AB liderleri Brüksel'de bir araya gelecek

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin katılımıyla bugün toplanacak AB Zirvesi'nde Brexit, sığınmacılar, Kudüs, Rusya, savunma, sosyal ve ekonomik konular ele alınacak.

Haberler 14.12.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Belçikann bakenti Brükselde bugün balayacak ve 15 Aralkta sona erecek zirve, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet bakanlarnn katlmyla gerçekletirilecek.

AB Konseyinde yaplacak zirve programna göre ana gündem maddeleri arasnda savunma ve güvenlik i birlii, sosyal konular, göç, d ilikiler, Brexit, ekonomik ve parasal birlik konular olacak.

AB Liderler Zirvesinde farkl konularn ele alnaca üç oturum yaplacak. Birinci gün düzenlenecek ilk oturumda, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet bakanlar, d ilikiler, güvenlik, savunma, göç ve sosyal konular ele alacak. kinci gün Avro Zirvesi ad altnda düzenlenecek ikinci oturumda ise ekonomik ve parasal birlik konular görüülecek. Son oturumda Brexit müzakerelerine ilikin son gelimeler tartlacak.

- Kudüs ve Rusyaya yaptrmlar gündemde

Liderler, d ilikiler nda Kudüse ilikin gelimeleri ele alacak. lk etapta zirve gündeminde bulunmayan Kudüsün, ABD Bakan Donald Trumpn Kudüsü srailin bakenti ilan eden kararnn ardndan meydana gelen gelimeler sonrasnda zirvede ana gündem maddelerinden biri olaca örenildi.

Liderlerin, Kudüsün statüsünün ancak Filistin ve srail arasnda yaplan müzakerelerle, Kudüsün iki devletin de bakenti olmasn salayacak çözüm çerçevesinde belirlenmesi gerektii politikasn teyit etmesi bekleniyor.

D ilikiler çerçevesinde, Ukraynadaki gelimeler balamnda Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron ve Almanya Babakan Angela Merkelden Minsk Anlamasna ilikin bilgi alacak liderlerin, Rusyaya yönelik yaptrmlarn uzatlmas kararn da ele almas öngörülüyor.

- Savunma ve güvenlik

AB liderleri, savunma ve güvenlik alanlarnda gerçekletirdikleri i birliine yönelik deerlendirmede bulunacak. Bu çerçevede liderlerin, katlan 25 ülke arasnda savunma alannda i birliini artrmay ve kalc hale getirmeyi öngören Yaplandrlm Daimi Birliine (PESCO) destek vermesi bekleniyor.

AB-NATO i birlii kapsamnda sunulan önerileri de ele alacak olan liderlerin, Avrupa Savunma Fonuna ilikin daha fazla çalma yaplmasn tavsiye etmeleri öngörülüyor.

Bu oturuma davet edilen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergin ise liderlerle NATO-AB i birliinin önemini görümesi bekleniyor.

- Tartmal snmac konusu dürüstçe ele alnacak

AB Konseyi Bakan Donald Tusk ve AB Komisyonu Üyesi Dimitris Avramopoulos arasnda ayrmaya yol açan snmac konusu da zirvenin ana gündem maddelerinden biri olacak.

Tuskn liderlere gönderdii davetiye mektubunda zorunlu snmac kotasnn oldukça bölücü ve etkisiz olduunu savunup kaldrlmasn talep etmesinin ardndan Avramopoulos, Tuskn sözlerinin son üç yldr yaptklar tüm ilerin reddi anlamna geldiini belirtti. Avramopoulos, Bu, Avrupa projesinin ana unsurlarndan biri olan dayanma ilkesini baltalyor. açklamasnda bulundu.

Zirvede liderlerin göç konusunda açk ve dürüst bir tartma yürüterek Ortak Avrupa Göç Sistemi ve finansman konularnda atlmas gereken admlar ele almas bekleniyor.

- Sosyal konular

Öte yandan, AB liderleri geçen ay düzenlenen Göteborg Sosyal Zirvesinde eitim, kültür ve sosyal konular hakknda aldklar kararlarn nasl uygulanacana odaklanacak.

Göteborgda açklanan Avrupa Sosyal Haklar Beyannamesinin uygulanmas için çarda bulunmas beklenen liderler, eitim konusunda da örenci deiimi, diplomalarn denklii ve eitimde kültürel mirasn önemi gibi konulara deinecek.

- Avro Zirvesi

Avro Zirvesi ad altnda düzenlenecek toplantya ngiltere dndaki AB üyesi ülkeler katlacak. Bu toplantya, Avrupa Merkez Bankas Bakan Mario Draghi ve Avro Grubu Bakan Jeroen Dijsselbloem de itirak edecek.

Oturumda liderlerin Avrupadaki isizlik orannn son 8 yln en düük seviyelere gerilediini ve büyüme orannn olumlu yönde ilerlediini vurgulamas bekleniyor.

Avrupada ekonomik ve parasal birliin güçlendirilmesini amaçlayan yeni düzenlemelerin görüülecei bu toplantda, ABde gelecekte yaanabilecek ekonomik krizlere yönelik ne gibi tedbirlerin alnmas gerektii tartlacak.

Burada, Uluslararas Para Fonu (IMF) gibi faaliyet gösterecek bir Avrupa Para Fonu (EMF) kurulmas fikrinin de ele alnmas bekleniyor.

Öte yandan liderler, Avro Bölgesindeki banka ve kredi kurumlarnn zor durumlardan kurtarlmas veya tasfiyesi için kullanlmak üzere kurulan Tek çözüm Fonuna (SRF) destek salanmasn ve bankaclk alannda risklerin düürülmesi amacyla Avrupa Mevduat Sigortas sistemine kademeli geçii görüecek.

- Brexitte ikinci aamaya geçilmesi onaylanacak

ngiltere Babakan Theresa Mayin dndaki 27 lider, AB Komisyonu Brexit Bamüzakerecisi Michel Barnier tarafndan Brexit sürecine ilikin bilgilendirilecek.

Liderlerin, AB-ngiltere arasnda yürütülen müzakerelerde vatandalk haklar, rlanda ve mali anlama konusunda yeterince ilerleme kaydedildiine karar vererek ilikilerin geleceini tayin edecek ikinci aamaya geçilmesi için onay vermesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git