'AB ile yeni fasıllar beklemiyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya'nın dönem başkanlığı sürecinde AB'yle fasılların açılması konusunda olumlu bir adım beklemediklerini söyledi.

Haberler 30.06.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, NTVde gündeme dair konutu. Bakan, Avusturyann dönem bakanl yapt bu dönemde AByle fasllarn açlmas konusunda olumlu bir adm beklemediklerini söyledi. ABden ikinci dilim 3 milyar euronun bu kez daha hzl gelmesini beklediklerini ifade eden çavuolu, ABDye ile de ilikileri güçlendirmek istediklerini vurgulad. F-35ler konusunda Trumpn gerekli admlar atacan söylediini aktard. çavuolu unlar dile getirdi:

BEKLEDMZ SONUçTU

Cumhurbakanmz için beklediimiz bir sonuçtu. Cumhurbakanmzn ilk turda seçileceini biliyorduk. AK Parti olarak beklentinin altnda kaldk ama birinci olduk. Muhalefetin seçim sonuçlarn kabul etmesi Türkiyedeki demokrasi için önemli.

ABDEN YARDIM HIZLANDIRILDI

lk 3 milyar euro 2016 sonucu olarak aktarlacakt ancak henüz hepsi gelmedi. Son dönemde hzlandrld. 2018 yl sonuna kadar vermeyi taahhüt ettikleri 3 milyar euronun onay çkt. Umarm para aktarma hz bu kez daha hzl olur.

Göçü sadece transit ülkelerde durdurmak aklc deil asl göçün geldii ülkelerde durdurulmas gerekiyor. Sahara alt ülkelerinden Kuzey Afrikaya göçmenler geldii zaman onlar durduramazsnz. Ekonomik kalknma planlaryla göç durdurulabilir.

YEN FASILLAR BEKLEMYORUZ

Avusturya dönem bakanl var. Bu dönemde olumlu admlar atlacan düünmüyoruz. Özellikle fasllarn açlmasnda önemli bir adm beklemiyoruz. Vize konusunda 6 kriter dütü. Vize muafiyetinde yol haritas konusunda ne yapacamz konuacaz. Gümrük Birliinin güncellenmesi var ki, iki tarafn da yararna. Fasl açlmas siyasi konu oldu, bunlar teknik konular deil artk. Avusturya dönem bakanl sona erdikten sonra daha olumlu bir sonuç olacan düünüyoruz.

OHAL GÜNLÜK HAYATI ETKLEMYOR

Seçim zamannda da gördük. OHAL günlük hayat etkilemiyor. OHAL bir seçenek deil bir zaruretti. ABnin terörle mücadeleyle ilgili talepleri adil deil. Terörle mücadele konusunda AB ülkeleri çok kat admlar atarken bizden tam tersi admlar beklemeleri kabul edilemez.

ABDE IRKçILIK, AIRILIK ARTTI

AB üyesi ülkeler demokrasi insan haklar gibi konularda dünyaya ders vermeye çalyor. Ancak son 5 ylda AB ülkelerinde rkçlk ve arlk önemli bir sorun. Seçim kampanyas ile ilgili Almanya, Avusturya ve Hollanda istemedi. Fransa ise olumlu yaklat. Ama bu seçimde ABde seçim propagandas yapmak istemedik.

MINBçTE SON DURUM

Bu güne kadar 6 tane devriye görevi icra edildi. Bu faaliyelerin hepsi hazrlk dönemi içindeki faaliyetler. Dileri Bakanl olarak biz siyasi boyutunu yürütüyoruz. ABD ile ilikilerimiz gelitirmek için yol haritas uygulayacaz. ABD müttefik olduunu göstermeli ve somut admlar atlmal. ABD ile iki çalma grubu daha oluturduk. Büyükelçilik çalmalaryla ilgili bir çalma grubu oluturduk. 12 Temmuzda Ankarada toplanacak. PKK ile ilgili bir çalma grubu oluturacaz ancak bu çalma grubunun nerede toplanaca konusunda henüz bir yer belirlenmedi.

Silahlar YPGye ABD verdi, yine ABD toplayacak. Hepsinin toplayamayabileceini biliyoruz. Bazlar kayp, PKK ve YPG bunlar satt.

Burada Türkiye ve ABD birlikte karar verecek. Zaten bunlarn kim olduunu yerel halk da biliyor. Buras yüzde 95 orannda Arap ehri. Güvenlik çalmalarnda da yüzde 95 orannda Araplar yer alacak. Buray istikrara kavuturacaksa yönetim yerel halka devredilmeli. Oradaki yerel halk kesinlikle YPGnin ve dardan gelenlerin burada kalmasn istemiyor. PKKnn amac nedir bölmek. Dolaysyla PKKnn burada yer almas mümkün deil.

BASRA VE MUSULDA BAKONSOLOSLUK AçILACAK

Sincardan çekildiini söylüyorlar. Irak u anda hükümet kurmak için çalyor. Basra bölgesinde bakonsolosluumuzu açyoruz. Musul da bakonsolosluk açmak için hazrlklarmz balattk. Sincar konusunda ne kadar çekildi, çekilmedi emin olmamz lazm. Bizim amacmz PKK ve teröristler neredeyse oralar temizlemektir.

ABD LE LKLER

Biz de ABD ile ilikilerimiz güçlendirmek isteriz. imdi seçim bitti ve Cumhurbakanmz görevine devam ediyor. Seçim çalmas bittikten sonra Cumhurbakanmz dünyann her tarafndan arayarak tebrik ediyorlar. Tüm ülkeler Türkiye ile ilikileri güçlendirmek istediini dile getirdi. ABD ile bölgesel ibirliimizi de gelitirmek istiyoruz. ran ile nükleer anlamadan çekildi ancak AB devam ediyor. ABDnin ald karar yanl ise biz buna katlmak zorunda deiliz. Kararlar bar ve istikrara yönelikse destekleriz.

RAN ÖNEML BR KOMU

randa olumsuz bir gelime tüm bölgeye yansr. rann istikrarn bozulmas hiç kimsenin yararna deildir. ran bizim önemli bir komumuzdur.

TRUMP, F-35 çN GEREKL ADIMLARI ATACAK

Siyasi dille deil hukuki dille de konumak gerekiyor. F-35 hakknda Kongrede atlan admlar konusunda Türkiye rahatsz. Trump bize gerekli admlar atacan söyledi. Ancak Trump Türkiyeye önem veriyor ve ilikileri gelitirmek istiyor.

S-400LER NATOYA KARI TEHDT DEL

NATO daha önce bu konuda açklama yapt. NATO çok iyi biliyor ki Yunanistanda S-300ler var. Biz bunlar kendi hava sahamz korumak için aldk. Dolaysyla müttefik ülkeleri tehdit etmek için almadk. Kontrolü de bizde olacak. Alacamz S-400ler NATOya kar bir tehdit deil.

çOK YÖNLÜ DI POLTKA DEVAM EDECEK

Giriimci ve insan politikamz devam edecek. çok yönlü d politikamz hzlanarak devam edecek. Latin Amerikada, Afrikada mevcudiyetimiz artacak. Önümüzdeki süreçte dostlarmzn saysn artracaz, dümanlarmzn saysn da azaltacaz.

Ana Sayfaya Git