AB Liderler Zirvesinden sonuç çıkmadı

AB üyesi 28 ülkenin liderini, birlik kurumlarının başına gelecek isimleri belirlemek üzere bir araya getiren zirvede sabaha kadar devam eden müzakerelere rağmen henüz sonuç çıkmadı.

Haberler 02.07.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii (AB) üyesi 28 ülkenin liderini, birlik kurumlarnn bana gelecek isimleri belirlemek üzere bir araya getiren zirvede sabaha kadar devam eden müzakerelere ramen henüz sonuç alnamad.

AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet bakanlarnn katlmyla Brükselde dün akam yemei ile balayan Liderler Zirvesi, kahvalt oturumuyla devam ediyor.

Zirve kapsamnda yerel saatle 22.00den sabah 07.30a kadar ikili görümeler yapan AB üyesi ülke liderlerinin, henüz ortak bir tutum belirleyememesi dikkati çekiyor.

Zirvede liderler, AB kurumlarnn bana geçecek isimler üzerinde uzla salamaya çalyor.

Liderler zirvede, AB Komisyonu, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Merkez Bankas (ECB) ile AB D likiler ve Güvenlik Politikas Yüksek Temsilcilii gibi önemli pozisyonlarn bana getirilecek isimleri müzakere etmeyi sürdürüyor.

Zirveden sonuç çkmad

Zirvede, en çetin pazarlk AB Komisyonu Bakanl için yürütülüyor. Görevini 5 yl sürdürecek yeni komisyon bakannn, AB Konseyinde nitelikli çounlukla belirlenmesi (28 oydan 21i) ve AP üyelerinin çounluunun onayn almas gerekiyor.

AB Komisyonu Bakan Lüksemburglu Jean-Claude Junckerin görev süresi 31 Ekimde sona eriyor. 1 Kasmda yeni bakann göreve balamas öngörülüyor.

Söz konusu pozisyonlar için üye ülkeler ve AP youn müzakereler yürütüyor. Tüm pozisyonlar için ayr atamalar yaplacak olsa da müzakereler genellikle bir paket halinde yürütülüyor.

Liderlerin APde 2 Temmuzda balayacak yeni dönem öncesinde karar almalar önem tayor.

Görev süresi son bulacak AP Bakan Antonio Tajaninin yerine de yeni bakann parlamentonun ilk oturumunun ardndan 3 Temmuzda belirlenmesi öngörülüyor.

AB Konseyi Bakan Donald Tuskn görev süresi 30 Kasm, AB Dileri ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve ECB Bakan Mario Draghinin 31 Ekim 2019da sona eriyor.

Ana Sayfaya Git