri arasnda, ülkede yaklak 600 bin civarndaki yasa d göçmenin snr d edilmesi ve yeni illegal göçmen aklarnn engellenmesi bulunuyor.

ki ana ittifak dnda baz partiler tek bana öne çkyor. ttifaklarn en güçlü rakibi 31 yandaki Luigi Di Maio liderliindeki popülist 5 Yldz Hareketi (M5S) partisi.

Seçimi kazanmas halinde Avrupann en genç babakan olacak Di Maio, milletvekili maalarnn yarya indirilecei, milletvekillerinin ömür boyu aldklar maalarn iptal edilecei ve elde edilecek bütçeyle aile ve emeklilere yardm edileceini söylüyor.

Senato Bakan Pietro Grasso liderliindeki sosyal demokrat Özgür ve Eit (LeU) Partisi de seçime tek bana katlan bir dier önemli parti. Özgür ve Eit partisinin, ülkedeki sol kesimin oylarnn bir ksmn almas bekleniyor.

- Anketlere göre zafere en yakn taraf merkez sa ittifak

Demos, Euromedia ve IPR gibi önde gelen aratrma irketlerinin son seçim anketlerine bakldnda, merkez sol ittifaknn oy orannn yüzde 25 ile 28 arasnda seyretmesi bekleniyor.

M5Snin oy orannn da yüzde 26 ile 28 arasnda olaca tahmin ediliyor. Partinin babakan aday Di Maio, dün son seçim anketlerine göre 5 Yldz Hareketi için muhalefet döneminin sona erdiini ve iktidar zamannn balad açklamasn dile getirmiti.

Son anketlerde iktidara en yakn taraf ise yüzde 35 ile 38 arasnda oy almas beklenen merkez sa ittifak. Merkez sa ittifak, anketteki tahminlerin üzerine çkamazsa, koalisyon görümelerinin yaplmas, muhtemel görünüyor. Ancak seçimlerde yaracak üç ana blok da imdilik kimse tek bana iktidar olacak oyu alamazsa koalisyon kurma yoluna girmeyeceklerini ve tekrar seçime gidileceini söylüyor.

- Yeni seçim kanunu

talya, geçen yl onaylanan Rosatellum 2.0 adl yeni seçim kanunuyla sanda gidecek. Kanunla 1993ten bu yana yüzde 4 olan seçim baraj, yüzde 3e düürüldü.

Kanuna göre parlamentoda sandalye saysnn üçte biri çounluk, üçte ikisi ise nispi temsil esasna göre belirlenecek. Kanun ayrca parlamentoda kadn-erkek dengesini salamak üzere tek bir partide iki cinsiyetten birinin, yüzde 60tan fazla olmasn engelliyor.

Yeni yasa, seçim öncesi ittifak ve koalisyon anlamas yaparak seçimlere giden partilere, tek bana seçimlere giren partilere nazaran sandalye aritmetiinde daha fazla avantaj tanyor.

Ana Sayfaya Git