450 bildiri sunulacak

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesinde inceleme yaptı.

Haberler 12.03.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beraberinde senato üyeleriyle kaleye gelen Gül, kaz ekibi bakan Doç. Dr. Aytaç Cokundan Turist Karlama Merkezi ve Arkeopark çalmalar ile ilgili bilgi ald.

Gül yapt konumada, Zerzevan Kalesinde Kültür ve Turizm Bakanlnn desteiyle çalmalarn 12 ay boyunca devam edeceini belirterek, Diyarbakrn tantm için bu çalmalar çok önemli. Kaz çalmalar üniversitemizin arkeoloji ve mimarlk bölümü örencilerine de staj olana salyor. Ayrca mezun olanlar için de önemli bir istihdam oluturuyor. dedi.

- 450 bildiri sunulacak

Kültür ve Turizm Bakanl ile yaptklar ibirlii sayesinde 41. Uluslararas Kaz, Aratrma ve Arkeometri Sonuçlar Sempozyumunun 17 - 21 Haziranda Diyarbakrda gerçekletirileceini vurgulayan Gül, Üniversitemizin ev sahiplii yapaca sempozyum süresince Türk ve yabanc bilim insanlarnca gerçekletirilen arkeolojik kazlar, yüzey aratrmalar ve arkeometrik çalmalara ilikin yaklak 450 bildiri sunulacaktr. ifadesini kulland.

Doç. Dr. Cokun ise kalenin bu yl çok sayda tur irketi tarafndan gezi programna dahil edildiini ifade ederek, 2018 ylnda kaleyi 352 bin kii ziyaret etti. 2019 ylnda yaklak 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz. diye konutu.

- Zerzevan Kalesi

Askeri yerleim antik yol güzergahnda, 124 metre yükseklikteki kayalk bir tepenin üzerine kurulan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasnda stratejik bir noktada yer alyor. Yerleim konumu itibaryla bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde, geni bir alan kontrol altnda tutan, stratejik bir Roma snr garnizonu olan kale ayn zamanda Roma-Sasani arasndaki büyük mücadelelere de sahne oldu.

Romadaki ismi Samachi olan yerleimin ilk ina edildii dönem kesin olmamakla birlikte devam eden kazlarla kesin sonuçlara ulalacak. Yerleimin surlar ve yaplar Anastasios I (M.S. 491-518) ve Justinianos I (M.S. 527-565) dönemlerinde onarlarak, bazlar ise yeniden ina edilerek mevcut son haline getirildi.

M.S. 639da slam ordular tarafndan bölgenin fethine kadar yerleim kullanld ve önemini sürdürdü. Zerzevan Kalesinde yaplacak uzun süreli kaz çalmalar ile bölgenin Roma dönemine k tutulacak.

Ana Sayfaya Git