"AB sözlerini yerine getirmezse İran üçüncü adımı atacak"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif "Mevcut şartlarda AB sözlerini yerine getirmediği sürece İran nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma doğrultusunda üçüncü adımı atacaktır"

Haberler 01.08.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarif, Avrupa Birlii (AB) ülkelerinin sözlerini yerine getirmemesi durumunda rann nükleer anlamadaki taahhütlerini azaltma dorultusunda üçüncü adm atacan söyledi.

Bakent Tahranda Bakanlar Kurulu toplantsna katlan Zarif, gazetecilere nükleer anlamayla ilgili açklamalarda bulundu.

ran Dileri Bakan, AB ülkelerinin nükleer anlamadaki ve ABDnin ayrlmasndan sonraki taahhütlerine bal kalmadn ve mali kanal INSTEXin henüz tam olarak faaliyete geçmediini dile getirdi.

Zarif, INSTEXin faaliyete geçmesi durumunda petrol parasnn mutlaka yatrlabilmesi gerekiyor. INSTEX, ABD talimatlarnn uyguland bir mekanizma haline gelmemeli. INSTEXin ABDnin onayyla çalamayaca bellidir. AB ülkeleri, ABDnin çkarlarna göre deil verdii sözlere göre hareket etme cüretini göstermelidir. deerlendirmesinde bulundu.

ABnin att admlarn beklentileri karlamadn ifade eden Zarif, Mevcut artlarda AB sözlerini yerine getirmedii sürece ran nükleer anlamadaki taahhütlerini azaltma dorultusunda üçüncü adm atacaktr. ran petrolünün sat ve parasnn geri dönmesi verilen taahhütlerden biridir. diye konutu.

ABD yaptrmlarnn ran halkn hedef aldn dile getiren Zarif, Müzakere masasn terk edenler taahhütlerini uygulamaldr. Henüz müzakere masasnda olduklarn iddia edenler, ilerin ilerlemesi ve gerginliin önlenmesi için verdikleri sözlere bal kalsnlar. ifadelerini kulland.

- Suudi Arabistana mesaj

Zarif, ran ile Suudi Arabistan arasndaki ilikilerin normalletirilmesi konusunda da, Eer Suudi Arabistan müzakereye hazrsa biz her zaman komularmzla görümeye hazrz. Komularmzla müzakere ve diyalog kapsn hiçbir zaman kapatmadk. açklamasnda bulundu.

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, ABDnin yaptrmlarna karlk 8 Maysta ülkesinin nükleer anlamadaki taahhütlerini azalttn ve anlamann taraflarna rann çkarlarn koruyacak önlemler almas için 60 gün süre verdiklerini duyurmutu.

AB ülkelerinin verilen süre içinde beklentileri karlamamas üzerine Tahran yönetimi, yüzde 3,67 zenginletirilmi uranyum seviyesini nükleer anlamada belirlenen 300 kilogram stok limitinin üstüne çkarm ve uranyumdaki zenginletirmeyi de yüzde 4,5 seviyesine yükseltmiti.

rann üçüncü adm olarak nitelendirdii aamada Tahran yönetiminin zenginletirilmi uranyum seviyesini yüzde 20lere kadar çkarabilecei ifade ediliyor.

Ana Sayfaya Git