AB, nükleer santrallere 500 milyar avroluk yatırım öngörüyor

AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Breton, nükleerin Avrupa'nın enerji üretiminde önemli rol oynayacağını belirterek, yeni nesil nükleer santrallere 2050'ye kadar 500 milyar avroluk yatırım yapılması gerektiğini açıkladı.

Haberler 10.01.2022 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii (AB) Komisyonu ç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, bir Fransz gazetesine verdii demeçte, nükleer enerjinin ABnin 2050 ylna kadar iklime zarar vermeyen bir ktaya dönüme hedefini yakalamak için gerekli olduunu ifade etti.

Avrupada elektik talebinin gelecek 30 ylda iki kat artacana iaret eden Breton, karbonsuz elektrik üretimini yükseltmenin önemli olduunu anlatt.

Breton, karbonsuz elektrik üretim kapasitesini artrmak için nükleer ve yenilenebilir enerji alannda önemli yatrmlar yaplmas gerektiine dikkati çekti.

Nükleerin, enerji dönüümünde önemli rol oynadn ve bunun ABnin sürdürülebilir yatrm snflandrlmasndan dlanamayacan ifade eden Breton, ABnin yeil yatrm snflandrmas uygun koullu sermayeye eriimi salamak üzere tasarland. deerlendirmesinde bulundu.

Breton, ABde üretilen elektriin yüzde 26snn nükleer kaynakl olduuna dikkati çekti.

Avrupada gelecek yllarda baz eskiyen nükleer santrallerin kapanacan anmsatan Breton, Sfr emisyon hedefini yakalamak için devasa yatrmlarn seferber edilmesi gerekir. Sadece mevcut nükleer santraller için 2030a kadar 50 milyar avro, yeni nesil nükleer santraller için ise 2050ye kadar 500 milyar avroluk yatrm gerekecek. Bu, nükleere ylda yaklak 20 milyar avroluk yatrm anlamna geliyor. ifadelerini kulland.

AB üyesi 13 ülke elektrik üretiminde nükleer santralleri kullanyor

AB Komisyonu, yeni nükleer enerji ve doal gaz santrallerini yeil yatrm olarak snflandrmaya hazrlanyor.

Yeni snflandrmann yürürlüe girmesi halinde 2045 ylndan önce ruhsat alan nükleer enerji santralleri yeil yatrm olarak kabul edilecek.

Nükleer ve doal gaz yatrmlarnn AB tarafndan iklim ve çevre dostu olarak tanmlanmas ise üye ülkeler arasnda derin çatlaa neden oluyor.

Baz ülkeler, çevreciler ve çeitli sivil toplum örgütleri nükleer ve doal gazn sürdürülebilir ve yeil olarak tanmlanmasn AB iklim hedefleriyle çelikili görüyor.

Nükleerin AB tarafndan yeil yatrm olarak tanmlanmasna Almanya, Avusturya, Danimarka, Portekiz ve spanya tepki gösteriyor.

Fransa ile birlikte Macaristan, Polonya, Finlandiya, Bulgaristan, Hrvatistan, çekya, Romanya, Slovakya ve Slovenya ise nükleer santrallerin yeil yatrm snflandrma çerçevesine dahil edilmesini istiyor.

AB üyesi 27 ülkeden 13ü elektrik üretiminde nükleer santralleri kullanyor. AB ülkelerinde toplam 106 çaltrlabilir durumda nükleer reaktör yer alyor.

Ana Sayfaya Git